Home TOP NEWS Μαθημένος στα δύσκολα, συνηθισμένος στα… λίγα

Μαθημένος στα δύσκολα, συνηθισμένος στα… λίγα

vladan-milojevic(1)


Ο Βλάνταν έκανε τα αδύνατα δυνατά στη μέχρι τώρα προπονητική του καριέρα. Γιατί να μην το επαναλάβει;

Του Ανδρέα Βιολάρη / sigmalive.com

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς είναι ένας καλός προπονητής και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Πώς να αμφισβητήσει κάποιος έναν προπονητή ο οποίος πήρε μια μικρομεσαία ομάδα, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και χαμηλό μπάτζετ, με ρόστερ περιορισμένων δυνατοτήτων και μεγάλες ουσιαστικές προσδοκίες, την οδήγησε στο ψηλότερο σημείο που μπορούσε να φτάσει στις εγχώριες διοργανώσεις και την έβαλε στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο της Τσουκαρίτσκι την οδήγησε στην κατάκτηση της 2η θέσης στη Β΄ κατηγορία και φυσικά την ανέβασε στην κατηγορία των μεγάλων. Στην πρώτη σεζόν του στην Α΄ κατηγορία, κόντρα σε κάθε προσδοκία και πρόβλεψη, η Τσουκαρίτσκι τερμάτισε στην ψηλότερη θέση της 88χρονης ιστορίας της (5η) και για πρώτη φορά εξασφάλισε το εισιτήριο για ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο Μιλόγεβιτς και η «Τσούκα» δεν είχαν πιάσει ταβάνι. Η επόμενη σεζόν (2014-15) επιφύλασσε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Τον περασμένο Μάιο η ομάδα του Βελιγραδίου τερμάτισε στην 3η θέση, πίσω μόνο από τους δύο μεγάλους συλλόγους της Πόλης. Επιστέγασμα της περυσινής φανταστικής χρονιάς ήταν η κατάκτηση του πρώτου ιστορικού τίτλου. Η Τσουκαρίτσκι κέρδισε την Παρτίζαν στον τελικό του κυπέλλου (1-0) και ο Μιλόγεβιτς έγραψε το όνομά του με τα πιο χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Δεν είναι τυχαίο ότι λατρεύτηκε όσο κανείς άλλος προπονητής στα σχεδόν 90 χρόνια ζωής του συλλόγου. Η αποθέωση του κόσμου και οι δηλώσεις ποδοσφαιριστών και παραγόντων της ομάδας δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Μόνο τέσσερεις μετεγγραφές!
Λιγότερο σημαντικό επίτευγμα, αλλά άξιο αναφοράς, το γεγονός ότι στην περυσινή σεζόν η ομάδα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη του πρωταθλήματος, επικρατώντας 7-0 της Ραντ (!), καθώς και η παρουσία πέντε ποδοσφαιριστών του στην ομάδα της χρονιάς. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά με ποδοσφαιριστές ομάδας πέραν των Παρτίζαν και Ερυθρού Αστέρα.

Τα πιο πάνω ιστορικά επιτεύγματα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς το μπάτζετ που είχε στη διάθεσή του ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς και τις ελάχιστες μετεγγραφές που πραγματοποίησε πριν το ξεκίνημα της σεζόν. Ο μέσος όρος μετεγγραφών που έκαναν οι υπόλοιπες 15 ομάδες της Α’ κατηγορίας το καλοκαίρι του 2014 ήταν σχεδόν 13 (12.7). Ο νέος τεχνικός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είχε πραγματοποιήσει μόλις τέσσερεις μετεγγραφές (!), δύο περισσότερες από την πρωταθλήτρια Παρτίζαν και διπλάσιες από την τρίτη ομάδα της λίστας. Η Τσουκαρίτσκι  έκανε τις λιγότερες μετεγγραφές και τον Ιανουάριο του 2015. Πρόσθεσε μόλις τρεις παίκτες στο ρόστερ της, με τον μ.ο. να φτάνει τις 7 μετεγγραφές (προφανώς στη Σερβία δεν υπάρχει περιορισμός στη χειμερινή περίοδο).

Αποφασισμένος να πετύχει
Έχοντας κάνει λοιπόν μια σύντομη αναδρομή στην προπονητική καριέρα του νέου προπονητή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, διαπιστώνουμε ότι πέτυχε πολύ περισσότερα από όσα θα περίμενε και ο πιο φιλόδοξος οπαδός της ομάδας, δουλεύοντας κάτω από δύσκολες συνθήκες (οικονομικές και όχι μόνο) και έχοντας λίγα χρήματα στη διάθεσή του. Αυτό τον καθιστά αυτόματα καλό προπονητή, τόσο στο καθαρά τακτικό κομμάτι, όσο και στο κεφάλαιο ψυχολογία. Παίρνει το καλύτερο από τον κάθε παίκτη ξεχωριστά, με μονάδες περιορισμένων δυνατοτήτων δημιούργησε ένα πολύ καλό σύνολο, ενέπνεε τους παίκτες του στον μέγιστο βαθμό (χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του μετά την αποχώρησή του), ενώ για να πετύχει όσα πέτυχε προφανώς είναι πολύ καλός και στο τακτικό κομμάτι.

Όλα αυτά αποτελούν μια πολύ καλή «πρώτη ύλη», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Μιλάμε για ένα διαφορετικό -και άγνωστο για τον ίδιο- πρωτάθλημα, μια ομάδα με εντελώς διαφορετικούς στόχους, στάτους, υψηλές απαιτήσεις και πίεση. Ο ίδιος φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει και να χειριστεί. Ρώτησε, έμαθε και ξέρει ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα, ούτε τόσο απλά. Είναι όμως φιλόδοξος, αισιόδοξος και αποφασισμένος να πετύχει. «Αν δεν το πίστευα δεν θα ερχόμουν. Κάποια πράγματα που ήταν αδύνατα, τα έκανα δυνατά», μας τόνισε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως δεν είναι άνθρωπος των λόγων, αλλά τον πράξεων. Αυτό περιμένουν να δουν και οι φίλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Πράξεις…