Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Πέφτω και δεν σηκώνομαι, βλέπω και δεν σφυρίζω

Πέφτω και δεν σηκώνομαι, βλέπω και δεν σφυρίζω


 Του Μιχάλη Λουκά / GoalNews

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν «αν» παρά μόνο γεγονότα. Άρα, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι η έκβαση του προχθεσινού αγώνα στο ΓΣΠ θα ήταν διαφορετική αν δινόντουσαν τα δύο πέναλτι στην Ομόνοια ή αν δεν ακυρωνόταν η τελική προσπάθεια του Άρη στις καθυστερήσεις. Πολύ πιθανόν η γηπεδούχος να ανέτρεπε νωρίτερα τα σε βάρος της δεδομένα, ίσως όμως και να κινδύνευε μέχρι τέλους από τον φιλοξενούμενο της.

Το πρόβλημα είναι άλλο και δεν αφορά στο αποτέλεσμα, ούτε στο επιχείρημα «δεν επιτρέπεται ο μικρός να πάρει κέρδος από τον μεγάλο». Διότι αρκετές φορές στο παρελθόν οι τριφυλλοφόροι έπεσαν θύμα έκπληξης αλλά έδωσαν συγχαρητήρια και χειροκρότησαν τον αντίπαλο που τους έκανε τη ζημιά, όταν διαπίστωσαν πως στηρίχθηκε στα αγωνιστικά του κότσια και μόνο.

Το βίντεο της κυριακάτικης αναμέτρησης δείχνει ξεκάθαρα πως συγκεκριμένοι παίκτες των «πρασίνων» της Λεμεσού έκαναν συστηματικά και σκόπιμα καθυστερήσεις προσποιούμενοι τραυματισμό με ψύλλου πήδημα. Προφανώς με διαιτητική ανοχή. Τέτοιες τακτικές μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, δυσφημούν το άθλημα και ανάβουν φυτίλι στην κερκίδα. Και κυρίως, άφησαν σε δεύτερη μοίρα τους κόπους του Άρη για να σταθεί όρθιος σε μια δύσκολη έδρα.

Σε ό,τι αφορά στα χοντρά λάθη του Τσούκκα, τι να πει κανείς… Για παράδειγμα, βρισκόταν στα δύο μέτρα όταν έγινε η ανατροπή στον Σοάρες και όταν έπεφταν οι κλοτσιές στον Μαργκάσα, αλλά δεν εφάρμοσε τον κανονισμό. Προφανώς, μόνο οι «δεινόσαυροι» στην ομοσπονδία πιστεύουν ότι το διαιτητικό του επίπεδο είναι εφάμιλλο της πρώτης κατηγορίας. Εάν ισχύουν οι καταγγελίες περί επηρεασμού του -μέσω ενδοεπικοινωνίας- από τον τέταρτο διαιτητή Τσαγγάρη, ακόμη χειρότερα.

Κλείνοντας, θα επαναλάβω την άποψή μου για τη συσχέτιση των σοβαρών διαιτητικών λαθών με το επίπεδο της απόδοσης των ομάδων, όπως την είχα εκφράσει και μετά το Ερμής-ΑΠΟΕΛ. Ούτε η χειρότερη εμφάνιση, ούτε του κόσμου οι χαμένες ευκαιρίες νομιμοποιούν τα σφυρίγματα που αλλοιώνουν σκορ ή στερούν πιθανότητες. Δεν στέκει η λογική «ας έβαζες πέντε τέρματα για να νικήσεις»…