Home SPORTS NEWS Κυρίαρχος ο Αλ-Ατίγια

Κυρίαρχος ο Αλ-Ατίγια

http://l.yimg.com/bt/api/res/1.2/YDlY780KABuqqsjqNQGhgg--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD0yODg7cT04NTt3PTUxMg--/http://media.zenfs.com/en_GB/Sports/Eurosport/901478-15053549-640-360.jpg


Τη φήμη του ως ένας από τους καλύτερους οδηγούς στον κόσμο επιβεβαίωσε ο Νάσερ Αλ-Ατίγια κερδίζοντας με Ford Fiesta το Ράλλυ Κύπρος για δεύτερη φορά στην καριέρα του, αφήνοντας δεύτερο τον Νορβηγό, δις Πρωταθλητή του IRC Αντρέας Μίκελσεν, που έτρεχε με Skoda Fabia και είχε κερδίσει τον αγώνα πέρσι. Μικρό το κακό για τον Μίκελσεν, που όπως πέρσι, πανηγύρισε στην Πάφο τον τίτλο του Πρωταθλητή στο IRC. Από τη χαρά του έδωσε το τιμόνι στον συνοδηγό του στην τελευταία ειδική διαδρομή, με τον Φλόενε να γράφει… δωδέκατο χρόνο. Ο Αλ-Ατίγια είναι ο μοναδικός άραβας που έχει κερδίσει αγώνα του IRC στα επτά χρόνια ιστορίας του θεσμού. Το πόντιουμ συμπλήρωσε ο Ιάπωνας Τόσι Αράι με Subaru Impreza, που κέρδισε και τα Production (πέρσι ήταν πρωταθλητής στην κατηγορία).

Έκτος γενικής, πρώτος Κύπριος και Πρωταθλητής Κύπρου ο Σάββας Σάββα με Mitsubishi Lancer Evo IX και συνοδηγό τον Ανδρέα Παπανδρέου, πρώτος στη δικίνητη κατηγορία ο Βρετανός Χάρι Χαντ με Citroen DS3, κερδίζοντας το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Πρωταθλητής στα Production ο Γάλλος Ρομπέρ Κονσανί, αν και δεν σκόραρε πόντους στην Κύπρο, εντούτοις, οι ανταγωνιστές του, Άιγκνερ και Τεμπεστίνι, δεν κατάφεραν να τον ξεπεράσουν. Τον αγώνα εκκίνησαν 34 πληρώματα, 19 εκ των οποίων  ήταν ξένα. Το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν τα 30 και τερμάτισαν τα 22.
Παρών ο Μάλκομ Ουίλσον
Τη νίκη του Αλ-Ατίγια χειροκρότησε ο επικεφαλής της εργοστασιακής ομάδας της Ford Μάλκομ Ουίλσον, που βρέθηκε στην Κύπρο το τελευταίο τριήμερο. Του χρόνου η Ford αποχωρεί από το WRC και ο Ουίλσον θα συνεχίσει να τρέχει τα Fiesta υπό το μανδύα της M-Sport , με χρηματοδότηση από το Κατάρ και οδηγούς τον Πέτερ Σόλμπεργκ και τον Αλ-Ατίγια. Τον περασμένο Ιούλιο στο Λονδίνο ο αθλητής από το Κατάρ είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο σκιτ της σκοποβολής.
Ταχύτερος ο Μίκελσεν

Αμέσως μετά τον τερματισμό ο Αντρέας Μίκελσεν πέταξε με ιδιωτικό αεροπλάνο από την  Πάφο για Καταλονία, μαζί με τον Γιαζίντ Αλ-Ράζχι. Το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα λάβουν μέρος στον τελευταίο αγώνα του WRC. Ο Νορβηγός είναι οδηγός της Skoda UK η οποία έφερε στην Κύπρο δέκα Βρετανούς δημοσιογράφους, για να καλύψουν (για τα μεγαλύτερα βρετανικά ΜΜΕ) το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα Οδηγών της βρετανικής αντιπροσωπίας της Skoda στο IRC.  Πήρε μαζί του το Colin McRae Flat Out Trophy,  το οποίο του απονεμήθηκε πανάξια καθώς δίνεται στον ταχύτερο οδηγό ενός αγώνα, στη μνήμη του μεγάλου Κόλιν Μακ Ρέι. Ο Νορβηγός πήρε 8 από τις 13 διαδρομές του αγώνα, όμως έχασε αρκετό χρόνο λόγω δύο σκασμένων ελαστικών και ενός σπασμένου αμορτισέρ την πρώτη μέρα και σκασμένου ελαστικού τη δεύτερη μέρα, εκεί που ετοιμαζόταν για την τελική επίθεση στον Αλ-Ατίγια. Την υψηλότερη μέση ωριαία ταχύτητα έγραψε ο Αλ-Ατίγια με 90χλμ/ώρα, στο δεύτερο πέρασμα από το Προδρόμι (μικτή επιφάνεια).

Έκπληξη η ομάδα του Τόμι Μάκινεν
Θρίαμβος για την ομάδα του Τόμι Μάκινεν (Tommi Makinen Racing), την Subaru και τα ελαστικά της Yokohama, θεωρούνται το πόντιουμ του Αράι και η τέταρτη θέση του Νικάρα, καθώς τα Impreza R4 είναι σαφώς πιο αδύναμα από τα RRC των Αράβων αλλά και τα Fabia και τα Fiesta προδιαγραφών S2000. Με Subaru Impreza έτρεξε και η Stohl Racing, με τον Μάνφρεντ Στολ να είναι παρών για ακόμα ένα χρόνο στην Κύπρο. Ο Κρέμερ ήταν έβδομος και ο Άιγκνερ, που προσπάθησε φιλότιμα την Κυριακή, έμεινε >>>. Ο Τόσι  Αράι θα μπορούσε να είχε εγκαταλείψει τον αγώνα όταν στην Ε.Δ. 3 έφυγε εκτός δρόμου, όμως με νύχια και δόντια (και τη βοήθεια του συνοδηγού που μετακίνησε πέτρες), μετά από επίμονες προσπάθειες δύο λεπτών, κατάφερε να βγάλει το Subaru Impreza από το χαντάκι. Ο φοβερός Νικάρα συνέχισε στο γρήγορο ρυθμό που έπιασε από την LTV Super Special Stage και θα ήταν τρίτος αν δεν πάθαινε λάστιχο στην τελευταία διαδρομή του Σαββάτου.

Άτυχος ο ιπτάμενος… Νορβηγός
Μετά τα προβλήματα της πρώτης μέρας, ο Αντρέας Μίκελσεν ξεκίνησε την Κυριακή ενάμιση λεπτό πίσω από τον Νάσερ Αλ-Ατίγια, όμως στο πρωινό loop έτρεχε σαν… τρελός, καλύπτοντας τη μισή διαφορά! «Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να πιάσουμε τον Νάσερ» έλεγε το πρωί με τον Άραβα να παραπονιέται ότι «γλιστράει πολύ (σ.σ. έμπαινε πρώτος στις διαδρομές και ‘καθάριζε’)» και να σημειώνει ότι «είμαστε ταχύτεροι απ’ ότι πέρσι και προσπαθούμε να διατηρήσουμε το προβάδισμα. Ωστόσο, ο Νάσερ ήταν πίσω από  τον Μίκελσεν και στον Σταυρό, που ήταν ασφάλτινος και δεν έπαιζε ρόλο ποιος μπαίνει πρώτος. Τα πάντα κρίθηκαν στην πρώτη διαδρομή του δεύτερου loop όταν ο Μίκελσεν είχε ξανά σκασμένο ελαστικό και η διαφορά εκτινάχθηκε στα τρία λεπτά. Κάπου εκεί ο Νορβηγός σταμάτησε να παίρνει ρίσκα, στοχεύοντας απλά τον τερματισμό. Ο Νάσερ κέρδισε και τις τρεις διαδρομές του δεύτερου loop της Κυριακής.

Μεγάλη εμφάνιση από τον Σεπ Βίεγκαντ  με την άλλη Skoda Fabia S2000. Είχε εγκαταλείψει το Σάββατο και επέστρεψε με καθεστώς SupeRally.  Σε μία διαδρομή ο Γερμανός ήταν ταχύτερος και από τον Αλ-Ατίγια, βρισκόταν διαρκώς στην τριάδα των ταχύτερων των διαδρομών και αναρριχήθηκε στην 5η θέση της γενικής, πήρε 20 βαθμούς και τερμάτισε τέταρτος στην κατάταξη του IRC.
Σε χαντάκι κατέληξε η προσπάθεια του πρωτοπόρου του Μεσανατολικού Πρωταθλήματος Αμπντουλαζίζ Αλ-Κουβάρι, ενώ το Mini Cooper έτρεχε στην τρίτη θέση, το πρωί της Κυριακής. Δύσκολο πρωινό και για το άλλο Mini Cooper καθώς η μηχανή σταμάτησε για τρία λεπτά, αλλά πήρε ξανά μπρος, με τον Αλ-Μάρι να πέφτει εκτός 10αδας προσωρινά.

Πήρε κεφάλι Νάσερ
Τη μοναξιά της κορυφής στο Μεσανατολικό Πρωτάθλημα απολαμβάνει ο Νάσερ Αλ-Ατίγια που πάει στο Ντουμπάι τον άλλο μήνα για να πάρει τον δεύτερο συνεχόμενο και όγδοο συνολικά τίτλο πρωταθλητή της καριέρας του. Έχει 68 βαθμούς, έναντι 53β. του Αλ-Κουβάρι, που δεν κατάφερε να τερματίσει, έτσι στον τελευταίο αγώνα ο Νάσερ πρέπει απλά να τερματίσει.

Δις Πρωταθλητής ο Χάρι Χαντ
Νικητής στην κατηγορία 2WD, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Βρετανός Χάρι Χαντ με Citroen DS3 R3, κερδίζοντας και το δεύτερο σερί πρωτάθλημα, καθώς ο κυριότερος αντίπαλός του, Ρομπέρ Κονσανί, αποχώρησε την πρώτη μέρα με μηχανικό πρόβλημα στο Renault Clio R3.

Τίτλος και για τον Κονσανί
Χάρη στους πόντους που σκόραρε στους προηγούμενους αγώνες με το εκπληκτικό δικίνητο Renault Megane, ο Κονσανί κέρδισε το πρωτάθλημα των Production, όπου περσινός πρωταθλητής ήταν ο Αράι. Τον τίτλο στα Production διεκδικούσαν στην Κύπρο οι Αντρέας Άιγκνερ και ο Μάρκο Τεμπεστίνι, που έπεσαν πολύ πίσω λόγω προβλημάτων στην πρώτη μέρα και δεν κατάφεραν να αναρριχηθούν, παρά την τεράστια προσπάθεια της Κυριακής και τα πλασαρίσματα στην τριάδα. Ο Άιγκνερ ήταν όγδοος στην κατηγορία, χάνοντας το πρωτάθλημα για τέσσερις θέσεις, αφού αν τερμάτιζε τέταρτος θα ήταν πρωταθλητής, καθώς το Ράλλυ Κύπρος έδινε διπλούς βαθμούς. Ο Τεμπεστίνι ήταν δέκατος (για να πάρει τον τίτλο θα έπρεπε να ήταν δεύτερος).

Πρωταθλητής στο νήμα ο Σάββα
Τον δεύτερο τίτλο πρωταθλητή της καριέρας του πανηγύρισε στην Πάφο ο Σάββας Σάββα, που ήταν άνετα πρώτος μεταξύ των Κυπριακών πληρωμάτων, σκοράροντας 50 βαθμούς για το τοπικό πρωτάθλημα, ενώ πήρε άλλους 25β από τη νίκη στο Ράλλυ  Κερύνειας, το Σάββατο. Έτσι σκόραρε το απόλυτο του τριημέρου (75β) και έφτασε τους 97.5β, έναντι 97.21β του Κώστα Ζήνωνος, που ήταν έκτος Κύπριος, καθώς αποχώρησε την πρώτη μέρα με προβλήματα. Ο Ζήνωνος είχε κερδίσει τους τρεις πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος.

Δεύτερος Κύπριος τερμάτισε ο Σταύρος Αντωνίου, επίσης με Mitsubishi Lancer Evo IX, καθώς στο μέσο της τελευταίας μέρας αποχώρησε ο Κούλλης Κυριάκου με πρόβλημα στον κινητήρα του Subaru Impreza, ενώ πρόβλημα είχε και ο Δημήτρης Παπασάββας. Τρίτος Κύπριος ο ανερχόμενος Παναγιώτης Γιάγκου, επίσης με Lancer Evo IX, τέταρτος, δεύτερος δικίνητος ο Πανίκος Πολυκάρπου, στον πρώτο (και ιδιαίτερα προβληματικό) αγώνα με το Citroen DS3 R3. Πέμπτος ο Παρασκευάς Παρασκευά, που αποχώρησε το Σάββατο με προβλήματα και επέστρεψε ταχύτατα την Κυριακή. Καταστροφικός αγώνας για τον Πέτρο Παντελή, αποχώρησε νωρίς και τις δύο μέρες. Έξι διαδρομές κέρδισε ο Σάββα, πέντε ο Παρασκευά και δύο ο Κούλλης Κυριάκου.

Το Ράλλυ Κερύνειας
Το Ράλλυ Κερύνειας, που συνέπιπτε με το Ράλλυ Κύπρος στις πρώτες επτά διαδρομές του, κέρδισε ο Σάββας Σάββα, με δεύτερο τον Ζαχαρία Μανώλη και τρίτο τον Μιχάλη Ποσίδια. Οπότε, πριν την τελευταία μέρα του Ράλλυ Κύπρος, τελευταίου γύρου του πρωταθλήματος, η βαθμολογία είχε διαμορφωθεί ως εξής: 1. Κώστας Ζήνωνος 81.25β, 2. Μιχάλης Ποσίδιας 51.75β και 3. Σάββας Σάββα 47.5β.

Στο χρονοντούλαπο το IRC
Η διαδρομή Σταυρός  – Παναγιά ήταν η τελευταία για το IRC που μετά από επτά χρόνια μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας καθώς από του χρόνο ενώνεται με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ, το οποίο θα διοργανώνει και θα προβάλλει η Eurosport. Το Ράλλυ Κύπρος 2013 θα διεξαχθεί 31 Οκτωβρίου με 2 Νοεμβρίου 2013, επιστρέφοντας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά το 1999. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2013 περιλαμβάνει 12 αγώνες και ξεκινάει στις 4-5 Ιανουαρίου με το Ράλλυ Αυστρίας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         2:00:59.5
2. Αντρέας Μίκελσεν     Νορβηγία           Skoda Fabia        +3:35.3
3. Τόσι Αράι                       Ιαπωνία               Subaru Impreza                +10:07.1
4. Γιάρκο Νικάρα             Φιλανδία            Subaru Impreza                +12:42.1
5. Σεπ Βίεγκαντ                 Γερμανία             Skoda Fabia        +14:00.6
6. Σάββας Σάββα             Κύπρος                 Mitsubishi Lancer Evo IX+15:45.1
7. Άρμιν Κρέμερ               Γερμανία             Subaru Impreza                +16:52.4
8. Μίσφερ Αλ-Μάρι        Κατάρ                   Mini Cooper       +17:27.0
9. Λάζλο Βίζιν                    Ούγγαρία           Ford Fiesta         +19:00.2
10. Χάρι Χαντ                    Μ. Βρετανία      Citroen DS3        +19:12.1

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
Ε.Δ.1      LTV Super Special Stage (3.2χλμ)
1. Αντρέας Μίκελσεν     Νορβηγία           Skoda Fabia        2:48.6
2. Γιάρκο Νικάρα             Φιλανδία            Subaru Impreza                +4.4
3. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         +5.7
8. Παρασκευάς Παρασκευά       Κύπρος Mitsubishi Lancer            +11.5

Ε.Δ.2      Κοιλίνια 1 (23.07χλμ)
1. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         20:43.4
2. Γιαζίντ Αλ-Ράζχι           Σ. Αραβία            Ford Fiesta         +17.8
3. Σεπ Βίεγκαντ                 Γερμανία             Skoda Fabia        +51.1
8. Σάββας Σάββα             Κύπρος                 Mitsubishi Lancer            +1:48.9

– Ο Μίκελσεν έχασε δύο λεπτά καθώς άλλαξε ελαστικό στα 10χλμ της διαδρομής.

Ε.Δ.3      Σαλαμιού 1 (12.43χλμ)
1. Αντρέας Μίκελσεν     Νορβηγία           Skoda Fabia        8:38.0
2. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         +1.4
3. Σεπ Βίεγκαντ                 Γερμανία             Skoda Fabia        +13.4
6. Σάββας Σάββα             Κύπρος                 Mitsubishi Lancer            +37.0

– Ο Μίκελσεν τερμάτισε με σπασμένο αμορτισέρ.
– Ο Αλ-Ράζχι έπεσε σε γκρεμό και εγκατέλειψε.

Ε.Δ.4      Παναγιά 1 (30.41χλμ)
1. Αντρέας Μίκελσεν     Νορβηγία           Skoda Fabia        30:03.1
2. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         +18.7
3. Τόσι Αράι                       Ιαπωνία               Subaru Impreza                +50.4
8. Σάββας Σάββα             Κύπρος                 Mitsubishi Lancer            +1:44.2

– Ο Αλ-Ατίγια έσπασε άξονα.
– Ο Βίεγκαντ είχε τετ-α-κε.
– Ο Νικάρα είχε σκασμένο ελαστικό

Ε.Δ.5      Κοιλίνια 2 (23.07χλμ)
1. Αντρέας Μίκελσεν     Νορβηγία           Skoda Fabia        20:15.4
2. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         +11.3
3. Σεπ Βίεγκαντ                 Γερμανία             Skoda Fabia        +55.1
10. Κούλλης Κυριάκου   Κύπρος                 Subaru Impreza                +2:19.5

Ε.Δ.6      Σαλαμιού 2 (12.43χλμ)
1. Αντρέας Μίκελσεν     Νορβηγία           Skoda Fabia        8:25.6
2. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         +3.6
3. Σεπ Βίεγκαντ                 Γερμανία             Skoda Fabia        +22.0
8. Σάββας Σάββα             Κύπρος                 Mitsubishi Lancer            +55.9

Ε.Δ.7      Παναγιά 2 (30.41χλμ)
1. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         29:24.7
2. Αντρέας Μίκελσεν     Νορβηγία           Skoda Fabia        +11.5
3. Τόσι Αράι                       Ιαπωνία               Subaru Impreza                +1:11.7
6. Σάββας Σάββα             Κύπρος                 Mitsubishi Lancer            +2:51.5

– Ο Μίκελσεν είχε σκασμένο ελαστικό 7χλμ πριν το τέλος.
– Ο Βίεγκαντ είχε πρόβλημα με το σύστημα διεύθυνσης και εγκατέλειψε.

Ε.Δ.8      Προδρόμι 1 (19.43χλμ)
1. Αντρέας Μίκελσεν     Νορβηγία           Skoda Fabia        13:02.5
2. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         +21.3
3. Σεπ Βίεγκαντ                 Γερμανία             Skoda Fabia        +30.6
7. Κούλλης Κυριάκου     Κύπρος                 Subaru Impreza                +1:09.4

– Ο Αλ-Μάρι ανέφερε πρόβλημα στον κινητήρα.
– Ο Αλ-Κουβάρι έφυγε εκτός δρόμου και αποχώρησε.

Ε.Δ.9      Γιαλιά 1 (14.82χλμ)
1. Αντρέας Μίκελσεν     Νορβηγία           Skoda Fabia        13:00.2
2. Σεπ Βίεγκαντ                 Γερμανία             Skoda Fabia        +2.0
3. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         +11.1
7. Παρασκευάς Παρασκευά       Κύπρος                 Mitsubishi Lancer            +29.5

Ε.Δ.10   Σταυρός 1 (15.91χλμ)
1. Αντρέας Μίκελσεν     Νορβηγία           Skoda Fabia        13:07.0
2. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         +8.8
3. Σεπ Βίεγκαντ                 Γερμανία             Skoda Fabia        +27.4
7. Σάββας Σάββα             Κύπρος                 Mitsubishi Lancer            +54.2

– Ο Κυριάκου είχε πρόβλημα με τον κινητήρα.

Ε.Δ.11   Προδρόμι 2 (19.43χλμ)
1. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         12:54.6
2. Αντρέας Άιγκνερ         Αυστρία               Subaru Impreza                +25.0
3. Σεπ Βίεγκαντ                 Γερμανία             Skoda Fabia        +25.1
6. Παρασκευάς Παρασκευά       Κύπρος                 Mitsubishi Lancer            +1:05.8

– Ο Μίκελσεν είχα σκασμένο ελαστικό.

Ε.Δ.12   Γιαλιά 2 (14.82χλμ)
1. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         12:49.7
2. Αντρέας Μίκελσεν     Νορβηγία           Skoda Fabia        +5.6
3. Σεπ Βίεγκαντ                 Γερμανία             Skoda Fabia        +7.4
8. Παρασκευάς Παρασκευά       Κύπρος                 Mitsubishi Lancer            +26.2

Ε.Δ.13   Σταυρός 2 (15.91χλμ)
1. Νάσερ Αλ-Ατίγια        Κατάρ                   Ford Fiesta         11:50.5
2. Γιάρκο Νικάρα             Φιλανδία            Subaru Impreza                +7.1
3. Tόσι Αράι                       Ιαπωνία               Subaru Impreza                +8.1
8. Παρασκευάς Παρασκευά       Κύπρος                 Mitsubishi Lancer            +43.8

– Ο Μίκελσεν εδωσε το  αυτοκίνητο στον συνοδηγό του.