Home SPORTS NEWS Στον κόσμο του Ζεσουάλδο Φερέιρα

Στον κόσμο του Ζεσουάλδο Φερέιρα


Τα γραπτά μένουν, τα λόγια πετούν. Τα λόγια του Ζεσουάλδο Φερέιρα μετά από τους φετινούς αγώνες του Παναθηναϊκού έχουν καταγραφεί (ευτυχώς) σε κάμερες, εφημερίδες, σάιτ.

Βγαίνουν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα αν επιχειρήσουμε μια αναδρομή όσων έχει πει ο Φερέιρα από την ήττα στην Κομοτηνή από τον Πανθρακικό, οπότε και άρχισαν τα σημάδια της κρίσης ταυτότητας του Παναθηναϊκού.
Κατ’ αρχάς μετά το ματς με τον Πανθρακικό ο Πορτογάλος είχε κάνει λόγο για αστοχία και νευρικότητα. «Αυτό το παιχνίδι ήταν μονόδρομος για εμάς. Το αποτέλεσμα αντί να είναι 3-0 ή 4-0, τελικά ήταν αρνητικό για εμάς. Τιμωρηθήκαμε γιατί δεν αντιδράσαμε και δεν ήμασταν ήρεμοι σε κάποια σημεία. Έπρεπε από την αρχή να ήμασταν πιο επιθετικοί», είχε πει τότε.

Λίγες μέρες μετά ήρθε η συντριβή από τη Μάριμπορ. Οι δηλώσεις του θυμίζουν πολύ τις χθεσινές! «Τα αποτελέσματα είναι εκείνα που δημιουργούν τις αναλύσεις που γίνονται. Ο Παναθηναϊκός δεν άξιζε τόσο βαριά ήττα. Δεν περίμενα να χάσουμε και πόσο μάλλον αυτό το αποτέλεσμα. Μερικές φορές, αυτού του είδους οι καταστάσεις είναι ουσιώδεις για να ανεβούμε επίπεδο και στο μέλλον να γίνουμε καλύτερα. Αυτό θα συμβεί όταν είμαστε όλοι ενωμένοι, χωρίς να ξεχνάμε τα προβλήματα που έχουμε την τελευταία διετία. Έχουμε χάσει ένα κομμάτι της αυτοπεποίθησης μας και πρέπει να την ανακτήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη». Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που ανέλαβε την ευθύνη, έστω και για ένα κομμάτι.

Εάν ανατρέξετε σε όσα είπε χθες μετά το ματς με τη Λάτσιο, θα βρείτε τρομερές ομοιότητες, αν και οι αντίπαλοι είναι εντελώς διαφορετικοί και η χρονική απόσταση των δύο αναμετρήσεων φτάνει τους δύο μήνες!
Μετά το παιχνίδι με τον Ατρόμητο, θύμισε… Κομοτηνή στα λεγόμενά του. «Η ομάδα δούλεψε πολύ αλλά όπως είπα και πριν λίγες ημέρες, μας λείπει η αυτοπεποίθηση και τύχη, που χρειάζεται στο ποδόσφαιρο. Ηταν ένας αγώνας που θα μπορούσαμε να το είχαμε κερδίσει», τόνισε.

Από τον Αστέρα Τρίπολης και μετά άρχισε ουσιαστικά να ζητάει υπομονή και να προτάσσει ως εξήγηση την κούραση των πολλών αγώνων. «Δεν επηρεάζει την κατάσταση αυτή ένας μόνο παράγοντας. Είναι πολλοί. Είναι το άγχος, είναι η κούραση, είναι η φυσική κατάσταση. Υπάρχει στρες, υπάρχει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Πολλές φορές έχουμε μικρό χρόνο ανασύνταξης παίζοντας παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Χρειάζεται επιπλέον χρόνος, χρειάζεται οι παίκτες να κατανοούν τις τους ζητάνε και να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια. Πρέπει να έχεις προετοιμαστεί και θα έλεγα ότι αρκετοί από τους παίκτες δεν έχουν αυτές τις συνήθειες από πριν».

Με την Τότεναμ ο Φερέιρα τα βρήκε όλα καλά γιατί ο Παναθηναϊκός πήρε ισοπαλία στην έδρα του απέναντι σε μια ομάδα η οποία δεν έδειξε να «καίγεται» για το ματς. «Αυτό που παίζει μπάλα είναι το μυαλό. Αν αυτή η ομάδα δεν αποκτήσει αυτοπεποίθηση η οποία χτίζεται με τον χρόνο δεν θα καταφέρει κάτι. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για τον Παναθηναϊκό αλλά για όλες τις ομάδες. Οι παίκτες μας ήταν πιο αλληλέγγυοι, καλύτεροι τακτικά και έδειξαν τι ξέρουν να κάνουν στο γήπεδο, άρχισαν να βγάζουν μερικά πράγματα που δουλεύουμε στις προπονήσεις».

Η νίκη στην Ξάνθη έφερε την έμφαση στην ομαδική λειτουργία. «Όλα χρειάζονται τον χρόνο τους για να αναπτυχθούν. Τίποτα δεν χτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ιδιαίτερα σε ένα μεγάλο σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός που πρέπει παράλληλα να χτιστεί η ομάδα και να κερδίζει για να πρωταγωνιστεί. Δώσαμε πέντε δύσκολους αγώνες σε μικρό διάστημα και μπορούσε κανείς σήμερα να δει την κόπωση και την κούραση μας. Κέρδισε το ομαδικό πνεύμα. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη δουλειά και περισσότερο χρόνο. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ομάδα θα φτάσει εκεί που θέλουμε.».

Με τον Άρη έχασε την ψυχραιμία του παντελώς. Από τη μία είπε ότι «Ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει με μένα ό,τι θέλει. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου με τη δουλειά που κάνω» και από την άλλη επικαλέστηκε το παρελθόν. «Είναι σημαντικό να μην ξεχνάει απολύτως κανείς στον Παναθηναϊκό το σύντομο παρελθόν. Πέρσι είχα επωμιστεί ό,τι είχα επωμιστεί. Έχω καλή μνήμη και δεν τα ξεχνάω. Από τότε που ήρθα δεν ξεχνάω την προϊστορία, τι πέρασα, τις δυσκολίες που επωμίστηκα, όλα όσα ήμουν υποχρεωμένος να αντιμετωπίσω».

Η ισοφάριση στις καθυστερήσεις στο ματς με τη Λάτσιο στο ΟΑΚΑ έφερε τον Φερέιρα απόλυτα ευχαριστημένο να αναφέρεται σε «φανταστική τακτική που είχαμε» και να εγκαλεί τους δημοσιογράφους. «Όταν γράφετε για τον Παναθηναϊκό γράφετε αναλύοντας το αποτέλεσμα. Ας πούμε αν το αποτέλεσμα με την Τότεναμ ήταν 0-1 θα γράφατε με βάση το αποτέλεσμα. Ομοίως με τον Άρη από τη στιγμή που ήρθε 1-1 το ματς ξεχάστηκε η προηγούμενη καλή εικόνα μας. Γιατί σήμερα που είχαμε μια τόσο όμορφη εικόνα υπάρχουν λιγότεροι δημοσιογράφοι σε αυτή την αίθουσα».

Μετά τον Άρη, όπως προαναφέραμε, ο Φερέιρα φάνηκε να χάνει την ψυχραιμία του. Ήταν ευδιάκριτο και από την αναφορά του μετά τον αγώνα με τον ΟΦΗ, προσπαθώντας να ερμηνεύσει την ισοπαλία. «Δεν είμαστε έμπειρη ομάδα. Εχουμε νέους παίκτες. Είχαμε όμως δυο μεγάλες ευκαιρίες και δεν τις αξιοποιήσαμε. Αυτό δεν επιτρέπεται σε αυτό το επίπεδο. Η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται συνεχώς. Όποιος δεν βάζει γκολ είναι πιθανό να υποφέρει. Ο ΟΦΗ έχει μια καλή και έμπειρη ομάδα.».

Με την ΑΕΚ επέστρεψε στις προ μηνός αιτιολογίες.  «Ο φόρτος των παιχνιδιών που έχουμε τους τελευταίους μήνες, με μικρό χρονικό διάστημα για ανασύνταξη δυνάμεων, συν τις απώλειες παικτών από την ομάδα, μας στέρησαν φρεσκάδα στο δεύτερο ημίχρονο. Οι παίκτες είχαν στο μυαλό τους να κρατήσουν το αποτέλεσμα, είναι φυσική αντίδραση σε όλες τις ομάδες του κόσμου να κάνουν το παν για να κρατήσουν τη νίκη. Δεν είναι αυτές οι οδηγίες που δίνεις στους παίκτες σου, το να κρατήσεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα σε κάνει να αμύνεσαι και δίνει πλεονεκτήματα στον αντίπαλο».

Τα χθεσινά δεν χρειάζονται επανάληψη. Ο Φερέιρα πραγματικά έχει βαλθεί να καταστρέψει τα εγκεφαλικά κύτταρα των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, αφού δείχνει να αρνείται να περιγράψει και να αποδώσει την πραγματικότητα.

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr