Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Μυλωνάς: “Πιστεύω πως χρειάζεται αλλαγή”

Μυλωνάς: “Πιστεύω πως χρειάζεται αλλαγή”

ns018021


Συνέντευξη στην εφημερίδα “Αθλητικό Βήμα” παραχώρησε χθες ο Στέλιος Μυλωνάς. Ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τόνισε πως θεωρεί πως η ομάδα χρειάζεται αλλαγή, ενώ αναφέρθηκε ξανά στο θέμα της λασπολογίας αλλά και των διαρροών. Ολόκληρη η συνέντευξη πιο κάτω:

Έχετε δηλώσει κ. Μυλωνά ότι παραιτείστε γιατί συνεργάτες σας δέχονταν πόλεμο. Ήταν μόνο αυτός ο λόγος;
«Δεν είπα μόνο αυτό. Ο κύριος λόγος που παραιτούμαι είναι το γεγονός ότι κρίνω πως τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα για το Σωματείο, διότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα το επιβάλλει. Έχω παραιτηθεί και λόγω της αποτυχίας μας στην Ευρώπη. Και για την αποτυχία αυτή, φυσικά  φταίμε όλοι. Εκτός βέβαια από τον κόσμο. Πιστεύω ότι η ομάδα χρειάζεται μια αλλαγή. Έκρινα ότι είναι για την ομάδα καλύτερα να φύγω, παρά  να μείνω. Έχω ζυγίσει πολύ καλά τα πράγματα για να πάρω αυτήν την απόφαση».

Αυτή η Ευρώπη τελικά είναι μεγάλο πρόβλημα. Πιστεύετε ότι αυτό το θέμα της αποτυχίας της ομάδας να προχωρήσει στην Ευρώπη επηρεάζει γενικότερα την ομάδα;

«Οικονομικά την επηρεάζει»

Αγωνιστικά δεν την επηρεάζει;
«Δε νομίζω»

Οι νέοι παίκτες που έρχονται αμέσως σε επαφή με τον κόσμο, αφού είμαστε μικρή χώρα και με το που πατούν το πόδι τους στην  Κύπρο ακούνε από τον κόσμο γι’ αυτήν την αποτυχία.
«Δε νομίζω να τους επηρεάζει αγωνιστικά. Οι ποδοσφαιριστές είναι επαγγελματίες και επιβάλλεται να γυρίζουν αμέσως σελίδα, είτε μετά από μία επιτυχία, είτε μετά από μία αποτυχία. Επιμένω ότι είναι οικονομικά που επηρεάζει την ομάδα».

Έχετε μιλήσει για λαμόγια που κάνουν κριτική και πυροβολούν κατά ατόμων  του συμβουλίου. Τους έχετε καλέσει μάλιστα να έλθουν  να αναλάβουν αυτοί το σωματείο…
«Άλλο είναι να ασκείς κριτική και άλλο να ρίχνεις λάσπη. Την κριτική τη δέχομαι. Και ανίκανους να μας πουν,  είναι σεβαστό διότι αυτό είναι μία άποψη. Από τη στιγμή που κάποιος έχει την προσωπική του άποψη, τη σέβομαι. Αυτοί όμως που μας λένε ανίκανους δεν είναι κακόβουλοι. Οι κακόβουλοι είναι οι άλλοι, αυτοί οι μεμονωμένοι που μέσω Facebook λασπολογούν και λένε πράγματα ατεκμηρίωτα, που αναπαράγονται από τον κόσμο. Εγώ ποτέ δεν ασχολήθηκα με το Facebook, αλλά τώρα που έχω δει πως λειτουργεί αυτή η διαδικασία, καταλαβαίνω το πόση ζημιά γίνεται. Γράφει κάποιος ανεύθυνος κάτι εντελώς αστήριχτο, κάποιοι άλλοι συμφωνούν και δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για μια οντότητα, για ένα δεδομένο, ενώ δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Λένε πράγματα του στυλ «πήραν λεφτά και δώσανε στο Μιλτιάδη Νεοφύτου». Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα που αναπαράγεται. Άλλο μεγάλο ψέμα που αναπαράγεται συνεχώς είναι ότι εμείς ως διοίκηση φέραμε τον Εμπέμπα. Το λέω και το επαναλαμβάνω. Όλες τις επιλογές τις έκανε ο προπονητής. Εμείς αυτό που κάναμε ως διοίκηση, ήταν να προτείνουμε όπως έλθουν νεαροί για να δοκιμαστούν. Ήλθαν κάποιοι νεαροί ποδοσφαιριστές και από αυτούς η τεχνική ηγεσία διάλεξε τους Αλίπιο  και Ατάντα και Μενγκόλο.

Όσο για τους συνεργάτες μου ειδικότερα, θα επιμείνω. Είναι απαράδεκτο να δέχονται τέτοια λάσπη, τη στιγμή που ξέρω πολύ καλά το πόσο δουλεύουν στους τομείς που ειναι επιφορτισμένοι για την ομάδα. Να σας αποκαλύψω μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα, συνεργάτες μου στο Συμβούλιο ήθελαν να υποβάλουν παραίτηση. Μη μου ζητήσετε βέβαια να σας πω ονόματα.

Θα πω και κάτι άλλο που αφορά το ΔΣ. Δεν μπορεί «τα του οίκου να είναι εν δήμω».  Δεν γίνεται οποιαδήποτε στιγμή να βγάζουμε πράγματα προς τα έξω, γιατί έτσι νομίζουμε ότι είναι σωστό. Εάν κάποιο μέλος του Δ.Σ. διαπιστώσει ότι κλέβουμε λεφτά ή λειτουργούμε σε βάρος του Σωματείου, να το αναφέρει. Αλλά δεν γίνεται, όποτε θέλουμε, να εκφράζουμε προσωπικές απόψεις δημόσια, οι οποίες δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις και αναστάτωση».

Σας είχα ρωτήσει αν έχετε υπόψιν κάτι συγκεκριμένο, λέγοντας το…«ας έλθουν αυτοί να αναλάβουν»;
«Όχι δεν έχω κάτι συγκεκριμένο υπόψιν».

Έχετε μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου για τρεις συνδυασμούς…
«Ναι έχω μιλήσει για τρεις συνδυασμούς, με βάση τη δική μου λογική. Μπορεί να μην είναι και έτσι τα πράγματα».

Εσείς θα είστε αποστασιοποιημένος από αυτές τις εκλογές;
«Όχι δεν θα είμαι σε απόσταση. Όπως δεν θα είμαι σε απόσταση και όταν λήξει η θητεία μου. Θα είμαι παρών και θα συμπαρίσταμαι με κάθε τρόπο. Συμμετέχω στις εκλογές, αλλά με τρόπο διαφορετικό. Έχω ήδη κάνει διερευνητικές επαφές για να βρω άτομο που να ηγηθεί του σωματείου. Πιστεύω ότι στο πόστο αυτό θα πρέπει να καθίσει ένας άνθρωπος που θα έχει λεφτά, αλλά να έχει και τις διοικητικές ικανότητες, τις οποίες πρέπει να ασκεί όμως με σύνεση.

Ίσως να ήταν καλύτερα να είναι περισσότεροι του ενός οι άνθρωποι με αυτές τις ιδιότητες για το οικονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο…
«Ναι αυτό είναι σωστό και μακάρι να γίνει έτσι. Θα ήταν καλύτερα να είναι περισσότεροι από ένας. Θέλω όμως να προσθέσω και κάτι άλλο, γι’ αυτούς που θέλουν να μετέχουν στο νέο Διοικητικό συμβούλιο. Θα θέσω στη Γενική Συνέλευση την εισήγηση όπως όσοι θα εκλεγούν  στο Συμβούλιο, θα πρέπει να αναλαμβάνουν και προσωπικές εγγυήσεις σε δάνεια που συνάπτει η ομάδα».

Αν αυτό δεν περάσει όμως από τη Γενική Συνέλευση κ. Μυλωνά…
«Μα είναι απλό. Αν δεν περάσει και δεν είναι διατεθειμένα τα μέλη του Δ.Σ. να αναλαμβάνουν αυτήν την υποχρέωση, το σωματείο δεν θα προχωρεί».

Το οικονομικό είναι ο μόνιμος βραχνάς…
«Ασφαλώς. Ο φετινός προϋπολογισμός είναι 5,5 εκατομμύρια. Χρειαζόμαστε επιπλέον 2,5 εκατ. μέχρι το τέλος της χρονιάς και το 1,2 εκατ. θα πρέπει να έρθει μέσα στον Σεπτέμβριο για τα κριτήρια. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι στο ποσό των 1.2 εκατ. συμπεριλαμβάνονται και οι 350 χιλιάδες ευρώ που εκδικάστηκαν για την περίπτωση του Ρουέδα (το θέμα  βγήκε στη δημοσιότητα  τη μέρα που πάρθηκε η συνέντευξη). Είναι λεφτά που ξέραμε ότι τα χρωστάμε με βάση δικαστική απόφαση και είμαστε ήδη σε επαφή με τον ποδοσφαιριστή για τον τρόπο αποπληρωμής. Το πρόβλημα είναι ότι ο  ποδοσφαιριστής θέλει όλο το πόσο μαζεμένο, όμως προσπαθούμε για να καταλήξουμε σε διακανονισμό. Προσδοκούμε ότι θα είμαστε εντάξει με τα κριτήρια Σεπτεμβρίου, όμως για να τα καταφέρουμε επιβάλλεται να έχουμε τη βοήθεια του κόσμου. Όμως το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει για αρκετό καιρό ακόμη. Το έχουμε πει πολλές φορές, το πόσο σοβαρό είναι το οικονομικό».

Επανέρχομαι στον αγώνα με την Ανόρθωση γιατί μιλάμε για το οικονομικό θέμα. Ως λόγος για την ήττα, λέχθηκε ότι είναι και το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές ήταν απλήρωτοι.
«Και αυτό το πράγμα στερείται σοβαρότητας. Έχω μιλήσει προσωπικά με τους ποδοσφαιριστές και διαπίστωσα ότι τέτοιο πράγμα δεν υπήρχε. Την περασμένη Παρασκευή, πριν το παιχνίδι, τους είχα επαναλάβει ότι η διοίκηση κάνει κάθε τι που είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εκπληρώσει τις προς αυτούς υποχρεώσεις της και είχα μάλιστα αναφέρει στους αρχηγούς της ομάδας ότι στις 25 του μήνα θα λάβουν και τον μισθό για τον μήνα Αύγουστο. Μια και μιλάμε γι’ αυτό το θέμα να πω ότι σήμερα (Πέμπτη) οι ποδοσφαιριστές πήραν το μισθό του Ιουλίου. Από πλευράς μισθών αυτά που χρωστάμε είναι κάποια αναδρομικά σε παλιούς παίκτες».

Την ομάδα πως τη βλέπετε κε Μυλωνά;
«Πιστεύω στην ομάδα μας. Διατηρήσαμε το βασικό κορμό μιας ομάδας που πέρσι εντυπωσίασε, ενώ την ενισχύσαμε και με μετεγγραφές. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η ομάδα έχει τις δυνατότητες για να φθάσει στο στόχο της, που είναι βέβαια η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ναι, δεν παίξαμε καλά και χάσαμε από την Ανόρθωση στον αγώνα της πρεμιέρας. Όμως τίποτα δεν έχει χαθεί. Η ομάδα είναι –επαναλαμβάνω- δυνατή και περιμένω τη βελτίωσή της. Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος μας, παρά το ότι έχει πικραθεί πολύ τόσο από την ήττα αυτή όσο και από τον Ευρωπαϊκό αποκλεισμό, θα σταθεί δίπλα στην ομάδα».

Ασκείται κριτική στον προπονητή. Ότι για παράδειγμα δεν ενέταξε στην ομάδα αμυντικό χαφ, ότι για παράδειγμα δεν διαχειρίστηκε σωστά την ομάδα στο παιχνίδι με την Άστρα κτλ. Η διοίκηση στηρίζει τον προπονητή;
«Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του και να ασκεί κριτική. Αυτό είναι σεβαστό. Εμείς ως διοίκηση πιστεύουμε στον  προπονητή μας, που άλλωστε έχει αποδείξει πολλές φορές τις ικανότητες του. Στηρίζουμε τον προπονητή μας, εκτιμούμε ως θετικό το έργο του και είμαστε συνεχώς στο πλευρό του. Να θυμίσω, επίσης, τη δήλωση που έκανε ο πρώην πρόεδρος της ομάδας, Δώρος Σεραφείμ, όταν προσλάβαμε τον Τόνι Σαβέφσκι: «Ήταν μεγάλο λάθος που τον διώξαμε τότε», είπε αναφερόμενος βέβαια στην πρώτη του θητεία στην ομάδα μας».

Κε Μυλωνά  έχετε  κατά τη θητεία σας  κάνει θετικά πράγματα για την Ομόνοια. Συσπειρώσατε τον κόσμο, ανοίξατε τις πόρτες του σωματείου και επιφέρατε μια διαφάνεια που δεν υπήρχε πριν. Ποιο νομίζετε ότι ήταν το λάθος που κάνατε;
«Το λάθος που έκανα είναι το ότι έδειξα ανοχή απέναντι σε κάποιους ανθρώπους. Όταν εγώ  έδειχνα ανοχή αυτοί δεν το εκτιμούσαν. Έδειχναν αυτό που λέμε κακή πίστη, το εκμεταλλεύονταν  και έκαναν ζημιά στο σωματείο Αυτό είναι το μεγάλο μου λάθος. Έπρεπε να κόψω  κεφάλια και δεν το έκανα. Είναι όμως διαχρονικό αυτό το πρόβλημα.  στην Ομόνοια. Και πρέπει κάποτε να  σταματήσει».
Δημοσιεύτηκε στο ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΒΗΜΑ στις 8.92013