Home ΑΡΧΕΙΟ BLOGS Τζούριακ: Από τα καλύτερα σέντερ φορ που αγωνίστηκαν στην ΟΜΟΝΟΙΑ

Τζούριακ: Από τα καλύτερα σέντερ φορ που αγωνίστηκαν στην ΟΜΟΝΟΙΑ


Καλοκαίρι 1991. Μόλις δυο βδομάδες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και η Ομόνοια ακόμη δεν έχει καταλήξει στον παίκτη που θα φορέσει τη φανέλα με το τιμημένο 9. Μεγάλο το κενό που αφήνει ο Τσέχος Τίμπορ Μίτσινετς με την αποχώρησή του. Βαριά και η κληρονομιά των Καιάφα, Τζεβίζοφ. Το κενό πρέπει να καλυφθεί επάξια.

Ο Γιουγκοσλάβος Γιούρισιτς δεν πείθει στα δοκιμαστικά και η ομάδα στρέφεται σε άλλες λύσεις. Ένα πρωί, λίγο πριν το σχολείο, ακούμε για έναν επιθετικό από την Ουγγαρία. Τον Γιόζεφ Τζούριακ. Λίγες οι διαθέσιμες πληροφορίες. «Αγωνίστηκε, μεταξύ άλλων, στην ουγγρική Φερεντσβάρος», λένε οι αθλητικοί συντάκτες.

Ο «Τζούπι» με το καλημέρα δείχνει την κλάση του. Στην πρεμιέρα σκοράρει στη Λεμεσό ενάντια στον Απόλλωνα, με ένα όμορφο τσίμπημα πάνω από τον τερματοφύλακα Μιχάλη Χριστοφή και εγκαινιάζει επίσημα τις πτήσεις του επί κυπριακού εδάφους.

Η αποτελεσματικότητά του και ο ασυνήθιστος τρόπος (αεροπλανάκι) με τον οποίο πανηγυρίζει τα τέρματα που σημειώνει, σε χρόνο ρεκόρ τον καθιστούν ιδιαίτερα αγαπητό στις τάξεις των φιλάθλων μας. Την πρώτη χρονιά (91-92) ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος τινάζοντας τα αντίπαλα δίκτυα 21 φορές, ενώ την επόμενη (92-93) η ομάδα μας κατακτά το πρωτάθλημα, με τον Τζούριακ να βρίσκεται και πάλι ανάμεσα στους πρώτους σκόρερς. Μαζί με τους Τούτιτς, Σαββίδη, Ευαγόρα, Πέτσα, Κάντηλο, Χρυσάνθου, Σάκη, Καλοθέου και Ξιούρουππα συνθέτουν μια από τις καλύτερες ομάδες της τελευταίας 20ετίας. Η αγαπημένη φανέλα Lois με τις πράσινες ρίγες και τον κόκκινο ταύρο στο στήθος γράφει τη δικιά της ιστορία.

Παρόλο που δεν ήταν ιδιαίτερα τεχνίτης, ο Τζούριακ είχε ιδιαίτερα γρήγορη σκέψη, καλή τοποθέτηση, το εύκολο γκολ, ενώ κυριαρχούσε στον αέρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα πρόσφερε πολλά στην Ομόνοια και δίκαια κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα σέντερ φορ που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος.

Για το χαρακτήρα του, μέχρι σήμερα όλοι έχουν να λένε τα καλύτερα. Μπορεί να έφυγε από την Κύπρο το 1993, όμως δεν εγκατέλειψε ποτέ την Ομόνοια. Τα τελευταία 20 χρόνια διατηρεί άριστη συνεργασία με την ομάδα μας, κυρίως με το τμήμα scouting, προτείνοντας ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο ουγγρικό πρωτάθλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών της Ομόνοιας δεν επέλεξε τυχαία το παιγνίδι με τη Σαλαμίνα για να τιμήσει τον Ούγγρο ποδοσφαιριστή. Την περίοδο 1991-1992 η Ομόνοια κέρδισε δύο φορές τη Σαλαμίνα με 3-0, με τον «Τζούπι» να σκοράρει και τα έξι τέρματα.

Σχεδόν 20 χρόνια μετά, το αγαπημένο μας αεροπλανάκι ετοιμάζεται να προσγειωθεί και πάλι, αυτή τη φορά στο ΓΣΠ.

Του αξίζει ένα ζεστό χειροκρότημα.