Home Uncategorized Σωρεία αντιδράσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις

Σωρεία αντιδράσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις

cyta


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε ξεκάθαρη δέσμευση ότι δεν αποδέχεται ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου.

Την ίδια ώρα έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων Σαρρή για είσοδο στρατηγικών επενδυτών, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις και κάνοντας λόγο για διαχρονική διαφορά ερμηνείας με το ΑΚΕΛ.

Ο κύριος Γεωργίου χαρακτήρισε μάλιστα αναγκαία την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για να δώσει, όπως είπε, ώθηση στους οργανισμούς σε θέματα διοίκησης και εκσυγχρονισμού.

Είπε ακόμη ότι είναι δεδομένη η πρόνοια του μνημονίου που συμφώνησε η απελθούσα κυβέρνηση για ιδιωτικοποιήσεις σε περίπτωση που το χρέος κριθεί μη βιώσιμο.

Ο Μιχάλης Σαρρής δεν επικαλέστηκε καν την πρόνοια του μνημονίου αλλά κατέγραψε ξεκάθαρα την ιδεολογικο-πολιτική του θέση υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων απάντησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου.

Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι με τις τοποθετήσεις Σαρρή ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου και ότι όποια ορολογία κι αν χρησιμοποιηθεί, στην ουσία σημαίνει αποξένωση του δημόσιου πλούτου.

Ο κύριος Γεωργίου υπενθύμισε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη και κάλεσε τον πρόεδρο είτε να βάλει στη θέση του το νέο υπουργό ή αν συμφωνεί μαζί του να το δηλώσει καθαρά δημοσίως.

Κατηγόρησε επίσης τη νέα κυβέρνηση ότι επικαλείται την πρόνοια του μνημονίου αλλά δεν δηλώνει αν θα παλέψει με στόχο να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να αποτρέψει τυχόν εφαρμογή της.

Τη διαφωνία τους με τις ιδιωτικοποιήσεις εκφράζουν ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το ενδεχόμενο αποτελεί δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι η Κύπρος θα πρέπει να διεκδικήσει με κάθε τρόπο να παραμείνουν οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί περιουσία του κράτους.

Δεν διαφώνησε πάντως με τη δήλωση Σαρρή για εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών, λέγοντας ότι ένας εκσυγχρονισμός και βελτίωση των υπηρεσιών των ημικρατικών θα είναι προς όφελος της οικονομίας.

Το ΕΥΡΩΚΟ δεν πρόκειται να δεχθεί ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας, σημειώνοντας πάντως ότι στην περίπτωση που υπάρξει μετοχοποίηση πρέπει το κράτος να ασκεί πλήρη έλεγχο στη λειτουργία τους.

Ανέφερε επίσης ότι το ΕΥΡΩΚΟ ετοίμασε μελέτη, την οποία θα δώσει στον υπουργό Οικονομικών, και η οποία αφορά τρόπους για εξοικονόμηση και εξεύρεση πόρων χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει το κράτος σε ιδιωτικοποιήσεις.

Για αντιφάσεις και Βαβυλωνία δηλώσεων στο νέο κυβερνητικό στρατόπεδο σε σχέση με τους ημικρατικούς έκανε λόγο στον ΑΣΤΡΑ ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Αυτή την κρίσιμη περίοδο, σημείωσε, οποιαδήποτε αύξηση του αριθμού των ανέργων μέσω απολύσεων στους ημικρατικούς, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο κύριος Σιζόπουλος είπε ότι κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν να προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας πλήρους εξασθένησης της κυπριακής οικονομίας, με στόχο να καταστήσουν την Κύπρο απολύτως ευάλωτη σε πιέσεις και να επιβάλουν πλήρη έλεγχο στο φυσικό αέριο και λύση στο κυπριακό κατά τα δικά τους πρότυπα.

ΑΣΤΡΑ