Home TOP NEWS Τζιωνής: “Μονόδρομος ο επαγγελματισμός”

Τζιωνής: “Μονόδρομος ο επαγγελματισμός”

diaskepsi-tzionis (9)


Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ” και τη Κατερίνα Ζορμπά παραχώρησε ο επικεφαλής συνδυασμού Αντώνης Τζιωνής. Την παραθέτουμε αυτούσια:

Ένας επικίνδυνος αρχοντοχωριατισμός οδήγησε την Ομόνοια στο χείλος του γκρεμού και το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο απέτρεψε την καταστροφή. Αυτό υποστηρίζει ο υποψήφιος πρόεδρος της Ομόνοιας Αντώνης Τζιωνής σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π».

Όπως επεσήμανε, οι τελευταίοι 27 μήνες ήταν οι κρισιμότεροι στην ιστορία του σωματείου, αλλά πλέον δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για επάνοδο του λαοφιλούς σωματείου σε τροχιά πρωταθλητισμού.

Λέγεται ότι ανήκετε στην προοδευτική πλευρά του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου. Ότι ήσασταν εξ αυτών που επέμειναν στην πρόσληψη τεχνικού διευθυντή. Γιατί η Ομόνοια έμεινε πίσω στον τρόπο λειτουργίας σε σχέση με άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία μικρότερης εμβέλειας;
Σε καμία περίπτωση δεν θα χώριζα το υφιστάμενο συμβούλιο σε προοδευτικούς και συντηρητικούς. Αυτό θα ήταν άδικο. Όλα τα μέλη του ΔΣ, δούλεψαν σκληρά, άοκνα και συλλογικά. Απόψεις κατατίθεντο από όλους, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Απ’ εκεί και πέρα, ουδείς αλάνθαστος. Πρέπει πάντοτε, όμως, να βλέπουμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Το 2013 η ΟΜΟΝΟΙΑ βρέθηκε στον γκρεμό. Κάποια άτομα ανέλαβαν την ιστορική ευθύνη. Προτεραιότητα ήταν να παραμείνει η ΟΜΟΝΟΙΑ στη ζωή. Και αυτό το πετύχαμε, μαζί με τη βοήθεια του κόσμου μας. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την έμπρακτη στήριξη και συμβολή του ανεπανάληπτου κόσμου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ο κόσμος απέδειξε ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν είναι γεννημένη για τα εύκολα. Απέδειξε ότι στο ποδόσφαιρο δεν μετρούν μόνοι οι τίτλοι και οι επιτυχίες, αλλά και οι Ιδέες. Και η ιστορία αυτό το έχει καταγράψει. Οι τελευταίοι 27 μήνες, ίσως να ήταν οι κρισιμότεροι στην ιστορία του σωματείου. Χάρη στο υφιστάμενο ΔΣ απετράπη αρχικά η κατάρρευση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ενώ σιγά-σιγά δημιουργήθηκαν οι συνθήκες εκείνες που πλέον είναι ικανές να επιτρέψουν, στη βάση μιας ορθολογιστικής και επαγγελματικής προσέγγισης, την επιστροφή της ομάδας σε πορεία πρωταθλητισμού. Η ΟΜΟΝΟΙΑ βαδίζει σήμερα στον σωστό δρόμο.
Είναι στις προθέσεις να προωθήσετε και άλλες δομικές αλλαγές πέρα από την πρόσληψη του τεχνικού διευθυντή;

Το σωματείο μας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων λειτουργεί ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα επαγγελματικότητας. Θα δώσουμε συνέχεια σε αυτή την πορεία με στόχο τον πλήρη επαγγελματισμό σε όλους τους τομείς. Ο επαγγελματισμός σε όλα τα επίπεδα είναι μονόδρομος και κορυφαία προτεραιότητα. Μόνο έτσι θα ενισχύσει η ομάδα την ανταγωνιστικότητά της. Μόνο έτσι θα επιστρέψει σε πορεία πρωταθλητισμού. Η πρόσληψη του κ. Νταμπίζα, ο οποίος στη συνέχεια δημιούργησε ένα άρτια καταρτισμένο επιτελείο αποτελεί το νέο μοντέλο διαχείρισης του ποδοσφαιρικού τμήματος, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένουμε να καρποφορήσουν στο εγγύς μέλλον. Ο τεχνικός διευθυντής θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος. Από την πρώτη ομάδα μέχρι και τις ακαδημίες. Τις ακαδημίες μας, που θέλουμε να γίνουν ξανά το φυτώριο που κάποτε όλοι ζήλευαν και θαύμαζαν, η Σχολή Ποδοσφαίρου που τροφοδοτούσε την πρώτη ομάδα με ταλέντα που έγραψαν ιστορία στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο κ. Νταμπίζας θα στηριχθεί με ό,τι χρειάζεται, μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών μας δυνατοτήτων, ώστε να επιτελέσει την αποστολή του. Επιπλέον, τον Συνδυασμό μας απαρτίζουν νέοι άνθρωποι, καταρτισμένοι επαγγελματίες και επιστήμονες, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της περαιτέρω βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των δομών και των πρακτικών συγκεκριμένων τομέων, όπως η Οικονομική πολιτική, το Marketing, η Επικοινωνία και η Νομική υποστήριξη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του σωματείου. Το Σωματείο εργοδοτεί ήδη φιλόδοξους νεαρούς επαγγελματίες, με εξειδίκευση στον τομέα τους. Συνεχώς θα αξιολογούνται οι ανάγκες. Είμαστε αποφασισμένοι για συνεχή βελτίωση, ανάπτυξη και δημιουργία καινοτόμων μηχανισμών λειτουργίας. ΟΜΟΝΟΙΑ σημαίνει πρόοδος, ΟΜΟΝΟΙΑ σημαίνει εξέλιξη.

Είναι διαχρονικό το αίτημα για να ανοίξουν οι πόρτες σε νέα μέλη…
Η διαδικασία είναι ανοικτή και θα παραμείνει ανοικτή. Με πυξίδα και γνώμονα, το Καταστατικό, τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά και την προβλεπόμενη διαδικασία, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε αιτήσεις για νέα μέλη. Όσοι και όσες, λοιπόν, επιθυμούν να έρθουν κοντά και να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια, μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Η Ομόνοια έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις στην Ευρώπη, το ρόστερ δεν είναι ακόμα συμπληρωμένο, παίκτες έχουν φύγει και δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί. Προφανώς μία ευρωπαϊκή αποτυχία μπορεί να ανατρέψει το καλό κλίμα που υπάρχει αυτή την στιγμή. Έχει ημερομηνία λήξης η στήριξη προς τον κ. Νταμπίζα; Ή θα κριθεί σε βάθος χρόνου και ανεξάρτητα από την ευρωπαϊκή πορεία;

Ο Νίκος Νταμπίζας έχει την απόλυτη στήριξή μας. Πεποίθησή μου είναι ότι βασική προϋπόθεση των επιτυχιών, είναι η σταθερότητα, η αξιοπιστία και η εφαρμογή ενός ρεαλιστικού πλάνου. Το ράβε-ξήλωνε δεν αποτελεί σωστή πρακτική.

Ο κ. Νταμπίζας δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία στο ρόστερ σε ό,τι αφορά την μισθοδοσία των ποδοσφαιριστών. Έχουν προσεγγιστεί οι υψηλόμισθοι του ρόστερ για κάποια αναπροσαρμογή, ενδεχομένως;
Πολύ ορθά το έχει θέσει ο κ. Νταμπίζας. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να μην υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Όλα γίνονται στη βάση πλάνου και             πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών μας δυνατοτήτων.
Σε ποιους άξονες αναπτύσσεται η στρατηγική σας;
«Η προσπάθεια μας αναπτύσσεται σε τρεις άξονες: (1) Συνέχιση της συνετής οικονομικής διαχείρισης (2) Περαιτέρω βελτίωση και εκσυγχρονισμός δομών και πρακτικών του σωματείου (3) Άνοιγμα καναλιών επικοινωνίας με τους φίλους της ομάδας και όλα ανεξαιρέτως τα οργανωμένα σύνολα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ»

Μια αθλητική ιστοσελίδα έγραφε προ ημερών ότι με Κλέιτον και Ντάρμπισαϊρ δεν έχει απλώς στόχο την Ευρώπη η Ομόνοια, εννοώντας ότι επανέρχεται σε πορεία πρωταθλητισμού. Τελικά πού βάζετε τον πήχη;

Ο Συνδυασμός μας είναι πανέτοιμος να εργαστεί για να οδηγήσει την ομάδα εκεί που της αξίζει. Και αυτό θα το πετύχουμε με σκληρή δουλειά και επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας θα είναι η νίκη σε κάθε παιγνίδι. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε άλλο από αυτό που επιτάσσει ιστορία μας: Νίκες, επιτυχίες, σεβασμό στον φίλαθλο κόσμο και τον αντίπαλο. Όπως είπε πρόσφατα και ο Τεχνικός Διευθυντής της ομάδας μας, Νίκος Νταμπίζας: Το DNA του συλλόγου είναι εκεί. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλα τα επίπεδα, να υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να προσφέρουν οι ποδοσφαιριστές στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Να θεσπιστούν τρόποι λειτουργίας μέσα και έξω από το γήπεδο. Το πιο σημαντικό είναι ο κόσμος να φεύγει από το γήπεδο με την αίσθηση ότι παρακολούθησε μια ΟΜΟΝΟΙΑ που δεν συμβιβάστηκε με τίποτα λιγότερο από τη νίκη. Οι Ομονοιάτες έχουν ανδρωθεί με τίτλους και επιτυχίες. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα έκανε μια τεράστια προσπάθεια, σε δύο επίπεδα. Στο οικονομικό και το αγωνιστικό, που αναπόφευκτα, επηρεάζεται από το πρώτο. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος διψάει για τίτλους. Και όλοι όσοι απαρτίζουμε τον συνδυασμό νιώθουμε το ίδιο.
Δεν είναι υποτιμητικό για μια ομάδα με το μέγεθος της Ομόνοιας, ανεξαρτήτως οικονομικών προβλημάτων να λέει ότι το πρωτάθλημά μου είναι η οικονομική σωτηρία; Και άλλες ομάδες με ανάλογο μπάτζετ έκαναν καλύτερη πορεία από την Ομόνοια τα προηγούμενα χρόνια.
H OMONOIA είναι γεννημένη πρωταθλήτρια. Δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό. Δυστυχώς κάποιες φορές τοποθετούμαστε με βάση τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας. Η κατάσταση ήταν τραγική. Η ομάδα έπρεπε να αναπνεύσει. Δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα, δεδομένων των συνθηκών. Η ομάδα διατήρησε την ανταγωνιστικότητά της, εξασφάλιζε την έξοδό της στη Ευρώπη, ενώ πριν λίγες βδομάδες έφθασε κοντά στην κατάκτηση ενός τροπαίου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πέρσι σε εκείνο το περίεργο παιγνίδι μας στέρησαν το δικαίωμα να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Αυτά δεν τα λέω για να χρυσώσω το χάπι. Σίγουρα έγιναν και λάθη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιο είναι το DNA της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Μιας και συμμετείχατε στο απερχόμενο δ.σ. δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε: Τι εμπόδιζε την πρόσληψη τεχνικού διευθυντή νωρίτερα; Διότι υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο της ομάδας ότι επί των ημερών του απερχόμενου δ.σ. έγιναν τα ίδια λάθη στις επιλογές για το ρόστερ σε σχέση με το παρελθόν, απλώς με μικρότερο κόστος από ό,τι στο παρελθόν.

Θα προτιμούσα να επικεντρωθούμε στο μέλλον. Ο κ. Νταμπίζας έχει ήδη πιάσει δουλειά και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Κοιτάζουμε μπροστά, όμως για να είμαστε δίκαιοι είχαν γίνει προσπάθειες και μάλιστα μέσα από μια διαδικασία καταλήξαμε στην πρόσληψη του κ. Κλαρκ. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν αποτελούσε ελκυστικό προορισμό. Προτού καταλήξουμε στον κ. Κλαρκ είχαμε υποβάλει πρόταση σε δύο άλλους οι οποίοι απάντησαν αρνητικά. Τελικά οι συνθήκες δεν επέτρεψαν την παραμονή του κ. Κλαρκ, οποίος σύντομα αποχώρησε.

Θα εργαστούμε για την ενότητα

Πώς έφτασε να υπάρχει τόση διχόνοια σε μια ομάδα με τόσα προβλήματα όπως η Ομόνοια; Μήπως δεν εξαντλήσατε όλες τις πιθανότητες για ένα κοινό συνδυασμό με το Εμπρός Ομόνοια; Δεν θα ήταν ένα δυνατό μήνυμα να αποφευχθεί η εκλογική διαδικασία;

Το ότι δεν υπάρχει κοινός συνδυασμός δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε την ενότητα ή ότι δεν θα εργαστούμε για την ενότητα στους κόλπους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ την επόμενη ημέρα. Υπάρχει μία εκλογική διαδικασία και δύο συνδυασμοί. Ο κάθε συνδυασμός στελεχώνει την ομάδα του με τα άτομα εκείνα που θεωρεί ότι έχουν κοινούς στόχους και ασπάζονται τους ίδιους άξονες πολιτικής. Ο Συνδυασμός μας συνδυάζει ένα κράμα έμπειρων και νέων στελεχών: Στελέχη με πλούσια εμπειρία στη Διοίκηση του Σωματείου και τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, αλλά και νέους επιστήμονες και καταρτισμένους επαγγελματίες, οι οποίοι μαζί με το υπόλοιπο ΔΣ, θα συμβάλουν στη διαδικασία περεταίρω βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του σωματείου.  Το υπογραμμίζω: Το ότι δεν υπάρχει κοινός συνδυασμός, δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον της ενότητας. Δεν με βρίσκει σύμφωνο η επίκληση της ενότητας αποκλειστικά και μόνο γύρω από ενδεχόμενο κοινού συνδυασμού.

Θα κάνετε κάποια προσπάθεια να προσεγγίσετε τους οργανωμένους;
Οι οργανωμένοι αποτελούν το πιο ενθουσιώδες και δυναμικό κομμάτι της κερκίδας μας. Θα ήθελα η επόμενη μέρα να μας βρει όλους ενωμένους για το καλό της ομάδας μας. Πρόθεσή μου είναι να υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας και συνεννόησης. Να δημιουργήσουμε έναν αμφίδρομο δίαυλο επικοινωνίας, ανταλλαγής ιδεών και απόψεων. Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι το κοινό μας σπίτι και η ιδέα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ πρέπει να μας ενώνει όλους στο τέλος της ημέρας.

Επικίνδυνος αρχοντοχωριατισμός

Δεν θα ήταν δίκαιο κάποια στιγμή απέναντι στον κόσμο της Ομόνοιας να γνωρίζει επ’ ακριβώς – για να κλείσει και ο κύκλος της αμφισβήτησης του εκάστοτε διοικητικού συμβουλίου – πώς έφτασε η ομάδα να έχει χρέη εκατομμυρίων;

Η ανευθυνότητα, η κακοδιαχείριση και ένας επικίνδυνος αρχοντοχωριατισμός, οδήγησαν την ομάδα στο χείλος της καταστροφής. Βρεθήκαμε μια ανάσα από το να σβήσει μια ιδέα από τα όνειρα και την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων. Όλα αυτά τώρα έχουν τελειώσει. Σήμερα ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Το μοντέλο του μονάρχη αποδεδειγμένα έχει αποτύχει παταγωδώς. Οι αποφάσεις, πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά. Η έννοια της ομαδικότητας πρέπει να διέπει τη λειτουργία του σωματείου.

Γιατί κάθε χρόνο η Ομόνοια χάνει ένα από το αστέρια της; Τι κάνει λάθος;

Η ΟΜΟΝΟΙΑ οπωσδήποτε πρέπει, όπως κάθε οργανισμός, να προβαίνει στην αυτοκριτική της, σε ενδοσκόπηση και αξιολόγηση ώστε να βελτιώνεται. Στόχος μας είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ να καταστεί ένας ελκυστικός ποδοσφαιρικός προορισμός. Ένας προορισμός όπου κάθε ποδοσφαιριστής θα μπορεί να πετύχει τα όνειρά του. Μια ομάδα που θα λειτουργεί επαγγελματικά σε όλα τα επίπεδα. Υποβλήθηκε πρόταση στον Σκέμπρι, αλλά ο ίδιος προτίμησε τις διακοπές και την Μποαβίστα. Υπάρχει πλάνο και πάνω απ’ όλους μας, είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ. Δεν γίνεται από τη μια να ζητάμε επαγγελματισμό και από την άλλη να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι υπό την ευθύνη του κ. Νταμπίζα, του οποίου έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Οι κανόνες θα ισχύουν για όλους και όχι αλα-κάρτ.