Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 2014 λόγοι να το ξεχάσει

2014 λόγοι να το ξεχάσει

omo-dinamo-b15


Του Κώστα Καλλή, “Ο Φιλελεύθερος”

«Γέρε χρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά, να έρθει ο νέος με τα δώρα, με τραγούδια, με χαρά…», τραγουδάμε όλοι από τα μεσάνυχτα, προσδοκώντας πως το 2015 θα είναι καλύτερο από το 2014.

 

Τι να πουν στην Ομόνοια, αφού το 2014 ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία τους, γι’ αυτό και έχουν 2014 λόγους να θέλουν να το ξεχάσουν το συντομότερο. Από πού να αρχίσεις και πού να σταματήσεις!

Από τη χειρότερη (πέμπτη) θέση των τελευταίων 56 χρόνων που τερμάτισε η ομάδα στη σεζόν 2013-14, το χειρότερο ξεκίνημα (μέχρι τη 13η αγωνιστική) στην τρέχουσα σεζόν, το οικονομικό πρόβλημα που ήταν πιο έντονο από ποτέ ή τον άδικο αποκλεισμό ένα βήμα πριν από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ;

Γι’ αυτό και στην Ομόνοια θέλουν να μη θυμούνται τον χρόνο που ήδη αποχαιρετήσαμε και αναμένουν πως το 2015 θα είναι αλλιώτικο, με ευχάριστες αναμνήσεις, παρόλο που το οικονομικό φαντάζει δύσκολο να ξεπεραστεί άμεσα.

Οι πράσινοι μέσα στο 2014 έδωσαν συνολικά 46 αγώνες. Οι 36 αφορούσαν στο πρωτάθλημα, οι 4 στο Κύπελλο και οι 6 στην Ευρώπη. Παρόλο που οι νίκες είναι περισσότερες από τις ήττες, 20 έναντι 14, το «τριφύλλι» δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους του.

Στο πρωτάθλημα «έγραψε» 15 νίκες, 9 ματς έμειναν στην ισοπαλία, ενώ δέχθηκε 12 ήττες. Στο Κύπελλο, ο απολογισμός ήταν 2-1-1 και αποκλεισμός στη φάση των «8» από τον Απόλλωνα. Στην Ευρώπη ήταν 3-2-1, με τη μοναδική ήττα να φέρει τον άδικο αποκλεισμό, λόγω της κάκιστης διαιτησίας του Ρουμάνου Τούντορ.

Η περσινή σεζόν ήταν εφιαλτική, αφού η πέμπτη θέση που κατέλαβε το «τριφύλλι» ήταν η χειρότερη από τη σεζόν 1957-58. Εντούτοις, εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η αλλαγή δυο προπονητών (Λοτίνα αντί Σαβέφσκι και Καϊάφας αντί Λοτίνα) επηρέασαν την ομάδα. Ιδιαίτερα η πρόσληψη του Ισπανού προπονητή φάνηκε λανθασμένη και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτέλεσε παρελθόν. Τον διαδέχθηκε ο Καϊάφας, με την ομάδα να παρουσιάζει ανάκαμψη, ωστόσο δεν απέφυγε την πέμπτη θέση.

Το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα «ζεστό», αφού αρκετοί παίκτες θα έπρεπε να δουν την πόρτα της εξόδου, λόγω κυρίως των υψηλών συμβολαίων που διατηρούσαν, και άμεσα να «στηθεί» μια νέα ομάδα, με πολύ χαμηλότερο προϋπολογισμό. Παρόλο που υπήρξε καθυστέρηση στη στελέχωσή της, με τις εμφανίσεις στην Ευρώπη έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα.

Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την ευρωπαϊκή πορεία ήταν πολύ μεγαλύτερες από την εικόνα που έβγαλε η ομάδα στα περισσότερα ματς. Με το πέρας της 13ης αγωνιστικής οι πράσινοι είχαν τη χειρότερη συγκομιδή των τελευταίων 57 χρόνων, μόλις 19 βαθμούς. Γενικά η πορεία της ομάδας στο 2014 είναι μια από τις αρνητικότερες στην ιστορία του συλλόγου και είναι κάτι που παρατηρείται τις τελευταίες σεζόν και αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το οικονομικό.

Το σωματείο πληρώνει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και είναι υποχρεωμένο να βαδίζει σε συγκεκριμένο μπάτζετ. Όσον αφορά στο Κύπελλο, το «τριφύλλι» έφθασε μέχρι τους «8», εκεί όπου αποκλείστηκε από τον Απόλλωνα, ενώ προηγουμένως είχε ξεπεράσει το εμπόδιο του Άρη.

Αν το 2015 είναι ικανό να ξεθωριάσει τις κακές αναμνήσεις του 2014, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Γίνεται προσπάθεια να σουλουπωθούν τα οικονομικά του συλλόγου και όπως έχει τονιστεί πολλές φορές από τους παράγοντες, «προέχει η οικονομική σωτηρία». Πάντως, ο ομονοιάτης έμαθε να είναι περήφανος, δεν αρκείται απλώς σε καλή πορεία. Ωστόσο, όπως έχουν τα δεδομένα, η εξασφάλιση ευρωπαϊκού εισιτηρίου, όσον κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο, θα αποτελέσει τεράστια επιτυχία.

Αντιπαραθέσεις διοικούντων – οπαδών

Μέσα στο 2014 δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις διοικούντων και οπαδών. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η κόντρα ξέφυγε από μικρή μερίδα του κόσμου. Είναι γνωστά τα γεγονότα έξω από τα γραφεία του σωματείου, τόσο με την προηγούμενη διοίκηση (ένας από τους λόγους της παραίτησής της ήταν και αυτός) όσο και με τη νυν. Καταγράφεται κι αυτό στα αρνητικά, αφού είναι ένας από τους πολλούς λόγους που η ομάδα και γενικά το σωματείο δεν έχουν ηρεμία.

Ο Τούντορ της… έκοψε τα όνειρα και το χρήμα

Η Ομόνοια στην Ευρώπη (Γιουρόπα Λιγκ) έφθασε στη βρύση, αλλά δεν ήπιε νερό. Βρέθηκε τόσο κοντά όσο ποτέ προηγουμένως, κι ας είχε τον χαμηλότερο προϋπολογισμό σε σχέση με τα χρόνια που προηγήθηκαν, και διεκδίκησε την είσοδό της σε ομίλους. Ο διαιτητής, Αλεξάντρου Τούντορ, στον επαναληπτικό με την Ντιναμό Μόσχας στο ΓΣΠ, με τις αποφάσεις του της… έκοψε τα φτερά, αλλά και την ευκαιρία να πάρει οικονομική ανάσα. Με παρουσία της στους ομίλους, η Ομόνοια θα «καρπωνόταν» ένα ποσό πέραν των 3.000.000 ευρώ!