Home TOP NEWS «Είναι ατίθασος αλλά να τον πάρεις, θα βάζει 30 γκολ!»

«Είναι ατίθασος αλλά να τον πάρεις, θα βάζει 30 γκολ!»

Πριν από μια 20ετία σχεδόν, καλοκαίρι του 1997, η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε αποφασίσει να εμπιστευτεί για πρώτη φορά στην ιστορία της, τη γερμανική μετεγγραφική αγορά. Η πρώτη κίνηση ήταν ο Γκουίντο Χόφμαν, ο σταρ των επιλογών της. Το πακέτο συμπλήρωνε ένας στράικερ, τον οποίο οι πράσινοι χρειάστηκε να διπλοτσεκάρουν πριν του κάνουν πρόταση επειδή οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα σπουδαίο ταλέντο με σοβαρά θέματα πειθαρχίας. Το όνομα αυτού, Ράινερ Ράουφμαν.


Του Μιχάλη Λουκά, Goal.com.cy

Την εισήγηση για την απόκτηση του ψηλόσωμου επιθετικού «διεκδίκησαν» αρκετοί, ανάμεσα στους οποίους ο προπονητής Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο παράγοντας Ανδρέας Φάντης. Ίσως να βοήθησαν όλοι από λίγο. Η ουσία όμως είναι πως ο τότε πρόεδρος του «τριφυλλιού» Δώρος Σεραφείμ, πριν ανάψει το πράσινο φως είχε ζητήσει τη γνώμη του Βάλτερ Σκότσικ, του Αυστριακού πρώην τεχνικού της ομάδας.

Κατά κάποιο τρόπο, ο Ράουφμαν είχε εκδιωχθεί τότε από τα γήπεδα της χώρας του επειδή ήταν ατίθασος, έξω από τα πρότυπα του τυπικού Γερμανού παίκτη και αγωνιζόταν στην Αυστρία. Ο Σκότσικ είχε ολοκληρωμένη άποψη και είπε στον Σεραφείμ: «Είναι ατίθασος, αλλά να τον πάρεις χωρίς δεύτερη κουβέντα. Στην Κύπρο θα βάζει 30 γκολ τη σεζόν!».

Αυτό ήταν. Η ΟΜΟΝΟΙΑ μόλις είχε ντύσει στα χρώματά της έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών που πέρασαν από τα κυπριακά γήπεδα. Έναν από τους λίγους που λατρεύτηκαν σαν ποδοσφαιρικοί θεοί και ο οποίος από την πρώτη του σεζόν σημείωσε 42 τέρματα στο πρωτάθλημα! Και βέβαια δεν σταμάτησε εκεί αφού και τις επόμενες τρεις συνεχόμενες περιόδους αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, πυροβολώντας 35, 34 και 30 φορές αντίστοιχα τους αντίπαλους τερματοφύλακες.

Ο Ράουφμαν ήρθε στον τόπο μας για να μείνει. Στα 35 του χρόνια αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση για κυπριοποίηση και κλήση στην Εθνική μας, κι ας ήξερε πως η χώρα του θα του αφαιρούσε διά νόμου τη γερμανική υπηκοότητα. Απεκδύθηκε των προνομίων του κοινοτικού, κι ας τον έλεγαν τρελό οι συμπατριώτες του! Το έκανε όμως συνειδητά επειδή του άρεσε η Κύπρος και ένιωθε πως ταίριαζε στη νοοτροπία της. Σούβλα, χαβαλές, ανοργανωσιά, ήλιος και μπαλίτσα!

Ένας εντελώς αντίθετος κόσμος από τον γερμανικό, με την πειθαρχία και τη σφιχτή οργάνωση, που όπως αποδείχθηκε δεν είναι του χαρακτήρα του. Φυσικά, υπήρχε κίνητρο, αφού είχε ήδη γνωρίσει την Κύπρια σύζυγό του Μαρία και δέθηκε ακόμα περισσότερο με την ΟΜΟΝΟΙΑ.