Η δεύτερη αγωνιστική του μουντιάλ σηκώνει αυλαία απόψε στη Φορταλέζα με αντιπάλους δύο γνώριμους μεταξύ τους. Τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Αμφότερες προέρχονται από νίκες στα πρώτα παιχνίδια τους. Η Βραζιλία (3-1 την Κροατία) και το Μεξικό (1-0 το Καμερούν, υπό βροχήν, τη φανταστική συμπαράσταση των φίλων της ομάδας και την εις βάρος της διαιτησία-ακυρώθηκαν δύο γκολ). Έκαναν το πρώτο βήμα για πρόκριση στην επόμενη φάση, όμως ένα ακόμη τρίποντο θα δώσει σε αυτή που θα το πετύχει το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο.
Η Βραζιλία και λόγω έδρας είναι το φαβορί για το θετικό αποτέλεσμα (αναφορά στη νίκη). Συν τοις άλλοις έχει κάνει μαύρη τη ζωή των Μεξικανών σε τελικά Παγκοσμίου κυπέλλου. Όπου τους πετύχει τους κλέβει την ταυτότητα. Τους βγάζει τους άσους από το μανίκι τους. Αυτή την εποχή πατάει καλύτερα μέσα στο γήπεδο (είχε βέβαια και τη βοήθεια του διαιτητή στον αγώνα με την Κροατία – αμφιλεγόμενο πέναλτι υπέρ της σε μία κρίσιμη, χρονικά, στιγμή – αλλά να μην ξεχνάμε πως πρόκειται για τη Βραζιλία, την οικοδέσποινα και πως το ξεκίνημά της για πολλούς – αλλά κυρίως οικονομικούς λόγους – έπρεπε να είναι θετικό).
Οι γείτονες της, οι μισητοί γείτονές της, αυτοί του Μεξικού, αν και διανύουν ελεεινή ποδοσφαιρική περίοδο δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο για να αισθάνονται κατατρομαγμένοι.
Με ανεβασμένο το ηθικό και την ψυχολογία από τις τελευταίες πετυχημένες αναμετρήσεις εναντίον της Σελεσάο καραδοκούν για την έκπληξη.
Μην ξαφνιαστεί κανείς αν βοηθηθεί μάλιστα από τους Βραζιλιάνους (η αναφορά είναι καθαρά θετική, χωρίς απολύτως κανένα υπονοούμενο και με δεδομένο, πως για να προκριθεί χρειάστηκε την αρωγή των ΗΠΑ, οι οποίες νίκησαν τον Παναμά, σε αδιάφορο παιχνίδι κι έτσι το Μεξικό συμμετείχε στους κατατακτήριους αγώνες και εξασφάλισε την πρόκριση.)
Άλλωστε οι Μεξικανοί υπερίσχυσαν των Βραζιλιάνων με 4-3 στον τελικό του κυπέλλου Συνομοσπονδιών το 1999 κι αναδείχθηκαν Ολυμπιονίκες το 2012 στο Λονδίνο, Βέβαια το παιχνίδι αυτό δεν ήταν επίσημο, ωστόσο και οι δύο είχαν στις τάξεις τους ποδοσφαιριστές, που αγωνίζονται σήμερα στο μουντιάλ. Όπως οι Νεϊμάρ, Όσκαρ και Τιάγκο Σίλβα από τη Βραζιλία και ο Μεξικανός Ορίμπε Περάλτα που είχε σημειώσει το νικητήριο γκολ στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2-1).
Τώρα οι τρικολόρ του Μιγκέλ Ερέρα περιμένουν να αυξήσουν τις συνεχόμενες νίκες τους στις ένδεκα. Μικρή παύση για τη Βραζιλία για να πάρει δραστικά μέτρα για το αποψινό παιχνίδι.
Πιθανότατα ο Σκολάρι θα εμπιστευτεί την ίδια ενδεκάδα με την πρεμιέρα, ενώ κι από το Μεξικό, προς το παρόν, επίσης δεν αλλάζει κάτι.
Η Βραζιλία έχει το πάνω χέρι σε τελική φάση μουντιάλ, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο Σκολάρι. Το 2006 στη Γερμανία, όντας ομοσπονδιακός τεχνικός της Πορτογαλίας οδήγησε τους Ίβηρες σε νίκη 2-1 επί των Μεξικανών (τρίτη αγωνιστική στη φάση των ομίλων, προκρίθηκαν αμφότερες).
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Μεγάλη, πλούσια με πολλές συγκινήσεις. Αναμετρήσεις σε παγκόσμια κύπελλα, στο Κόπα Αμέρικα, στο Γκολντ καπ, σε κύπελλα Συνομοσπονδιών, σε φιλικά και σε άλλες διοργανώσεις.
Σε σύνολο 38 αγώνων η Βραζιλία υπερέχει με 22 νίκες, έναντι 10 των Μεξικανών, ενώ 6 αγώνες τελείωσαν ισόπαλοι. Συντριπτική η επικράτηση της Σελεσάο.
Σε τελικά παγκοσμίου κυπέλλου συναντώνται εφέτος για τέταρτη φορά. Καμία ανάσα για τους Μεξικανούς.
Βραζιλία – Μεξικό 4-0 (1950, Μαρακανά, Βραζιλία, φάση ομίλων – Αντεμίρ 30΄, 79΄, Ζαίρ 65΄, Μπαλταζάρ 71΄).
Βραζιλία – Μεξικό 5-0 (1954, Γενεύη, Ελβετία, φάση ομίλων – Μπαλταζάρ 23΄, Ντίντι 30΄, Πίνγκα 34΄, 43΄, Ζουλίνιο 69΄).
Βραζιλία – Μεξικό 2 -0 (1962, Βίνια ντελ Μαρ, Χιλή, φάση ομίλων –
Ζαγκάλο 56΄, Πελέ 73΄).
ΓΗΠΕΔΟ: Εστάδιο Καστελάο, Φορταλέζα
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τζουνέιτ Τσάκιρ (Τουρκία)
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 22:00 – PIK
Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr