Home TOP NEWS Λουγκρίδης:”Στο παγουράκι με το νερό οι εκτελέσεις με τον Ερυθρό Αστέρα –...

Λουγκρίδης:”Στο παγουράκι με το νερό οι εκτελέσεις με τον Ερυθρό Αστέρα – Να κάνουμε το άλμα για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ”

Ο προπονητής των τερματοφυλάκων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Ανδρέας Λουγκρίδης παραχώρησε μιας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ιστοσελίδα του ANT1 και αναφέρθηκε σε όλα όσα αφορούν την θέση του άσσου, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, στον Χένινγκ Μπεργκ και όχι μόνο.


Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε: 

Πως ήταν η μετάβαση από τερματοφύλακας σε προπονητή τερματοφυλάκων; 
«Ήμουν για αρκετά χρόνια στην Νέα Σαλαμίνα και είχα παίξει και ένα χρόνο στον Εθνικό Άσσιας όταν βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία.Μετά από κάποια προβλήματα που είχα με την μέση σταμάτησα σχετικά νωρίς το ποδόσφαιρο στα 25 μου και προσπάθησα να επικεντρωθώ στο να γίνω προπονητής τερματοφυλάκων. Είχα κάνει αρκετά σεμινάρια τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην σχολή προπονητών της ομοσπονδίας. Πέρασα από όλες τις κατηγορίες, από 4η, 3η, 2η, 1η και φυσικά από την Εθνική ομάδα στην οποία έμεινα για έξι χρόνια περίπου και τώρα την τελευταία τριετία είμαι στην Ομόνοια.»

Την περσινή σεζόν είδαμε να αγωνίζονται κυρίως ως βασικοί τερματοφύλακες οι Ουζόχο, Παντίλιμον και Φαμπιάνο. Λεπτά συμμετοχής πήραν και οι Παναγή-Κυριακίδης. Και οι 5 έδειξαν πέρα από τις δυνατότητες τους, ετοιμότητα. Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας; «Ο στόχος της  ομάδας ήταν να δημιουργήσει ένα δυνατό σύνολο στην θέση του άσσου. Τόσο οι ξένοι όσο και οι Κύπριοι τερματοφύλακες που βρίσκονται στην ομάδα έχουν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται. Στηρίζουμε τον Κύπριο τερματοφύλακα όπως μπορείτε να δείτε, καθώς έχουμε 2 από τους διεθνείς τερματοφύλακες της Εθνικής στην ομάδα μας. Ο Κυριακίδης ήρθε σαν ταλέντο στην ομάδα και θέλαμε να επενδύσουμε πάνω του. Από την άλλη ο Παναγή προερχόταν από συνεχόμενους τραυματισμούς και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με την απόκτηση του Ουζόχο. Στις 13 Οκτωβρίου όμως τους χάσαμε και τους δύο από τραυματισμούς στα παιχνίδια των Εθνικών τους. Δεν σας το κρύβω ότι ήταν μια δύσκολη κατάσταση για τον σύλλογο, αλλά και για εμένα. Όπως λένε όμως κάθε εμπόδιο είναι για καλό και επιλέξαμε να πορευτούμε με τον Φαμπιάνο. Ένας τερματοφύλακας που μπορούσε να αντέξει στον πρωταθλητισμό και έτσι καταλήξαμε στην απόκτηση του. Θέλω να τονίσω ότι για την απόκτηση του είχαμε ένα ενδοιασμό, καθώς προερχόταν από 1,5 χρόνο απραξίας, αλλά εμείς πιστεύαμε σε αυτόν και τον αποκτήσαμε. Στην συνέχεια είχαμε στο μυαλό ότι μπορεί να τραυματιζόταν ξανά, αφού προερχόταν από αποχή. Τελικά τραυματίστηκε και προχωρήσαμε στην απόκτηση του Κοστέλ Παντίλιμον, ο οποίος κατά την προσωπική μου άποψη είναι το μεγαλύτερο όνομα σαν βιογραφικό που ήρθε ποτέ στην Κύπρο. Μας έχει βοηθήσει αφάνταστα, αλλά στο τέλος έπρεπε να αποφασίσουμε ποιον τερματοφύλακα θα κρατούσαμε. Συζητήσαμε με τον Νεόφυτο Λάρκου, τον Σίμο Ταραπουλούζη και τον Χένινγκ Μπεργκ και τελικά καταλήξαμε στον Φαμπιάνο και νομίζω ότι δικαιωθήκαμε.»

Θυμάστε την μέρα που τραυματίστηκαν Παναγή και Ουζόχο; «Φυσικά και δεν την ξεχνάω. Ήταν 13 Οκτωβρίου και κάθισα να δω ζωντανά το παιχνίδι της Βραζιλίας με την Νιγηρία και την στιγμή που είδα την φάση με τον Κασεμίρο και τον Φράνσις κατάλαβα ότι ήταν σοβαρός ο τραυματισμός. Μετά από δύο ώρες πήγαινα στο γήπεδο να δω την Εθνική και τον Κωνσταντίνο, είδα τον τραυματισμό του από το γήπεδο, αλλά δεν πίστευα ότι ήταν τόσο σοβαρός.Τελικά ήταν σοβαρός και εμείς έπρεπε να δούμε μπροστά και προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε την θέση του άσσου όσο καλύτερα μπορούσαμε.»
Ποια είναι η σχέση των τερματοφυλάκων της ομάδας, με τον Φαμπιάνο να θεωρείται ο world class; «Θέλω να σταθώ στον Φαμπιάνο. Πολλοί μιλάνε για την ποδοσφαιρική του αξία, αλλά εγώ θα μιλήσω για τον Φαμπιάνο σαν άνθρωπο. Το μεγαλύτερο του ταλέντο είναι εκεί, ένας εξαιρετικός άνθρωπος που χαίρει σεβασμό από όλους μας. Τον αναγνωρίζουν οι υπόλοιποι τερματοφύλακες της ομάδας και αυτός τους βοηθάει με τις συμβουλές που τους δίνει και κυρίως με την απόδοση του, καθώς ο υγιής ανταγωνισμός τους βοηθά όλους. Πιστεύω ότι η επιρροή του έχει φανεί τόσο στον Κυριακίδη, όσο και στον Παναγή, καθώς με την κάθοδο του έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Η σχέση μου με τον Φαμπιάνο, τον Κυριακίδη, τον Παναγή και τον νεαρό Πολωνό Κάσπερ, ο οποίος είναι πολύ καλός και ανερχόμενος στον άσσο είναι εξαιρετική. 
Λένε ότι μια ομάδα αρχίζει από τον τερματοφύλακα της, πέρσι αποφασίστηκε να μείνει ο Φαμπιάνο και φέτος είναι ο MVP της ομάδας. Πως καταφέρατε να διατηρείται αυτός ο σπουδαίος τερματοφύλακας σε τόσο καλή αγωνιστική κατάσταση σε όλους τους αγώνες της Ομόνοιας; «Καταρχάς η σχέση μου εμένα με τον Φαμπιάνο είναι εξαιρετική και μπορώ να πω ότι πάει σε άλλο επίπεδο. Ο Χαρακτήρας του όπως ανέφερε βοηθάει στο να δουλεύουμε μαζί. Έχει αγωνιστεί σε μεγάλες ομάδες και έχει παίξει μαζί με τον Κασίγιας και μπορώ να σας πω ότι είναι τόσο προσηλωμένος στην προπόνηση και τόσο αγαπά αυτό που κάνει. Κατά την προσωπική μου άποψη είναι ότι καλύτερο ήρθε ποτέ στην Κύπρο.»Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για την προπόνηση που κάνετε με τον Φαμπιάνο; Τι λέτε πριν από κάθε ματς; «Επιλέξαμε ένα τερματοφύλακα που ξέρει από πρωταθλητισμό και γνωρίζει τι σημαίνει τι είναι να κάνεις πρωταθλητισμό. Έχει βοηθήσει στα μέγιστα για να μπούμε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Προσωπικά του αρέσει να παίζει σε μεγάλα παιχνίδια και μου το έχει πει και προσωπικά. Με ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ,ο Ολυμπιακός κλπ τον έβλεπα ότι το χαιρόταν περισσότερο. Για κάθε παιχνίδι ετοιμαζόμαστε ξεχωριστά και από την πρώτη μέρα μελετούμε τον αντίπαλο, τους επιθετικούς του, το πως πρεσάρει, πως μπορούμε να χτυπήσουμε και κυρίως μέσα από τις καθημερινές προπονήσεις προσπαθούμε καθημερινά να τον παρουσιάσουμε όσο καλύτερα γίνεται τον ίδιο, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά αν κληθούν να αγωνιστούν.»

Στην Ευρώπη όλοι θυμούνται την πρόκριση επί του Ερυθρού Αστέρα. Υπήρξε “φροντιστήριο” για το που κτυπούν τα πέναλτι οι αντίπαλοι; Γενικότερα σε όλα τα παιχνίδια που υπήρχε η πιθανότητα για διαδικασία πέναλτι γινόταν κάτι το ιδιαίτερο στην προπόνηση; «Το ματς με τον Ερυθρό Αστέρας, είναι το πιο ιστορικό για τον σύλλογο  και έπρεπε να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Στο μυαλό μας υπήρχε η πιθανότητα των πέναλτι και έτσι ασχοληθήκαμε σχεδόν 2 εβδομάδες σε περίπτωση που πηγαίναμε πέναλτι. Μάλιστα στο παγουράκι με το νερό του υπήρχαν οι εκτελέσεις. Μελετήσαμε όλους τους ποδοσφαιριστές μαζί και συμφωνήσαμε μαζί. Κάποιες φορές το αφήνεις στο συναίσθημα του τερματοφύλακα και κάποιες άλλες πας μέσω της ανάλυσης. Κάποιες φορές όμως μέσω της ανάλυσης οι πιθανότητες είναι αυξημένες να βρεις που θα εκτελεστεί ένα πέναλτι και πάμε με τις πιθανότητες. Έχουμε δουλέψει ώρες εμείς όμως με τον Φαμπιάνο για την συγκεκριμένη πρόκριση και εγώ πίστευα ότι θα φτάναμε εκεί, καθώς παίζαμε με μια τεράστια ομάδα και ήταν πιθανό. Καθημερινά με τον Φαμπιάνο αναλύαμε όλους τους παίκτες και ποιο συγκεκριμένα 16 ποδοσφαιριστές, μαζί με τον τερματοφύλακα τους.

Οι αναλύσεις που κάνατε σας βγήκαν σωστές στις εκτελέσεις πέναλτι του αντιπάλου; 
«Θέλω να αναφερθώ ξανά στην καλή συνεργασία που έχουμε τον Φαμπιάνο ξανά και να τονίσω ότι στις πρώτες δύο εκτελέσεις πέσαμε έξω. Για να είμαι ειλικρινής φοβήθηκα ότι θα προσπαθούσε να το πάρει πάνω του. Τελικά ήταν πιστός στις οδηγίες και απέκρουσε τα δύο πέναλτι που έφεραν την πρόκριση και μας έστειλε στους ομίλους.»

Κατά καιρούς είδαμε αρκετά δημοσιεύματα κυρίως από την Ελλάδα, για ενδιαφέρον άλλων ομάδων για τον Φαμπιάνο. Ο ίδιος πως το αντιμετωπίζει; Τι λέει για αυτά; «Έχω μείνει έκπληκτος με την αγάπη και την εκτίμηση που έχει για την ομάδα και αυτό το δείχνει μέσα από τα παιχνίδια του και είναι πολύ ευχαριστημένος με τον σύλλογο. Νιώθει καλά και είναι χαρούμενος αυτός και η οικογένεια του. Σίγουρα είναι 33 χρονών και κάθε τερματοφύλακας θέλει να παίξει σε μεγάλες λίγκες, μεγάλα πρωταθλήματα, όμως θεωρώ ότι πρέπει να έρθει πολύ σοβαρή πρόταση για να φύγει από την ομάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο και εναπόκειται στην ομάδα. Θα αξιολογήσουμε όλες τις προτάσεις και θα δούμε τι θα γίνει.»

Θεωρείτε ότι η παραμονή του στην Ομόνοια είναι η καλύτερη επιλογή για την καριέρα του; «Όπως σας είπα εξαρτάται από τις προτάσεις που θα έχει. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Φαμπιάνο θέλει για τα επόμενα 2-3 που θα αγωνίζεται να είναι βασικός. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι αν έρθει μια μεγάλη ομάδα θα είναι στο μυαλό του. Δεν νομίζω να κοιτάξει το οικονομικό κομμάτι και θεωρώ ότι έχει στο μυαλό του να αγωνίζεται στα μεγάλα σαλόνια όπως θα έχει την τύχει να αγωνιστεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίγκ. Αυτό νομίζω ότι είναι ένα δυνατό χαρτί για εμάς, το ότι πήραμε το πρωτάθλημα και θα αγωνιστούμε ξανά στο Τσάμπιονς Λίγκ. Από εκεί και πέρα υπάρχει ενδιαφέρον για τον Φαμπιάνο και δεν το κρύβω, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει ο ίδιος και η ομάδα την καλύτερη απόφαση για όλους.»

Εσείς είστε ευχαριστημένος με την μέχρι τώρα παρουσία σας στην Ομόνοια και ποια η σχέση με τον Χένινγκ Μπεργκ και τον Σταύρο Παπασταύρου; «Είμαι πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο και εδώ βλέπω μια απίστευτη διοίκηση, ένα εξαιρετικό πρόεδρο ο οποίος μας βοηθά σε ότι έρθει αντιμέτωπο με εμάς και θεωρώ ότι μας προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια. Για τον προπονητή μας γνωρίζετε που έχει παίξει και τι έχει κάνει στην καριέρα του. Κατάφερε να μας του μεταφέρει σε όλους αυτό και έχουμε μια άψογη συνεργασία και μας βοηθά με αυτή την εμπειρία του. Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι μαζί του. Θέλω να προσθέσω ότι η επιτυχία της ομάδας είναι συλλογική τα τελευταία 2 χρόνια και μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία έχει ο Νεόφυτος Λάρκου με τον Σίμο Ταραπουλούζη και νομίζω είναι οι πνεύμονες της ομάδας. Έχουν την ευθύνη της οργάνωσης, της πειθαρχίας και της στελέχωσης της ομάδας και θεωρώ ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι μαζί με τον Χένινγκ Μπεργκ και τον Σταύρο Παπασταύρου είναι οι στυλοβάτες της ομάδας και των επιτυχιών. Από εκεί και πέρα εμείς είμαστε υποστηρικτικά στελέχη της ομάδας.»

Τι να περιμένουμε για την νέα σεζόν από την Ομόνοια, κυρίως για τον άσσο;
 «Νομίζω όπως τόνισε και στην τελευταία του συνέντευξη ο Νεόφυτος Λάρκου, αυτή ήταν η πιο πετυχημένη χρονιά στην ιστορία της ομάδας και αυτό το πιστεύω και εγώ. Είμαστε χαρούμενοι, αλλά παράλληλα αυτό μας γεμίζει με ευθύνη και είμαστε «καταδικασμένοι» να κυνηγάμε το πρωτάθλημα και τους ομίλους. Φέτος όμως νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε το άλμα για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ και φυσικά να διατηρήσουμε τον τίτλο μας, καθώς αυτό αρμόζει σε αυτόν τον μεγάλο σύλλογο.»
Υπάρχουν καλοί τερματοφύλακες στα τμήματα υποδομής της Ομόνοιας; «Όταν ήρθα στην ομάδα αρχικά ήρθα για αυτό το πόστο και μεταφέρθηκα εδώ γιατί μου άρεσε το πρότζεκτ. Ήμουν υπεύθυνος όλης της Κύπρου για το ότι αφορά τους τερματοφύλακες της Ομόνοιας. Την πρώτη χρονιά προσπάθησα να στελεχώσουμε τις ακαδημίες με ότι καλύτερο υπήρχε στην Κύπρο και αυτή την στιγμή διαθέτουμε αρκετούς διεθνείς τερματοφύλακες. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε σίγουρα τερματοφύλακες στην πρώτη ομάδα ομάδα. Τώρα είναι νωρίς, γιατί είναι μικροί και χρειάζονται εμπειρίες και εκπαίδευση. Πιστεύω όμως ότι ένας εξ αυτών θα βρεθεί στο ρόστερ της ομάδας για να το πλαισιώσει.»

Ένα μήνυμα προς τους οπαδούς της Ομόνοιας: 
«Βρίσκομαι χρόνια στο ποδόσφαιρο και αυτό που ζω με τους φιλάθλους της Ομόνοιας τα τελευταία 2 χρόνια είναι μοναδικό. Πραγματικά αγαπούν την ομάδα όσο τίποτα άλλο και μας βοήθησαν πάρα πολύ και στο τελευταίο παιχνίδι με την ΑΕΚ είδατε τι έκαναν για εμάς πριν το παιχνίδι, μας έδωσαν δύναμη. Νομίζω με τον Σταύρο Παπασταύρου, τον Νεόφυτο Λάρκου, τον Χένινγκ Μπεργκ, τον Σιμο Ταραπουλούζη αυτοί είναι ο πέμπτος πυλώνας αυτής της ομάδας.»
Πηγή:Ant1.com.cy