Home TOP NEWS Γιαν Λέτσιακς: “Οι οπαδοί, ήταν… τρελοί για το πρωτάθλημα, μετά από 11...

Γιαν Λέτσιακς: “Οι οπαδοί, ήταν… τρελοί για το πρωτάθλημα, μετά από 11 χρόνια τους δώσαμε τεράστια χαρά”


Ο Γιαν Λέτσιακς, ο για πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και γενικότερα του πρωταθλήματος στην πορεία της ομάδας μας προς την κατάκτηση του τίτλου, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Balla.com.cy και στον Ανδρέα Βεντούρη.


Ο Τσέχος ακραίος μπακ της ομάδα μας αναφέρθηκε στην φετινή διαδρομή σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, για το Κυπριακό πρωτάθλημα αλλά και για τον ίδιο.

Όλα όσα δήλωσε ο Γιαν Λέτσιακς

Aφότου πέρασε ένα μικρό διάστημα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, πώς αισθάνεσαι; Ποιες σκέψεις περνάνε απ’ το μυαλό σου τις τελευταίες μέρες; «Είναι υπέροχο συναίσθημα. Δουλεύαμε γι’ αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Είναι πολύ σημαντικό που το καταφέραμε μετά από 11 χρόνια και δώσαμε χαρά στους οπαδούς μας».

Πού οφείλεται η κατάκτηση του τίτλου; Σε ποια σημεία υπερείχε η Ομόνοια έναντι των αντιπάλων της; «Είχαμε μία πολύ καλή ομάδα από πέρυσι. Κάναμε λίγες αλλαγές, συνεχίσαμε απ’ εκεί που σταματήσαμε. Προκριθήκαμε στους ομίλους του Γιουρόπα, αποκτήσαμε πολλές εμπειρίες αυτή τη χρονιά κι αυτές τις εμπειρίες τις χρησιμοποιήσαμε στα μεγάλα παιχνίδια εδώ στην Κύπρο. Παλέψαμε μέχρι το τέλος, κρατούσαμε το μηδέν στην άμυνα κι όταν παλεύεις για τον τίτλο, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σκοράραμε, κερδίζαμε και μπορέσαμε να φτάσουμε στην κατάκτηση του τίτλου. Αυτοί είναι οι λόγοι».

Υπήρχαν στιγμές που ανησύχησες; Που αμφέβαλλες; «Σίγουρα υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες όταν βρίσκεσαι πίσω στη βαθμολογία. Όμως πιστεύαμε πάντα στους εαυτούς μας. Συνεχίσαμε να παλεύουμε. Όταν είχαμε τις πέντε συνεχόμενες ισοπαλίες αναμφίβολα ήταν μια δύσκολη περίοδος. Μετά όμως αντιδράσαμε και καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα νικηφόρο σερί».

Πώς διαχειριστήκατε το δύσκολο διάστημα με τις πέντε συνεχόμενες ισοπαλίες; Τότε είχατε μείνει αρκετά πίσω στη βαθμολογία. «Ξέρεις, δεν είχαμε παίξει πολλές φορές στους ομίλους. Ήταν η πρώτη μας φορά ως ομάδα. Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες. Ακόμη και με τον κορωνοϊό… Χρειαζόμασταν εμπειρίες γενικώς ως ομάδα. Ήταν πολύ δύσκολα τα παιχνίδια, ακόμη και στα προκριματικά που φτάναμε στα πέναλτι. Απαιτείτο σωστή διαχείριση της Ευρώπης και του κυπριακού πρωταθλήματος, της κούρασης…».

Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια στους ομίλους σας είχαν επηρεάσει εκείνο το διάστημα;
«Κοίτα, έχουμε έμπειρους παίκτες που αγωνίστηκαν σ’ αυτό το επίπεδο, αλλά όχι η ομάδα συνολικά. Δεν γνωρίζαμε πώς να το διαχειριστούμε όλο αυτό αρχικά. Ακόμη και η διαδικασία με τα τεστ του κορωνοϊού δημιουργούσε κούραση. Όμως η Ευρώπη μας έδωσε πραγματικά πολλές εμπειρίες και μας βοήθησε πολύ στο πρωτάθλημα».

Ήταν ένα επιπλέον βάρος για σας το γεγονός ότι το τελευταίο πρωτάθλημα της Ομόνοιας ήταν το 2010; Ή αποτελούσε ένα παραπάνω κίνητρο;
«Και τα δύο! Όταν αγωνίζεσαι σε μια μεγάλη ομάδα, πάντα έχεις πίεση. Όμως έβλεπες πώς συμπεριφέρονταν οι οπαδοί, ήταν… τρελοί για το πρωτάθλημα και μας έδιναν επιπλέον κίνητρο. Όλα δούλεψαν μαζί. Πρέπει να έχεις παίκτες που θα το χειριστούν σωστά. Αν δεν το χειριστούν σωστά, τότε τίποτα δεν θα δουλέψει».

Περίμενες μία τέτοια χρονιά το περασμένο καλοκαίρι; Με συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και κατάκτηση του πρωταθλήματος;
«Ήταν οι στόχοι μας από την αρχή! Να προκριθούμε στους ομίλους και να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Θέλαμε και το κύπελλο, δεν τα καταφέραμε όμως πήραμε το πρωτάθλημα».

Το μόνο αρνητικό ήταν η απουσία του κόσμου…
«Ναι, αυτό ήταν πραγματικά πολύ αρνητικό. Τους είδαμε πώς ήταν μετά το τελευταίο παιχνίδι. Θα είχαμε χιλιάδες στο γήπεδο».

Η Ομόνοια διαθέτει μία πολύ καλή φουρνιά Κυπρίων ποδοσφαιριστών. Μπορεί το κλαμπ να στηριχθεί πάνω τους τα επόμενα χρόνια; «Υπάρχουν αρκετοί νεαροί, όντως. Όμως θα πρέπει να ετοιμαστείς και να παρουσιαστείς καλύτερος για τη νέα σεζόν. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Τώρα κερδίσαμε τον τίτλο, την επόμενη χρονιά όμως οι απαιτήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και θα πρέπει να το διαχειριστούν σωστά. Θα είναι ένα καλό τεστ γι’ αυτούς».

Θεωρείσαι ο κορυφαίος αριστερός μπακ του πρωταθλήματος. Τι σου αρέσει περισσότερο στο γήπεδο; «Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου. Μ’ αρέσει να… τρέχω, να βγαίνω μπροστά, να δίνω ασίστ. Όμως παραμένω αμυντικός. Η πρώτη μου δουλειά είναι να αμύνομαι. Στην επίθεση είναι το κάτι παραπάνω».

 Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας ακραίος μπακ; «Πρέπει να διαβάζεις το παιχνίδι, να ανταποκρίνεσαι στο ένας εναντίον ενός… Δεν υπάρχει ένα ή δύο σημαντικά πράγματα. Είναι αρκετά».

Με 12 ασίστ κατέγραψες την κορυφαία επίδοση της καριέρας σου. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός. Μία περισσότερη από τις ασίστ που έδωσες τη σεζόν 2014-15 όταν αγωνιζόσουν στην Γιανγκ Μπόις! «Ναι, είναι αλήθεια! Αισθάνομαι υπέροχα γι’ αυτό. Όμως είναι σημαντικό να βρίσκονται και οι παίκτες εκεί που πρέπει να είναι για να σκοράρουν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κερδίζαμε, όχι οι δικές μου ασίστ».

Ποια είναι η… πυξίδα σου όταν μπαίνεις στο γήπεδο; Να σταματήσεις τον αντίπαλο, να δώσεις έτοιμο γκολ στον συμπαίκτη σου; «Όπως είπα, είμαι αμυντικός. Πάντα μπαίνω στο γήπεδο για να κρατήσουμε το μηδέν στην άμυνα. Αν το πετύχουμε, είναι περισσότερες οι πιθανότητες να κερδίσουμε. Απ’ εκεί και πέρα, το να δώσω ασίστ είναι υπέροχο συναίσθημα, αλλά προτεραιότητα είναι να μην αφήνω τον αντίπαλο να σκοράρει».

Θεωρείς ότι σε βοήθησε το στυλ παιχνιδιού της Ομόνοιας; Είναι γεγονός ότι παίζατε πολύ από την πλευρά σου…! «Ο κόουτς ξέρει τους ποδοσφαιριστές του, τα δυνατά τους σημεία και προσπαθεί να τα εκμεταλλευτεί. Αυτό κάναμε και το πετύχαμε».

 Ποιος ήταν ο αντίπαλος που σας δυσκόλεψε περισσότερο; «Ο Ολυμπιακός. Για τον τρόπο που αγωνίζεται. Έπαιξε πολύ καλά εναντίον μας σε όλα τα ματς. Έχει κάποιους πολύ καλούς παίκτες, δεν θυμάμαι τώρα τα ονόματά τους, αλλά γενικά είναι μια πολύ καλή ομάδα»!

Έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά από 11 χρόνια και προκριθεί σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά, ποιοι μπορεί να είναι οι επόμενοι στόχοι τη νέα σεζόν; «Οι ίδιοι όπως κάθε χρόνο. Να πάρουμε ξανά το πρωτάθλημα και να προκριθούμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ή του Γιουρόπα».

 Πέρυσι φτάσατε ένα βήμα πριν από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ‘χεις στο μυαλό σου ή θεωρείς ότι είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο; «Φέτος θα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Πέρυσι ήταν ένα ματς στα προκριματικά. Να καταφέρουμε να προκριθούμε τουλάχιστον ξανά στους ομίλους του Γιουρόπα κι αν μας δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσουμε τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ».

Τον Αύγουστο συμπληρώνεις τα 31 σου χρόνια. Να σ’ έχει ο Θεός καλά, έχεις ακόμη… ποδοσφαιρικά χρόνια μπροστά σου! Οπόταν, ποιους προσωπικούς στόχους θέτεις; «Να μείνω υγιής»!

Το γεγονός ότι έχεις αγωνιστεί σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της Τσεχίας, αλλά όχι στην Ανδρών, είναι κάτι που σε απασχολεί; «Όταν ήμουν νεαρός το σκεφτόμουνα, τώρα όχι ιδιαίτερα. Αν με καλέσουν φυσικά θα πάω, αλλά ξέρω ότι δεν έχω πολλές πιθανότητες».

Αγωνίστηκες σε Τσεχία, Βέλγιο, Ελβετία, Νορβηγία και Κροατία. Ποια άποψη έχεις διαμορφώσει για το κυπριακό πρωτάθλημα; «Είναι σε ένα ψηλό επίπεδο. Διαθέτει πολύ καλούς παίκτες, έμπειρους, με ποιότητα, η λίγκα είναι πολύ καλή».

Πλζεν, Βρυξέλλες, Βέρνη, Όσλο, Ζάγκρεμπ, Λευκωσία. Ποια πόλη σ’ άρεσε περισσότερο; «Μένω στη Λάρνακα για να σου πω την αλήθεια»!

 Σ’ αρέσει εδώ; «Έχουμε δύο παιδιά και προτιμάμε να μένουμε εδώ. Μ’ αρέσει πολύ. Είσαι κοντά στη θάλασσα, γενικά είναι πιο καλά. Μ’ αρέσει ο τρόπος ζωής».

Πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο; Τώρα φυσικά στην κορωνοϊού εποχή δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα… «Πηγαίνουμε θάλασσα με τα παιδιά, κάνουμε ποδήλατο, πάμε καμιά βόλτα στον Πρωταρά ή την Αγία Νάπα, οτιδήποτε με την οικογένεια».

 Τι πιστεύεις για τους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ; Θα ‘θελα την άποψή σου. «Πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια. Δυστυχώς χωρίς κόσμο, ξανά. Ακόμη και με λίγο κόσμο όμως, δεν είναι το ίδιο. Πιστεύω ότι θα πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ η Μάντσεστερ Σίτι και το Γιουρόπα η Γιουνάιτεντ»!

 Ποια η άποψή σου για την κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης;
«Ελπίζω ότι θα αρχίσουμε να ζούμε κανονικά σύντομα. Είναι σίγουρα μία δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση».

 Ποια συμβουλή θα έδινες στους νεότερους σου;
«Δουλέψτε σκληρά και ακούστε τι σας λένε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».