Home ΚΥΠΡΟΣ Η ΚΟΠ σε πορεία εκσυχρονισμού και αυτοματοποίησης

Η ΚΟΠ σε πορεία εκσυχρονισμού και αυτοματοποίησης

Fwtiou


Η ΚΟΠ εκσυχρονίζεται και αναβαθμίζεται με στόχο τη διευκόλυνση των Σωματείων της, τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και την αμεσότητα στην επικοινωνία. Σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν οι σχεδιασμοί της Ομοσπονδίας οι οποίοι έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον.

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η 100% υλοποίηση του λογισμικού προγράμματος Comet που είχε εξαγγελθεί πριν από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η ΚΟΠ να είναι η πρώτη Ομοσπονδία από τις 18 που έχουν υιοθετήσει αυτό το πρόγραμμα που έχει καταφερει να το υλοποιήσει πλήρως. Επίσης, από τι επόμενες ημέρες θα αρχίσει να λειτουργεί στην ΚΟΠ νέο, εκσυχρονισμένο Σύστημα Διαχείρισης Εγγράφων , έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο η ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων της Εθνικής με τεράστια επιτυχία (7800 εισιτήρια πουλήθηκαν μέσω διαδιχτύου για τον αγώνα με τη Βοσνία) ενώ με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνονται οι αιτήσεις για Σεμινάρια Προπονητών και οι πληρωμές.

Αιχμή του δόρατος στον εκσυγχρονισμό της επικοινωνίας της Ομοσπονδίας με το κόσμο του ποδοσφαίρου σε όλο του το φάσμα είναιι η δημιουργία Mobile application. Η ΚΟΠ θα επενδύσει στη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα είναι πλήρως εφαρμοσμένη στις ανάγκες του Κύπριου ποδοσφαιρόφιλου.

Η παρουσίαση στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου έγινε από τον Γ’ Αντιπρόεδρο της ΚΟΠ κ. Φώτη Φωτίου στην παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

Το πλήρες κείμενο της παρουσίασης του κ. Φωτίου:

“Αγαπητοί φίλοι αθλητικοί συντάκτες

Σάς καλωσορίζω στη σημερινή Δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα ‘’Αυτοματοποίηση και εκσυγχρονισμός της ΚΟΠ’’ και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.

Fwtiou

Πριν σας αναλύσω την προσαρμογή της Ομοσπονδίας στα νέα δεδομένα της εποχής και της τεχνολογίας θέλω να σας διαβεβαιώσω για την επιθυμία και την καλή διάθεση όλων στην ΚΟΠ για συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ιδιαίτερα με εσάς ,τους αθλητικούς συντάκτες .

Σας θεωρούμε συνεργάτες στην προσπάθεια για βελτίωση και πρόοδο του δημοφιλέστερου αθλήματος στον τόπο μας αλλά και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της ΚΟΠ.Η άρτια στελέχωση του γραφείου τύπου και η συνεχείς ενημέρωση από την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας έχει σκοπό την αντικειμενική έγκυρη και άμεση χωρίς διακρίσεις ενημέρωση ,με διαφάνεια .

Πιστεύουμε ότι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Ομοσπονδίας είναι ένας άμεσος τρόπος επικοινωνίας και μαζί σας με πλεονέκτημα την εγκυρότητα και την ταχύτητα της ενημέρωσης. Είμαι βέβαιος ότι έχετε και θα συνεχίσετε να έχετε κάθε βοήθεια που χρειάζεστε για διευκρινήσεις ή πληροφορίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ ,από ειδήσεις για κάθε δραστηριότητα της Ομοσπονδίας μέχρι στατιστικά ,από τους συναδέλφους σας στο γραφείο τύπου της ΚΟΠ.

Και για να προχωρήσω στο ουσιαστικό μέρος της σημερινής μας συνάντησης ,σας υπενθυμίζω ότι πριν από δύο χρόνια περίπου, σε μια παρόμοια συνάντηση είχαμε προαναγγείλει την απόφαση της ΚΟΠ να εφαρμόσει το σύστημα διαχείρισης ποδοσφαίρου COMET.

Δυο χρόνια μετά είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε οτι το σύστημα αυτό έχει φτάσει στο 100% της εφαρμογής του από την Ομοσπονδία μας. Μάλιστα έχουμε λάβει συγχαρητήρια τόσο από την εταιρεία παροχής του συστήματος αλλά και από την FIFA γιατί είμαστε η πρώτη Ομοσπονδία από τις 18 που έχουμε θέσει αυτό το λογισμικό σε λειτουργία 100% και μάλιστα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.

Το σύστημα χρησιμοποιείται τόσο από το προσωπικό της ΚΟΠ όσο και από τα σωματεία όλων των κατηγοριών, τους διαιτητές , τους παρατηρητές , τους προπονητές ,την δικαστική επιτροπή και άλλες επιτροπές της Ομοσπονδίας.

Σε αυτό το σύστημα καταγράφονται πληροφορίες για τους ποδοσφαιριστές όπως εγγραφές , μεταγραφές, συμβόλαια ,το ιστορικό τους και οτιδήποτε άλλο σχετικό.

Επίσης καταγράφονται πληροφορίες για τους προπονητές , τα διπλώματα που κατέχουν, τις ομάδες που συνεργάστηκαν ή συνεργάζονται, βοηθούς προπονητές , γιατρούς , φυσιοθεραπευτές ακόμα και τα στατιστικά τους.

Πληροφορίες για τα σωματεία μας, τα διοικητικά τους συμβούλια τα στάδια τα οποία χρησιμοποιούν και πολλές άλλες πληροφορίες οι οποίες εμπλουτίζουν το αρχείο του συστήματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Μεγάλο όφελος έχει αποκομίσει απο αυτο το σύστημα και η Κυπριακή διαιτησία. Τόσο πριν απο τους αγώνες αλλά και μετά απο κάθε αγώνα οι διαιτητές και παρατηρητές ενημερώνουν το σύστημα τόσο με τα φύλλα αγώνος αλλά και όποια άλλη πληροφορία μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Με αυτό έχουμε καταφέρει να ενημερώνεται το σύστημα άμεσα και όλες οι πληροφορίες για κάθε παιχνίδι να είναι διαθέσιμες χωρίς χρονοτριβή.

Σε αυτό το σύστημα υπάρχουν πληροφορίες για κάθε παιχνίδι που διεξάγεται κάτω απο την επίβλεψη της ΚΟΠ. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην πρώτη κατηγορία αλλά και στις μικρότερες κατηγορίες αλλά και στα αναπτυξιακά μας πρωταθλήματα , U21, U19, U17 , U15, το γυναικείο ποδόσφαιρο, το FUTSAL, καθώς και της ΣΤΟΚ.

Το σύστημα έχει αναβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό την λειτουργία και την οργάνωση της Ομοσπονδίας διευκολύνοντας και τη δουλειά του προσωπικού.

Χρησιμοποιείται απο όλο το προσωπικό και αυτό τους δίνει την ευχέρεια να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες άμεσα μέσα σε από ένα μεγάλο αρχείο Πληροφοριών. Πέραν των 100 αναλύσεων και στατιστικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο το προσωπικό μας.

Οι πληροφορίες αυτές δεν θα έλειπαν φυσικά και απο την επίσημη ιστοσελίδα της ΚΟΠ. Άμεσα και ειδικά μετά απο το τέλος κάθε αγώνα πληροφορίες ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα μας και πλέον εσείς και οι συνάδελφοι σας σε όλα τα ΜΜΕ έχετε άμεση πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας μας σε έγκυρες πληροφορίες και στατιστικά. Μπορεί έτσι είτε απευθείας από την ιστοσελίδα μας είτε από εσάς να έχουν γρήγορη και με πλήρη διαφάνεια στην ενημέρωση .

Μεγάλη έμφαση φυσικά δώσαμε και στην ασφάλεια πρόσβασης αλλά και δεδομένων. Το σύστημα σχεδιάστηκε και δίνει πρόσβαση στο προσωπικό εκεί και όπου χρειάζεται. Κανένας πλέον δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία δεν τον αφορούν.

Εφαρμόζοντας ένα τέτοιο σύστημα διαχείρισης Ποδοσφαίρου χρειάστηκε ασφαλώς να αναβαθμιστούμε και σε ηλεκτρονικό υλικό τόσο στην ομοσπονδία όσο και στα σωματεία.

Το server room της ΚΟΠ έχει αναβαθμιστεί πλήρως για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του COMET. Αναβάθμιση έγινε επίσης στο ηλεκτρονικό υλικό του προσωπικού της Ομοσπονδίας.

Θέλοντας φυσικά η ΚΟΠ να να αναβαθμίσει την διαχείριση αυτού του συστήματος και απο τα σωματεία προχώρησε στην αγορά και παράδωσε σε όλα τα σωματεία 1ης 2ης και 3ης κατηγορίας Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές καθώς και σαρωτές εκτυπωτές ούτως ώστε απρόσκοπτα να μπορούν να διαχειριστούν το σύστημα .

Η ΚΟΠ προχώρησε επίσης και στην αγορά ηλεκτρονικού Υλικού για τις ανάγκες των διαιτητών και παρατηρητών. Πλέον ο κάθε διαιτητής και παρατηρητής έχει το δικό του εξοπλισμό και μπορεί άμεσα να ενημερώσει το σύστημα από το γήπεδο που διεξάγεται ο αγώνας. Έχουμε προχωρήσει και υποχρεώσει τα γήπεδα πλέον να έχουν ασύρματη και γρήγορη κάλυψη ούτως ώστε η ενημέρωση του συστήματος να γίνεται άμεσα για αποφυγή χρονοτριβής ή υποψίες για σκόπιμη καθυστέρηση στην συμπλήρωση του φύλλου αγώνος και των εκθέσεων.

Η ΚΟΠ δεν σταμάτησε όμως εδώ. Σε μια συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης σε όλους του τομείς σκεφτήκαμε και υλοποιήσαμε μαζί με την εταιρεία Analyticom μια νέα ενότητα στο σύστημα αυτό.

Δημιουργήσαμε το Online Coaching module. Ενα σύστημα το οποίο δίνει την δυνατότητα πλέον σε όλους τους υποψηφίους προπονητές να κάνουν την έγγραφή τους για να ακολουθήσουν κάποιο από τα σεμινάρια η δίπλωμα προπονητικής στην Σχολή Προπονητών της ΚΟΠ.

Πλέον ο υποψήφιος μπορεί να φορτώσει όλες της πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζονται μέσω αυτού του συστήματος , να εγκριθεί για συμμετοχή και έπειτα να κάνει και την πληρωμή διδάκτρων μέσω αυτού του συστήματος. Αυτό δίνει πλέον μια πλήρη αυτοματοποίηση στην Σχολή Ποδοσφαίρου αλλά γενικά κάνει και πιο εύκολη την συμμετοχή σε οποιονδήποτε θα ήθελε να συμμετέχει σε ένα από τα μαθήματα της σχολής.

Ήδη απο την 1η Οκτωβρίου υπάρχει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΚΟΠ σχετικό link για συμμετοχή στο UEFA C χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά το σύστημα αυτό.

Σε μια παρουσίαση της εταιρείας Analyticom σε πάνω από 30 ομοσπονδίες ποδοσφαίρου μέλη της FIFA και στη παρουσία ειδικών της FIFA κληθήκαμε και παρουσιάσαμε την ιδέα αυτή η οποία πλέον θα χρησιμοποιηθεί και απο άλλες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Είμαστε περήφανοι γιατί οι δικές μας ιδέες γίνονται αποδεκτές και υλοποιούνται μέσω των προγραμμάτων φυσικά της FIFA.

Οπως είπα όμως και πριν δεν σταματούμε εδώ. Ήδη προχωρούμε και πιστεύουμε οτι μέχρι την επόμενη μεταγραφική περίοδο θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε με νέα ενότητα του συστήματος. Αυτό θα είναι το online player transfer. Πλέον θα μπορούν τα σωματεία κατά την περίοδο μεταγραφών να κάνουν της πληρωμές των δικαιωμάτων μέσω του συστήματός αυτού χωρίς καμία χρονοτριβή.

Συνεχίζοντας την αναβάθμιση της ΚΟΠ προχωρήσαμε και εφαρμόζουμε απο αυτή την βδομάδα ένα νέο λογισμικό το ‘’Σύστημα Διαχείρισης Εγγράφων’’ .

Πλέον η ΚΟΠ αποκτά ένα αυτόνομο ηλεκτρονικό σύστημα αρχειοθέτησης εγγράφων. Δημιουργήσαμε το τμήμα αρχείου και από αυτή την βδομάδα τίθεται πλέον σε λειτουργία ένα νέο σύστημα διαχείρισης εισερχόμενων και εξερχόμενων εγγράφων.

Δημιουργήθηκε ένα καινούργιο workflow για το προσωπικό της ΚΟΠ σε ότι αφορά το σύστημα αυτό ούτως ώστε να καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια το κάθε έγγραφο. Πλέον η αποθήκευση καθώς και η εύρεση οποιουδήποτε εγγράφου θα γίνεται χωρίς χρονοτριβή αλλά και με ασφάλεια μέσα σε πρότυπα διαχείρισης εγγράφων μεγάλων οργανισμών όπως και βέβαια αρμόζει σε έναν οργανισμό όπως η ΚΟΠ.

Βλέποντας το μεγάλο αγκάλιασμα του Κύπριου φιλάθλου προς την Εθνική ποδοσφαιρική μας Ομάδα προχωρήσαμε και εμείς και υλοποιήσαμε ακόμα ενα σχέδιο το ‘’Online ticketing’’. Όπως καλά γνωρίζεται έχει ήδη εφαρμοστεί στους τρείς τελευταίους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας και ήδη από την πρώτη στιγμή έχει χρησιμοποιηθεί από μεγάλη μάζα του φίλαθλου κοινού. Πλέον ο κάθε ένας που θέλει να προμηθευτεί εισιτήριο αγώνα καθώς και του γνωστού πλέον σε όλους ‘’οικογενειακού πακέτου’’ θα μπορεί να το κάνει μέσω του online ticketing.

Εάν και εφόσον κάποιος χρειαστεί κάποια βοήθειά δημιουργήσαμε ένα 24ωρο αριθμό εξυπηρέτησης καθώς και το On site Game Support το οποίο θα λειτουργεί 2 ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού για κάποιον ο οποίος θα χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη βοήθεια σχετικά με το εισιτήριο του η του πακέτου.

Μέσα από την δημιουργία βάσης δεδομένων θα μας δίνεται η δυνατότητα να περάσουμε μηνύματά προς τον φίλαθλο κόσμο που αφορούν την εθνική μας ομάδα καθώς και να τους ευχαριστήσουμε για την υποστήριξή προς αυτήν.

Θέλοντας να ευχαριστήσουμε και επίσης να δώσουμε περαιτέρω προβολή του χορηγού μας του Κυπέλλου Κύπρου προχωρήσαμε και δημιουργήσαμε μια παράλληλη αλλά αυτόνομη επίσημη ιστοσελίδα την cfacup.com.cy.

Ο επίσημος χορηγός του Κυπέλλου η εταιρεία Coca Cola μπορεί πλέον μέσω αυτής της ιστοσελίδας να προβληθεί σε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο. Σε αυτη την ιστοσελίδα θα βρει κάποιος πληροφορίες και ιστορικό γαι το Κύπελλο Κύπρου καθώς και την εταιρεία Α/φοι Λανίτη COCA COLA.

Το επόμενο σχέδιο της ΚΟΠ θα αποτελέσει και την αιχμή του δόρατος στον εκσυγχρονισμό της επικοινωνίας της Ομοσπονδίας με το κόσμο του ποδοσφαίρου σε όλο του το φάσμα. Είναι η δημιουργία ενός Mobile Αpplication. Είναι ένα σχέδιο που άρχισε μέσω του προγράμματος FIFA Conenct.

Λαμβάνοντας υπόψη έρευνες που καταδεικνύουν οτι η χρήση των Mobile Applications βρίσκεται σε άνοδο είμαστε υποχρεωμένοι σαν Ομοσπονδία να ακολουθήσουμε και να επενδύσουμε σε αυτο. 30 κα βάλε ώρες ξοδεύει ενας χρήστης σε Mobile Application. Γύρω στα 23 με 26 applications χρησιμοποιούνται από κάθε χρήστη τον μηνά.

Η τάση λέει ότι μέχρι το 2017 θα υπάρξουν γύρω στα 200 δισεκατομμύρια λήψεις σε Mobile Applications

Έρευνες επίσης έχουν καταδείξει οτι ο έλεγχος αθλητικών αποτελεσμάτων βρίσκεται ψηλά στην λίστα όσον αφορά δεύτερες δραστηριότητες ενός χρήστη. Παραδείγματος χάριν κατά την διάρκεια ενός τηλεοπτικού αγώνα ο χρήστης θα ελέγξει άλλο αθλητικό γεγονός τουλάχιστον δέκα φορές.

Η αρχική ιδέα ήταν και πάλι της ΚΟΠ και μέσα από συζητήσεις 6 μηνών μεταφράστηκε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα υλοποιηθεί τουλάχιστον από 18 Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες ανά τον Κόσμο και στο μέλλον θα μπορεί να φτάσει και τις 50. Το σχέδιο αυτό θα ενώσει μέσω του Mobile Application μέχρι και 50 μικρομεσαίες Ομοσπονδίες.

Ήδη μαζί με την FIFA έχουμε καταλήξει στην εταιρεία που θα αναλάβει το έργο. Είναι γαλλική εταιρεία δημιουργίας μόνο Sports Mobile Applications. Έχει μεγάλη εμπειρία και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα δημιουργήσει ένα Application που θα χρησιμοποιείται απο μεγάλη μάζα του φίλαθλου κόσμου της Κύπρου και όχι μόνο.

Το Application αυτο θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί μέσω της ΚΟΠ αντλώντας πολλές πληροφορίες μέσω του συστήματος διαχείρισης ποδοσφαίρου COMET.

Η εταιρεία NETCO SPORTS η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου, ιδρύθηκε το 2009 με πελατολόγιο σε όλο τον κόσμο. Αποτελείται απο σχεδόν 120 υπαλλήλους και τα έσοδα της προέρχονται κατά 65% από διεθνές αγορές. Τα κεντρικά τους γραφεία βρίσκονται στο Παρίσι με έδρες στην Βραζιλία, Καναδά, Αυστραλία, και Ελβετία.

Στο πελατολόγιο της βρίσκονται μεγάλες Ομοσπονδίες και μεγάλες Ποδοσφαιρικές Ομάδες καθώς επίσης και μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις αλλά και άλλες μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Επίσης συνεργάζονται με μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς ανά τον κόσμο.

Το APP αυτό θα είναι σχεδιασμένο για τον χρήστη. Θα είναι σχεδιασμένο για να προσκαλεί τον χρήστη να το χρησιμοποιεί συνεχόμενα και να ανακαλύπτει καινούργια περιεχόμενα. Αυτο θα ειναι το ιδανικότερο APP για όλους του φίλους του ποδοσφαίρου στην ΚΥΠΡΟ.

Ο χρήστης θα μπορεί να ρυθμίσει τις προτιμήσεις του όπως Εθνικές Ομάδες , πρωταθλήματα, την αγαπημένη του ομάδα στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Θα μπορεί επίσης να επιλέξει το αγαπημένο του παίκτη στο κυπριακό πρωτάθλημα αλλά και στο εξωτερικό όπως και πληροφορίες για διεθνείς διοργανώσεις.

Η αρχική σελίδα θα εμφανίζεται κυρίως με περιεχόμενα που συνδέονται με τις δικές του προτιμήσεις.

Στο score center ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει τον αγώνα που θέλει και θα παίρνει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτό.

Το πιο σημαντικό όμως κομμάτι του APP αυτού θα είναι ο Amateur User. Το τμήμα αυτο θα βασίζεται σε περιεχόμενο που θα σχετίζεται με τον συνδεδεμένο χρήστη. Ο Χρήστης θα ειναι σε θέση να φορτώσει περιεχόμενο όπως φωτογραφίες και σχόλια ακόμα και video.

Ο χρήστης θα μπορεί να πάρει επίσης πληροφορίες για την ιστορία της Ομοσπονδίας καθώς και την οργανωτική της δομή.

Στο APP αυτό φυσικά θα βρίσκονται και πολλά άλλα χαρακτηριστικά όπως το game Connect το photofan όπου ο χρήστης θα μπορεί να ανεβάσει φωτογραφίες και να τις επεξεργαστεί, και στο μέλλον ένα online παιχνίδι τύπου Fantasy League.

Στο Kick Off του project αυτού που προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα στην παρουσία της FIFA αλλά και της Netco Sports εδώ στην Κύπρο, θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε περαιτέρω πληροφορίες.

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι στην ΚΟΠ σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα για το καλό του ποδοσφαίρου. Δεν θα σταματήσουμε μόνο με αυτά αλλά υποσχόμαστε οτι θα ακολουθήσουν κι πολλά άλλα.

Είναι επίσης υποχρέωση μου να ευχαριστήσω τον κ. Τάσο Αγαθάγγελου υπεύθυνο πληροφορικής και τεχνολογίας της ΚΟΠ για την απεριόριστη προσπάθεια που καταβάλει ώστε όλα τα έργα που σχεδιάσαμε και σχεδιάζουμε να ολοκληρωθούν με επιτυχία. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Οικονομικό Διευθυντή της Ομοσπονδίας κ. Αντρέα Μοριά για την βοήθεια του σε πολλά από αυτά τα έργα που φέραμε εις πέρας.

Koutsokoumnis

Να ευχαριστήσω επίσης το Πρόεδρο της ΚΟΠ κ. Κωστακη Κουτσοκουμνη για την παρουσία του σήμερα και για το ότι μας δίνει την ευκαιρία να φέρνουμε εις πέρας έργα τα οποία βοηθούν στην αναβάθμιση τόσο της Ομοσπονδίας αλλά και τού ποδοσφαίρου γενικά”.

Από CFA.com.cy