Home ΑΡΧΕΙΟ BLOGS Κλωτσιά στο στομάχι της προκατάληψης

Κλωτσιά στο στομάχι της προκατάληψης

sniper


Παρότι παρακολουθώ τα αποτελέσματα και που και που κανένα παιχνίδι στα πλέι-οφ, δεν είμαι από αυτούς που θα σας παρουσιάσουν το ΝΒΑ σαν κάτι ιδανικό. Όχι για το επίπεδο και την ποιότητα των παιχτών και παιχνιδιών, είναι αναμφίβολα το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο. Πολύ περισσότερο, γιατί στην Αμερική βλέπουν το δημοφιλέστερο παιχνίδι τους σαν μηχανή παραγωγής χρημάτων, ένα σόου που με εξαίρεση τα πλέι οφ (ποια πλέι οφ τους τελικούς κυρίως) δεν θυμίζει σε τίποτα το ρομαντισμό που θέλω να βλέπω στα παιχνίδια.

Όπως και να έχει, είναι το καλύτερο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας στον κόσμο, είναι πιθανότατα και η ακριβότερη λίγκα στο κόσμο. Και αυτό που έκανε η ίδια η λίγκα αυτή τη βδομάδα, θα μπορούσε να ονομαστεί και σαν μάθημα “Πολεμώντας την προκατάληψη 1.0.1”. Μην σας κουράζω άλλο, πάω στο ψητό:

Τα πλέι οφ έχουν ήδη αρχίσει και το Σάββατο οι Clippers υποδέχθηκαν τους Warriors. 19 δευτερόλεπτα πριν το τέλος αγώνα και με το σκορ 107-105 υπέρ των Warriors, ο ηγέτης των γηπεδούχων Chris Paul δέχεται φάουλ από τον Draymond Green, το οποίο δεν σφυρίζεται από τους διαιτητές και στη συνέχεια βγάζει άθελα του τη μπάλα έξω. Οι διαιτητές παρότι έχουν τη δυνατότητα ριπλέι, δεν μπορούν να χρεώσουν φάουλ που δεν σφύριξαν στην κανονική διάρκεια και στο τέλος, πιθανότατα λόγω του λάθους, οι Warriors κέρδισαν 109-105.

Προχθές, σε άλλο παιχνίδι οι Houston Rockets υποδέχθηκαν τους Portlant Trail Blazers. Στα 10.8 δευτερόλεπτα και με το σκορ 121-120 υπέρ των φιλοξενουμένων, ο Freeland των Blazers κάνει φάουλ στον Howard των Rockets. Οι διαιτητές σφυρίζουν ανάποδα και το παιχνίδι πάει τελικά στους Blazers.

Λάθη γίνονται και στα καλύτερα σπίτια, δεν χωράει αμφιβολία. Ποια ήταν όμως η αντίδραση της ίδιας της λίγκας, του ίδιου του NBA; Η λίγκα λοιπόν και στις δύο περιπτώσεις εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ανέφερε πως οι διαιτητές έκαναν λάθος, ανέλαβαν την ευθύνη για το λάθος και απολογήθηκαν. Το ακριβότερο πρωτάθλημα του κόσμου, με τους πιο ακριβοπληρωμένους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ και αναμφίβολα κορυφαίους διαιτητές στον κόσμο, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη! Δεν νοιάστηκε αν τσαλακώνει την εικόνα του, απλά έκανε αυτό που έπρεπε να γίνει!

Στην Κύπρο τι γίνεται όταν γίνει κάποιο σοβαρό λάθος; Εξυπνοβλακείες και εριστικές δηλώσεις από αξιωματούχους της ΚΟΠ, παπαριές από την Επιτροπή Διαιτησίας για “προκατάληψη”, ΚΑΜΙΑ παραδοχή λάθους, χαζούλικα παρασκήνια από τις ιστοσελίδες για να δείξουν ότι “ξέρουν κάτι παραπάνω” και για κερασάκι στη τούρτα, “ανάλυση” στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές υψηλού επιπέδου από ειδικούς και “ειδικούς”, η οποία βέβαια διαφέρει ανάλογα με την ομάδα που ευνοήθηκε και πάμε ξανά μέχρι το επόμενο σοβαρό λάθος. Και δεν είναι μόνο θέμα της διαιτησίας. Έχουμε μάθει γενικά σε αυτό τον τόπο να μην αναλαμβάνουμε ευθύνη για τίποτα! Πραγματικά τίποτα όμως! Υπάρχει κανείς για παράδειγμα από την αστυνομία να αναλάβει την ευθύνη για το σημερινό ΣΚΑΝΔΑΛΟ που θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα νεκρούς;

Λάθη πάντα θα γίνονται, ΔΕΔΟΜΕΝΟ. Όσο όμως πίσω από κάθε απόφαση, κρύβονται 1926 παρασκήνια, όταν κάποια λάθη τα ΜΜΕ τα βλέπουν και άλλα τα παραβλέπουν, όταν συζητάμε ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ εδώ και 1000 χρόνια αλλά δεν δοκιμάζουμε τίποτα διαφορετικό, ε πώς θα αλλάξει η κατάσταση; Ή μήπως δεν πολυσυμφέρει να αλλάξει η κατάσταση; Λέω τώρα ο αφελής…

υ.γ. Καθόλου τυχαία δεν είναι η χρονική στιγμή που επέλεξα να ασχοληθώ με το θέμα. Το έκανα τώρα, που δεν υπάρχει κάποια φάση που να αφορά την ΟΜΟΝΟΙΑ, ούτε έχω κάτι συγκεκριμένο να διαμαρτυρηθώ. Αφαιρείται έτσι αυτόματα το σούπερ διαχρονικό επιχείρημα της “προκατάληψης”.