Home ΚΥΠΡΟΣ Η νέα σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ

Η νέα σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ

ab4c275f76fee74777da4d3a13fc2043_w639_h432_sc


Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ γα τη συγκρότηση της νέας σύνθεσης της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Μετά από εισήγηση του Προέδρου της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη η Εκτελεστική Επιτροπή ομόφωνα καταρτίστηκε σε σώμα ως ακολούθως:

Κωστάκης Κουτσοκούμνης (Πρόεδρος)
Γιώργος Κούμας (Αναπληρωτής Πρόεδρος)
Χάρης Λοϊζίδης (Α’ Αντιπρόεδρος)
Νίκος Νικολάου (Β’ Αντιπρόεδρος)
Φώτης Φωτίου (Γ’ Αντιπρόεδρος)
Φοίβος Βάκη (Γενικός Γραμματέας)
Κώστας Μιχαηλίδης (Βοηθός Γενικός Γραμματέας)

Μέλη
Μάριος Ν. Λευκαρίτης
Μιχάλης Μίτας
Γιώργος Φαντάρος
Μιχάλης Ππεκρής

Η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα συμπληρωθεί με ένα μέλος από τους εκπροσώπους Β’ – Γ’ Κατηγορίας.

Αναλυτικά η ομιλία του Κ.Κουτσοκούμνη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης:
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την στήριξη. Σας ευχαριστώ για τον σεβασμό. Σας ευχαριστώ για την τιμή και την αναγνώριση, σας ευχαριστώ που είστε φίλοι και συνοδοιπόροι σ’ αυτό το υπέροχο κόσμο του ποδοσφαίρου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης που με υποστήριξαν. Χωρίς την δική σας στήριξη και αγάπη δεν θα είχα το κουράγιο να είμαι εδώ. Τον σεβασμό μου μεταφέρω και στα μέλη που δεν με στήριξαν. Με την κριτική τους και τις τοποθετήσεις τους, με βοηθούν για να γίνω πιο σωστός συνεργάτης και καλύτερος άνθρωπος.

Σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης αλλά και σε όλα τα Σωματεία μέλη της ΚΟΠ, της ΣΤΟΚ και των Ομοσπονδιών της, δηλώνω ότι ακούραστα θα δουλέψω όπως και σε προηγούμενα χρόνια, ακούραστα θα κοιτάξω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και μαζί, με διάλογο και προσπάθεια θα βρούμε λύσεις ή διεξόδους.

Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω όλες τις λύσεις για την πλειάδα των προβλημάτων που υπάρχουν ή που ξαφνικά παρουσιάζονται μέσα από την δυναμική που ονομάζεται ποδόσφαιρο – το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο της εποχής μας. Δεν πιστεύω ότι θα συμφωνείτε με όλες μας τις αποφάσεις. Δεν ελπίζω ότι από αύριο ξημερώνει ένα ποδόσφαιρο χωρίς προκαταλήψεις και φωνές. Η ΚΟΠ δεν μπορεί να επιλύσει από μόνη της το κάθε σας πρόβλημα και σίγουρα δεν μπορεί από μόνη να εξαλείψει όλες τις προκαταλήψεις που παράγει ο δικός μας μικρός κόσμος και κοινωνία.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζω και μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι όπως πάντα, θα συνεχίσω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Όπως πάντα θα σας ακούω, ειδικά αν διαφωνούμε. Όπως πάντα θα προσφέρω στο άθλημα με ανιδιοτέλεια και αγάπη. Όπως πάντα θα έχω σαν αρχή μου την χρηστή διοίκηση και το καλό του αθλήματος και των Σωματείων. Όπως πάντα θα διαφυλάσσω το καταστατικό, τους κανονισμούς και τις δημοκρατικές διαδικασίες εντός της ΚΟΠ.

Πάνω από όλα όμως, θα σας ζητήσω να πορευτούμε μαζί, με κοινά όνειρα και κοινούς στόχους. Τούτη η ανανέωση της θητείας μου ας είναι μια νέα αρχή όπου θα βλέπουμε το κοινό συμφέρον, τους μικρούς και τους μεγάλους και τους μεσαίους, όπου θα υπάρχει ο σεβασμός προς όλους, όπου θα είμαστε όλοι συσπειρωμένοι και δυνατοί γιατί σαν ποδόσφαιρο αξίζουμε πολύ περισσότερα από τούτα που σήμερα απολαμβάνουμε. Αξίζουμε μιας πολύ καλύτερης εικόνας από αυτή που βλέπουμε. Προσφέρουμε πολύ περισσότερα από όσα παίρνουμε. Ενωμένοι, μπορούμε να κάνουμε πολλά, πάντα για το καλό του ποδοσφαίρου και των Σωματείων μας.

Δεν είμαστε η ΚΟΠ από την μια και τα Σωματεία από την άλλη, όπως πολλές φορές θέλουμε να εκπέμπουμε ή όπως πολλές φορές μας υποβάλουν. Η διαφορετικότητα των ευθυνών μας δεν μας καθιστά και διαφορετικούς. Είμαστε όλοι ένα κάτω από την ίδια σκέπη και μέσα στον ίδιο χώρο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα. Όλοι εμείς, μαζί με πολλούς που έχουν περάσει πριν από εμάς, το έχουμε ανδρώσει και τοποθετήσει στην πιο ψηλή κορυφή του κοινωνικού ιστού της χώρας μας. Στην Κύπρο, το ποδόσφαιρο είναι φαινόμενο. Εσείς, έχετε δημιουργήσει αυτό το φαινόμενο, εσείς το συντηρείτε.

Αυτό που ξεκίνησε το 1934 από μια φούχτα ανθρώπων που αγαπούσαν το άθλημα, με πενιχρά μέχρι και μηδαμινά οικονομικά, με εθελοντισμό και πολλή δουλειά έχει σήμερα καταξιωθεί και κάνει την χώρα μας περήφανη σε όλα τα ποδοσφαιρικά διεθνή βήματα και όχι μόνο. Αυτοί που εθελοτυφλούν, δεν θεωρούν ως συλλογική επιτυχία την διεθνή αναγνώριση των Κύπριων αξιωματούχων του ποδοσφαίρου. Αυτοί που δεν έχουν μάτια, δεν θεωρούν συλλογικές τις επιτυχίες των ομάδων μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτοί που δεν θέλουν να διαβάζουν στοιχεία και αριθμούς δεν παραθέτουν τα όσα διεθνώς αναγνωρίζονται για το ποδόσφαιρο μας σαν συλλογική οντότητα. Γι αυτούς είναι όλα ατομικές επιτυχίες τις μιας στιγμής έστω και αν η επανάληψη των στιγμών, φωνάζει, κραυγάζει συλλογικότητα.

Δεν ήταν μια εύκολη χρονιά αυτή που πέρασε για κανένα. Πόσο μάλλον για τον πρόεδρο. Τούτη την χρονιά το ποδόσφαιρο δέχτηκε επιθέσεις όχι μόνο εκ των έξω αλλά και εκ των έσω. Χωρίς ουσιαστικά στοιχεία, είδαμε το άθλημα μας να διασύρεται. Είδαμε να παρέχεται βήμα σε φήμες και σε διαδόσεις αλλά και σε κακόπιστη κριτική. Είδαμε να σταυρώνονται άτομα του χώρου, χωρίς καν να αναμένουμε την ολοκλήρωση των ερευνών της αστυνομίας ή το κατηγορητήριο ή την δίκη. Είδαμε κατευθυνόμενους και προπαγανδιστές. Είδαμε κακόπιστη κριτική και επιφανειακές προσεγγίσεις. Είδαμε την παράτυπη εμπλοκή κομμάτων και πολιτειακών παραγόντων στα του οίκου μας να μας κατηγορούν με τα χειρότερα επίθετα και να μας απαξιώνουν χωρίς προβληματισμό και ίχνος ευθιξίας. Ακούσαμε και διαβάσαμε αοριστίες, κάποιες σαν πρώτη είδηση σε δελτία. Τα κοσμητικά επίθετα για το άθλημα και τους ανθρώπους του είχαν την τιμητική τους. Κάποιοι αμφισβήτησαν την πρόοδο μας τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι τα έβαλαν αόριστα με τους θεσμούς μας, θεσμοί που έτυχαν επεξεργασίας και από την UEFA και την FIFA. Κάποιοι επιθυμούσαν διακαώς την ταπείνωση μας και την διάλυση μας. Ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά σε ένα παροξυσμό απόψεων και αφορισμών.

Δεν λυγίσαμε. Δεν τους κάναμε την χάρη. Δεν απαντήσαμε στα κτυπήματα κάτω από την μέση και στους πολλούς υπαινιγμούς. Κάναμε υπομονή ενώ ταυτόχρονα δουλεύαμε λαμβάνοντας αποφάσεις για το ποδόσφαιρο και τα Σωματεία μας. Αφήσαμε τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν και να διαπιστώσουν αυτά που ήδη γνωρίζαμε. Ότι ουδέν μεμπτόν. Δικαιωθήκαμε. Η Ομοσπονδία δεν έχει καμία σχέση με τα όσα της καταλογίζονται. Είχαμε χρηστή διοίκηση προς απογοήτευση πολλών. Είχαμε ανθηρά οικονομικά σε αντίθεση με την γενική κατάσταση των οικονομικών σε πλείστους τομείς της οικονομίας. Οι δήθεν συγκλονιστικές μαρτυρίες και στοιχεία ήταν απλά για εντυπωσιασμό, για ένα πουκάμισο αδειανό για μια Ελένη, για πέντε λεπτά στο γυαλί.

Δεν έχουμε την άποψη ότι δεν έγιναν λάθη στην πορεία. Δεν πιστεύουμε πως δεν θα γίνουν άλλα, όση εμπειρία και όση καλή θέληση και αν έχουμε. Μπορούμε όμως να αφήσουμε τις όποιες μεταξύ μας διαφορές για το γενικότερο καλό. Μπορούμε να συντηρήσουμε την ελπίδα για μας και τα παιδιά μας. Οι δικοί μας ποδοσφαιρικοί ξεκίνησαν με τούτη την ελπίδα, να διαδώσουν το άθλημα, να το κάνουν λαϊκό, να μεταφέρουν σε κάθε γωνιά το ευ αγωνίζεσθε, να είναι ο χώρος όπου οι κοινωνικοπολιτικές αξίες συγχωνεύονται για το γενικότερο καλό.

Μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή. Μπορούμε και έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε αλλά όχι σαν αντίθετοι ή διαφορετικοί. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε και δεν υπάρχει πεπρωμένο που δεν μπορούμε να επιδιώξουμε. Φτάνει να το θελήσουμε, φτάνει να το φανταστούμε. Μπορούμε να φέρουμε τα ΣΥΦΙ στο ίδιο τραπέζι με μας, για το γενικότερο καλό αλλά και την μείωση της βίας, φτάνει να είναι κατανοητό ότι δεν θα τους δώσουμε και το τραπέζι. Μπορούμε να επιδιώξουμε την ηθική στο χώρο. Μπορούμε να κοιτάξουμε και τα φτωχά μας Σωματεία και τους φτωχούς αθλητές μας αλλά και τα εκτοπισμένα μας. Μερικά από τα εκτοπισμένα μας πεθαίνουν και μαζί τους το άκουσμα των πόλεων τους και των χωριών τους, μακριά από τα βλέμματα και την συμπαράσταση της πολιτείας. Μπορούμε να έχουμε διάλογο με την πολιτεία για τα πολλαπλά μας προβλήματα, είναι απαραίτητο, φτάνει η πολιτεία να αναγνωρίζει και να σέβεται το αυτοδιοίκητο.

Μπορούμε να στηρίξουμε την διαιτησία, να ενισχύσουμε τον αθλητικό δικαστή, να δημιουργήσουμε συνθήκες περαιτέρω προόδου, να στηρίξουμε τον Κύπριο ποδοσφαιριστή, να θωρακίσουμε το άθλημα μας από όσους επιθυμούν την εκμετάλλευση του. Μπορούμε πολλά.

Αγαπητοί φίλοι. Δεν είναι το τι θα κάνει ο πρόεδρος και τι θα κάνει η Εκτελεστική ή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ. Είναι το τι θα κάνουμε όλοι μαζί, με βούληση αλλά και θέληση, ενωμένοι σε ένα κοινό όραμα κάτω από την ίδια σκέπη με σεβασμό και αγάπη.