Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Χαραλαμπίδης: «Εμπιστεύσου τη διαδικασία…»

Χαραλαμπίδης: «Εμπιστεύσου τη διαδικασία…»


Μπορεί ο Νίκος Χαραλαμπίδης να αποχώρησε από το ρόλο που κατείχε στην ΟΜΟΝΟΙΑ, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Υπέυθυνος Στρατηγικού σχεδιασμού της ομάδας, όμως είναι πάντα δίπλα της για να την υποστηρίζει.

Με αφορμή την εντυπωσιακή, βάση των δεδομένων, νίκη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ επί της ΑΕΚ, ο Νίκος Χαραλαμπίδης ανάρτησε κείμενο το οποίο αναφέρεται στη δύσκολη περίοδο που πέρασε η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ και στις αλλαγές που χρειάστηκαν να γίνουν τότε στην ομάδα και στην υπομονή που επέδειξε η τότε διοίκηση της.

Ένας εύστοχος παραλληλισμός με τα όσα συνέβησαν στην ΟΜΟΝΟΙΑ για να φτάσουμε σήμερα στη θέση που βρισκόμαστε.

Ήταν μία εποχή στην οποία ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεχόταν έντονη κριτική, ο κόσμος ζητούσε την απομάκρυνση του όμως στο τέλος η εμπιστοσύνη στο πλάνο ήταν αυτή που, έφερε στο προσκήνιο τη χρυσή φουρνιά ποδοσφαιριστών η οποία ανέβασε τους κόκκινους του Μάντσεστερ στην κορυφή του κόσμου.

Η ανάρτηση Χαραλαμπίδη:

Επειδή η υπομονή στον κόσμο του αθλητισμού και ειδικά αυτόν του ποδοσφαίρου είναι μία άγνωστη λέξη αυτό που βλέπουμε σήμερα με τον Henning Berg δεν είναι καθόλου μα καθόλου μέσα στην στρατόσφαιρα του συνηθισμένου κάτι που κάνει το επίτευγμα του ακόμα πιο σημαντικό παρότι όλη η αλυσίδα της υποστήριξης του έργου του βρίσκεται στο πλευρό του 24/7 και είναι ο πρώτος που το αναγνωρίζει.
Τον Νοέμβριο του 1986 όταν προσλήφθηκε ο Άλεξ Φέργκουσον σε αντικατάσταση του Ron Atkinson μετά από τις πρώτες αποτυχημένες χρονιές το 1990 η διοίκηση της Manchester United άσχετα αν δεν το παραδέχθηκε ποτέ, ήταν έτοιμη να τον απολύσει.
Στον πρώτο χρόνο ως προπονητής το sport science support staff και το μόνιμο προσωπικό του τμήματος scouting από 30 κάτι άτομα πήγε στα 100 και οι βάσεις της διαδικασίας ανάπτυξης της πρώτης ομάδας και της ακαδημίας όπως και ο τρόπος λειτουργίας στο τότε Clif Training ground έμπαινε σε εφαρμογή. Ήξερε πως χωρίς γερά θεμέλια στο πρότζεκτ θα μειώνονταν κατά πολύ οι πιθανότητες επιτυχίας του.
Τα αποτελέσματα δεν έρχονταν και οι φωνές Fergie Out και Tara Fergie μεγάλωναν μέχρι που φθάσαμε στο 1990. Ναι χρειάζεται και τύχη, όμως όπως λέμε you make your own luck, και όταν μετά τον πρώτο ισόπαλο παιχνίδι το 1990 με την Crystal Palace ο πρώτος τερματοφύλακας της Manchester United Jim Leighton δέχθηκε 3 τέρματα και ουσιαστικά κρέμασε την ομάδα του με την απόδοση του ο Alex Ferguson πήρε την σκληρή απόφαση και τον κάθησε στον πάγκο ( ο Leighton δεν του ξαναμίλησε ποτέ μετά από αυτό το παιχνίδι ούτε μέχρι και σήμερα ) και στο δεύτερο παιχνίδι, κέρδισε το κύπελλο και «γλύτωσε» την απόλυση.
Δύο χρόνια μετά στα γήπεδα της Αγγλίας εμφανίστηκε η γνωστή Class of ‘92, Beckham, Scholes, Giggs, the Neville brothers αλλά σίγουρα ήταν προϊόν μιας μεθοδικής δουλειάς που άρχισε κάποιο καιρό πριν εμπιστευόμενος την διαδικασία ανάπτυξης ταλέντων που μπήκε σε εφαρμογή και είναι στην φιλοσοφία της Manchester United κάτι που άρχισε από τον καιρό του Matt Busby για αυτό μετά από τόσες δεκαετίες μέχρι και σήμερα σε κάθε παιχνίδι βασικά στελέχη της ομάδας προέρχονται από την ακαδημία έτσι με αυτά που βλέπουμε σήμερα στην Ομόνοια το σλόγκαν Trust The Process έχει μια άλλη σημασία, πολύ μεγαλύτερη από ότι μπορεί ο καθένας μας να φανταστεί και αυτό θα φανεί σε λίγα χρόνια!!