Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο… ειρηνοφόρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ!

Ο… ειρηνοφόρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ!


Από: Αλέξη Πάμπο / Η Σημερινή

Ήταν, φαίνεται, να μη γίνει η αρχή. Λίγες μέρες μετά την απόκτηση του Μικαέλ Ποτέ από την Ντινάμο Δρέσδης η Ομόνοια ψώνισε εκ νέου από ομάδα της β’ κατηγορίας της Γερμανίας (Τσβάιτελιγκα). Το δρόμο του 30χρονου επιθετικού από το Μπενίν ακολούθησε ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός της Μπόχουμ, Γιόνας Ακουισταπάτσε, το επίθετο του οποίου μαρτυρά πως -παρά τη γερμανική υπηκοότητα- οι ρίζες του ευρίσκονται στην Ιταλία.
Στη γλώσσα της μεσογειακής χώρας, Ακουισταπάτσε είναι ο φέρων την ειρήνη, ο… ειρηνοφόρος, αν θέλαμε να το αποδώσουμε μονολεκτικά στα ελληνικά. «Ουδέποτε ευχήθηκα ένα άλλο επίθετο. Είμαι περήφανος για το δικό μου και το βρίσκω αξιοπερίεργο ότι υφίσταται ήδη εδώ και χρόνια», παραδέχθηκε προ διετίας σε συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα της Μπόχουμ.
Στην τελευταία υπέγραψε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2012 το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του, ωστόσο την πρεμιέρα του στην ομάδα και στην Τσβάιτελιγκα την είχε πραγματοποιήσει ήδη από τον Απρίλιο του 2011, όταν ο τότε προπονητής Αντρέας Μπέργκμαν του εμπιστεύτηκε μια θέση στην ενδεκάδα στο παιχνίδι με την Πάντερμπορν. «Έξι μήνες νωρίτερα ήμουν εκτός αποστολής της β’ ομάδας και ούτε ονειρευόμουν τη β’ κατηγορία», θυμάται ο Ακουισταπάτσε.

Συμπαίκτης με Ρόις και Γκρόσκροϊτς
Της θητείας του στην Μπόχουμ είχε προηγηθεί μια τετραετία (2003-07) στα φυτώρια της Ροτ-Βάις Άλεν, όπου ήταν συμπαίκτες με τους (νυν άσους της Ντόρτμουντ και της εθνικής Γερμανίας), Μάρκο Ρόις και Κέβιν Γκρόσκροϊτς. Σε σύγκριση, άλλωστε, με αυτούς τους δύο οι Γερμανοί δημοσιογράφοι αποφαίνονται πως η καριέρα του Ακουισταπάτσε άργησε να πάρει την ανιούσα, μολονότι ο επικεφαλής των ακαδημιών της Άλεν, Χάνσπετερ Γκέγκελμαν, είχε χαρακτηρίσει τον τότε 17χρονο ως «έναν από τους καλύτερους στόπερ του πρωταθλήματος νέων».
«Η Μπόχουμ ήταν το επόμενο, κάπως μεγαλύτερο βήμα. Τότε έπαιζε ακόμη στην πρώτη κατηγορία, αλλά δεν συγκαταλεγόταν μεταξύ των μεγάλων. Είδα μια ευκαιρία να εξελιχθώ περαιτέρω, με την ελπίδα κάποια στιγμή να παίξω στην επαγγελματική ομάδα. Με πάσα ειλικρίνεια όμως δεν περίμενα ότι θα έφτανα τόσο μακριά», παραδέχεται ο Ακουισταπάτσε, τον οποίο ο (διάδοχος του Μπέργκμαν στην τεχνική ηγεσία της Μπόχουμ) Φρίντχελμ Φούνκελ καθιέρωσε στην ενδεκάδα.

Νόιρουρερ: «Είναι παίκτης Μπούντεσλιγκα»
«Με αυτόν τον προπονητή αποκτούσα ολοένα και περισσότερη αυτοπεποίθηση, διότι με έκανε να καταλάβω ότι μπορώ να τα καταφέρω», αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι ο 25χρονος άσος, ο οποίος δεν έχασε τη θέση του βασικού ούτε μετά την έλευση στον πάγκο του Πέτερ Νόιρουρερ. Τουναντίον ο τελευταίος τόνιζε σε κάθε ευκαιρία πως «ο Γιόνας έχει όλες τις ικανότητες για να παίξει κάποια στιγμή στην Μπούντεσλιγκα».
Αυτόν τον έπαινο ο Ακουισταπάτσε δεν τον εξέλαβε ως πρόσθετη πίεση, αλλά ως ένα ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για να φτάσει ψηλά. Αυτός ήταν και ο λόγος που αυτό το καλοκαίρι, όταν και εξέπνευσε το συμβόλαιό του με την Μπόχουμ, ανέμενε προτάσεις από ομάδες της Μπούντεσλιγκα. Αυτές (προφανώς) δεν ήρθαν, με αποτέλεσμα ο 25χρονος να κάνει αυτό που είχε εξαγγείλει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο: «Αν δεν μου δοθεί η ευκαιρία της πρώτης κατηγορίας, θα πρέπει να κάτσω και να σκεφτώ πολύ σοβαρά, αν θέλω σ’ όλη μου τη ζωή να έχω παίξει μόνον σε επίπεδο β’ κατηγορίας».
Η πρόσφατη συμφωνία του με την Ομόνοια καταδεικνύει πως η ετυμηγορία του στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν αρνητική. Εναπόκειται πλέον στον ίδιο να αδράξει την ευκαιρία που του προσφέρει η Κύπρος, προκειμένου μέσω αυτού του δρόμου να φτάσει στην πραγματοποίηση του στόχου του, δηλαδή την προσέλκυση ενδιαφέροντος ενός συλλόγου της Μπούντεσλιγκα.

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ…
…είναι εγγεγραμμένος στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ ως φοιτητής των αθλητικών επιστημών και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει και να ολοκληρώσει κάποια στιγμή τις σπουδές του;
…δεν έχει ποδοσφαιρικό πρότυπο, αλλά εκτιμά τον Περ Μέρτεζακερ («ένας πολύ ιδιοφυής παίκτης, ο οποίος ταυτόχρονα παίζει καθαρά. Είναι πολύ κοντά στις δικές μου προδιαγραφές ως στόπερ»);
…δεν τρελαίνεται με τη δημοσιότητα («Δεν μου είναι απαραίτητο να υπογράφω κάθε μισή ώρα και ένα αυτόγραφο. Μπορώ να ζήσω μια χαρά μες την ανωνυμία»);
…δεν έχει αγαπημένο είδος τάκλιν, αφού ως σύγχρονος στόπερ προτιμά να βγαίνει πάντα πρώτος στην μπάλα;
…ο ποδοσφαιρικός κανονισμός που θα άλλαζε χωρίς δεύτερη σκέψη είναι η κίτρινη κάρτα για την έκδυση φανέλας και το ανέβασμα στα κάγκελα;
…κάνει αποκλειστικά στεγνό ξύρισμα και η νυν ξυριστική μηχανή του είναι δώρο γενεθλίων από τη μητέρα του;
…κάνει μπάνιο αποκλειστικά με ζεστό νερό, έστω κι αν ο πατέρας του έλεγε πάντα ότι ένα κρύο ντους είναι καλό για την κυκλοφορία του αίματος;
…σε κάθε πρωινό του υπάρχει πάντα τοστ με νουτέλα;
…κάθε τρεις και λίγο τον ρωτούν για τη σωστή προφορά του επιθέτου του;
…στον κήπο του πατρικού του είχε δύο λαγούς;