Home SPORTS NEWS Μεταγραφικός απολογισμός στην Ευρώπη

Μεταγραφικός απολογισμός στην Ευρώπη

metagrafes


Η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού αποτελεί παρελθόν και το Sport24.gr θα κάνει μια μικρή εκτίμηση για τις ομάδες των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Το βάρος πέφτει φυσικά στις πιο καλές ομάδες σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία, ενώ δημιουργήσαμε και την καλύτερη μεταγραφή 11άδα για κάθε μία από αυτές τις 5 χώρες.

Ασύλληπτη η Μάντσεστερ Σίτι

Αυτό που έγινε φέτος στην Αγγλία ήταν τρελό. Η Μάντσεστερ Σίτι έκανε τις δύο ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία της με τους Ντε Μπράινε και Στέρλινγκ, όπως έκανε και η Λίβερπουλ τους με Μπεντεκέ και Ρομπέρτο Φιρμίνο (ισοφαρίζοντας το ποσό που δόθηκε για Άντι Κάρολ το 2011 λαμβάνοντας υπόψιν την τότε και την τότε ισοτιμία λίρας-ευρώ). Έχεις και την ManUtd που έδωσε 50.000.000 ευρώ στην Μονακό για τον Μαρσιάλ και υπάρχουν και άλλα 30.000.000 ευρώ ως μπόνους.

Δεν γίνεται να μην ξεκινήσουμε με την Σίτι, η οποία είναι τρομερά ενισχυμένη και η καλύτερη ομάδα στο νησί με διαφορά. Θα πρέπει για τις πάρει το πρωτάθλημα κάποιος φέτος να κάνει θαύματα ή οι “πολίτες” να αυτοκτονήσουν.

Κορυφή Αγκουέρο και πίσω του Νταβίντ Σίλβα, Ντε Μπράινε και Στέρλινγκ, με την τετράδα αυτή να είναι ασύλληπτη. Πήρε και… στοπεράρα με 42.000.000 ευρώ, τον Νικολάς Οταμέντι, αλλά ο θέμα είναι πως έχουν ξεκινήσει πολύ καλά μαζί οι Κομπανί και Μανγκαλά, θυμούνται τον καλό τους εαυτό, το ίδιο κάνει και ο Γιαγιά Τουρέ που συνεργάζεται εξαιρετικά με τον Φερναντίνιο στο κέντρο και με λίγα λόγια αυτή η ομάδα αν ξεπεράσει το κόμπλεξ στο Champions League και δεν έχει ατυχίες με τραυματισμούς, πάει για τελικό. Έτσι απλά.

Τα παραείπαμε με Σίτι, πάμε παραπέρα εν συντομία. Ενισχυμένη είναι σίγουρα η ManUtd με Ντεπάι, Σβάινσταϊγκερ, Σνιντερλέν και Μαρσιάλ, ακόμη και Νταρμιάν, αρκεί να είναι υγιής ο Ρόχο. Το ίδιο και η Τσέλσι με την μεταγραφή-κλειδί του Πέδρο, άλλα με αρκετά ερωτηματικά, καθώς αυτός και ο Αζάρ μόνο είναι εγγύηση, ούτε ο Ντιέγκο Κόστα είναι ούτε ο Φαλκάο για την επίθεση, ούτε ο Οσκάρ, ούτε ο Ουίλιαν για την θέση του… 10αριού, καθώς ιδανικό είναι ο Φάμπρεγας να είναι μαζί με τον Μάτιτς πιο πίσω. Μην τρελαίνεστε που πήρε Τζιλομποτζί και όχι κάποιο στόπερ αξίας, έχει Τέρι, Κέιχιλ και Ζουμά, ο οποίος είναι παιχτάρα.

Μπεντεκέ, Φιρμίνο και επιστροφή Στάριτζ σημαίνουν πως η Λίβερπουλ θα είναι καλύτερη επιθετικά από πέρσι. Τζέραρντ τέλος, αλλά με Μίλνερ κάτι γίνεται, αρκεί να παίζει και ο Χέντερσον (ήταν τραυματίας). Καλή προσθήκη δεξιά στην άμυνα ο Κλάιν, πολύ καλύτερος του Γκλεν Τζόνσον και το θέμα είναι οι Λόβρεν, Σακό και Σκρτελ να είναι σοβαροί στο κέντρο της άμυνας.

Δύσκολο να πεις για Άρσεναλ και Τότεναμ πως ενισχύθηκαν. Μόνο Τσεχ πήρε η Άρσεναλ και ο Γουέλμπεκ τραυματίστηκε. Αν σταματήσει η κακοτυχία θα είναι καλύτερη από πέρσι, καθώς ο Βενγκέρ έχει εξαιρετικό ρόστερ, αλλά πέρσι ήταν… νοσοκομείο η ομάδα.

Η Τότεναμ έχει σίγουρα καλύτερη άμυνα με την μεταγραφή του Αλντερβάιρελντ, το στοίχημα είναι ο Σον-Χέουνγκ Μιν, αλλά το ζητούμενο είναι να γυρίσει ο Κρίστιαν Έρικσεν από τραυματισμό.

Από την στιγμή που κράτησε Στόουνς και απέκτησε Φούνες Μόρι η Έβερτον έχει σίγουρα και αυτή καλύτερη άμυνα. Δύσκολα δεν θα είναι καλύτερη από πέρσι, κυρίως αν προσαρμοστούν τα άλλα δύο σημαντικά αποκτήματα, οι Κλέβερλι και Ντεουλοφέου.

Με Εμπεμπά, Βαϊνάλντουμ, Τοβέν και Μίτροβιτς, η Νιούκαστλ είναι δύο κλάσεις πάνω σε σχέση με πέρσι, αλλά θέλει χρόνο να δέσει, όπως και η Σαουθάμπτον που πάλι έκανε σημαντικές προσθήκες με Κλάζι, Φαν Ντάικ, Σέντρικ, Οριόλ Ρομέου και Χουάνμι.

Φαβορί η Ρόμα

Με τις προσθήκες των Σαλάχ και Τζέκο η Ρόμα είναι πλέον το πρώτο φαβορί για τίτλο. Και η Γιουβέντους; Έχασε Πίρλο, Βιδάλ, Τέβες, πήρε Κεντίρα που τραυματίστηκε και τώρα ποντάρει σε Ερνάνες και Λεμινά για το κέντρο μαζί με Πογκμπά και πιο δημιουργικά στον Κουαδράδο που επέστρεψε Serie A μετά την αποτυχία στην Τσέλσι.

Θα γυρίσει βέβαια από τραυματισμό και ο Μαρκίζιο, αλλά και στην επίθεση οι Ντιμπάλα, Μάντζουκιτς και Τζάτζα έχουν ένα θέμα. Αυτό είναι πως κανείς τους δεν είναι Τέβες και κανείς τους δεν είναι κλασικός στράικερ, έτσι μάλλον θα πρέπει να ξεκινά από Μοράτα ο Αλέγκρι.

Η Ρόμα δεν πήρε μόνο Σαλάχ και Τζέκο, έχει και σοραρό τερματοφύλακα πλέον με Στσέσνι, ο Ντιν και ο Έμερσον καλύπτουν το πρόβλημα αριστερά στην άμυνα, ενώ επιθετικά έχει πολλές λύσεις, καθώς εκτός του Τζέκο, αποκτήθηκαν και οι Ιάγο Φαλκέ και Πόνσε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πολύ πιο δυνατές είναι οι Ίντερ και Μίλαν. Κοντογκμπιά, Γιόβετιτς, Λιάιτς, Μιράντα, Αλέξ Τέλες, Φελίπε Μέλο, Μουρίγιο, Μοντόγια και Πέρισιτς κάνουν τους “νερατζούρι” να ελπίζουν ακόμη και για τίτλο, παρά την πώληση του Κόβατσιτς.

Με Λουίζ Αντριάνο, Μπάκα, αλλά και Μπαλοτέλι η Μίλαν έχει επιτέλους πραγματικούς επιθετικούς ή τουλάχιστον τώρα θα τους χρησιμοποιεί σωστά. Σίγουρα πέρσι δεν είχε στόπερ σαν τον Ρομανιόλι, ούτε κεντρικό μέσο σαν τον Μπερτολάτσι, έτσι σε όλες τις γραμμές είναι καλύτερη, αλλά ο Μιχάιλοβιτς πρέπει να δουλέψει πολύ.

Η Νάπολι είναι σχεδόν ίδια ομάδα και μπορεί να είναι καλύτερη λόγω των Ρέινα, Αλάν και Κίρικες (μεσοεπιθετικά έχει παίκτες αξίας). Η Φιορεντίνα δύσκολα θα πάει καλύτερα, καθώς ο Μπλαστσικόβσκι δεν είναι Χοακίν, και μόνο ο Μάριο Σουάρεθ ήταν σοβαρή μεταγραφή. Σίγουρα χειρότερα θα πάει η Λάτσιο, με Κίσνα και Μάτρι μόνο δεν γίνεται να πάει καλύτερα, καθώς είναι τραυματίες οι Κλόζε και Τζόρτζεβιτς και θα χαθεί έδαφος. Ενδιαφέρον θα έχει ο Κρίστοφερ Οικονομίδης που ανέβηκε από την Β΄Ομάδα.

Ίδιες Μπαρτσελόνα και Ρεάλ

Η Μπαρτσελόνα θα έχει Αλέις Βιδάλ και Αρντά Τουράν από Ιανουάριο, ενώ πρόβλημα θα υπάρχει αν τραυματιστεί κάποιος από την “Αγία Τριάδα”, καθώς δεν υπάρχει πια Πέδρο, ενώ αμυντικά ο Βερμάλεν δίνει λύση που πέρσι έλειπε.

Ίδια σχεδόν και η Ρεάλ, πήρε Ντανίλο αν και υπήρχε ο Καρβαχάλ, πήρε Κόβατσιτς που ξεκινά από πάγκο. Διαφορά υπάρχει στο τέρμα, καθώς έφυγε ο Κασίγιας, έκανε όμως γκάφες πέρσι, ο Ντε Χέα δεν αποκτήθηκε και αν αφήσουν ήσυχο τον Κέιλορ Νάβας μπορεί να πάνε όλα καλά.

Οι Βάσκοι ενισχύθηκαν στο κέντρο και μπορούν να εμφανιστούν καλύτεροι. Αναφερόμαστε φυσικά σε Μπιλμπάο που πήρε Ραούλ Γκαρθία και Σοθιεδάδ που πήρε Ιγιαραμέντι. Η Σεβίλλη με Γιορέντε και Ιμόμπιλε ίσως καλύψει το κενό του Μπάκα, ενώ με Εν’Ζονζί, Κακουτά και Κονοπλιάνκα είναι καλύτερη στο κέντρο.

Η Βαλένθια έδωσε Οταμέντι, αλλά πήρε Αμπντενούρ και Αντερλάν Σαντος, έτσι θα έχει ξανά καλή άμυνα, ενώ πήρε και καλό τερματοφύλακα, τον Ράιαν από την Μπριζ. Ο Νεγρέδο θυμάται τα παλιά και οι “νυχτερίδες” σίγουρα δεν θα είναι χειρότερες από πέρσι, όπως και η Βιγιαρεάλ, τουλάχιστον επιθετικά που πρόσθεσε Σολδάδο, Λέο Μπαπτιστάο, Αντριάν Λόπεθ, Μπακαμπού, και πίσω τους Ντένις Σουάρεθ, Σάμου Καστιγέχο και Σαμουέλ (οι 2 τελευταίοι από Μάλαγα που αποδυναμώθηκε, εκτός και αν ο Μαστούρ ξεκινήσει τα θαύματα).

Ο Μιράντα έφυγε και ο Σάβιτς που ήρθε δεν έχει την κλάση του, αλλά υπάρχει και το σπουδαίο ταλέντο του Χοσέ Μαρία Χιμένες, έτσι αμυντικά η Ατλέτικο Μαδρίτης ίσως να είναι και καλύτερη, καθώς επέστρεψε από την Τσέλσι ο Φιλίπε Λουίς. Αν ο Φερέιρα Καράσκο πιάσει, όχι δηλαδή όπως ο Τσέρτσι πέρσι, τότε και με Τζάκσον Μαρτίνες η Ατλέτικο μπορεί να είναι καλύτερη από πέρσι. Γύρισε και ο Όλιβερ Τόρες, ενώ από Ιανουάριο θα υπάρχει και ο Κρανεβίτερ (θα βοηθήσουν επίσης οι Κορέα και Βιέτο).

Μια γρήγορη αναφορά στην Μπέτις, η οποία πήρε τετράδα super. Τους Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ, Χοακίν, Χουάν Μανουέλ Βάργκας και Ρίκι φαν Βόλφσβινκελ. Super για ομάδα που μόλις ανέβηκε και δύσκολα θα κινδυνέψει με υποβιβασμό.

Βιδάλ και Ντόουγκλας Κόστα

Οι κινήσεις των Βιδάλ και Ντόουγκλας Κόστα είναι σημαντικές για την Μπάγερν, κυρίως για τον δεύτερο διότι οι Ριμπερί και Ρόμπεν είναι σαν να μην υπάρχουν με τους τραυματισμούς τους. Δεν χρειαζόταν και άλλες προσθήκες η Μπάγερν, ενώ ο Βιδάλ μπορεί να την κάνει καλύτερη.

Χωρίς Ντε Μπράινε δύσκολα θα είναι καλύτερη η Βόλφσμπουργκ, όμως πήρε Ντράξλερ στην θέση του, έτσι μπορεί να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, σημαντικές προσθήκες βέβαια οι Ντάντε και Κρούζε.

Ο τελευταίος από την Γκλάντμπαχ που σίγουρα είναι αποδυναμωμένη, ενώ ούτε η Σάλκε έκανε κάτι ιδιαίτερο μεταγραφικά, όπως και η Ντόρτμουντ, η οποία όμως είχε σπουδαίο ρόστερ ήδη και είναι δεδομένο πως θα πάει πολύ καλύτερα (το έχει αποδείξει ήδη).

Καλύτερα θα πάει και η Λεβερκούζεν αν πιάσουν οι Αράνγκις, Μεχμέντι, Τσιτσαρίτο και κυρίως ο Καμπλ, αφού είναι αυτός που πρέπει να καλύψει το κενό από την πώληση του Σον Χέουνγκ-Μιν, ενώ στην άμυνα η προσθήκη του Ζονατάν Τα μπορεί να αποδειχθεί μεταγραφάρα.

Ακόμη πιο δυνατή η Παρί ΣΖ

Στο σπουδαίο της ρόστερ η Παρί Σεν-Ζερμέν πρόσθεσε τον Άνχελ ντι Μαρία, ο Καμπάγ που έφυγε δεν έπαιζε, έχει δύο καλούς τερματοφύλακες τώρα που πήρε και Τραπ, ενώ ο Μαξουέλ μάλλον θα χάσει την θέση του βασικού από τον Κουρζαουά.

Ακόμη καλύτερη δηλαδή η Παρί, δύσκολα όμως μπορείς να πεις το ίδιο και για την Μονακό, αλλά με τον Ζαρντίμ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, καθώς και πέρσι ξεκίνησε άσχημα (αποδυναμωμένη), αλλά δημιούργησε ομαδάρα και έκανε τις πιο ακριβές πωλήσεις παγκοσμίως. Αν πιάσουν οι Ελ Σααραουί, Καρίγιο και Ανταμά Τραορέ μπορεί να μπει ξανά τριάδα, δίνοντας “μάχη” βέβαια με Λιόν και Μαρσέιγ.

Αυτές οι δύο είναι σίγουρα ενισχυμένες, μόνο που οι Μασσαλοί έχουν χάσει έδαφος και πρέπει ο Μίτσελ να βάλει στο κλίμα το συντομότερο δυνατό τους Ρεκίκ, Ρολάντο, Ίσλα, Ντε Τσέλιε, Μανκίγιο, Ντιαμπί, Καμπελά, Λασανά Ντιαρά και Λούκας Σίλβα. Καλές προσθήκες, αλλά πολλές και χρειάζεται δουλειά για να δέσει η ομάδα.

Η Λιόν δείχνει αυτή που θα απειλήσει περισσότερο την Παρί ΣΖ. Με Βαλμπουενά, Μποβού, Σέρχι Νταρντέρ, Γιανγκά-Εμ’Μπιουά και Ραφαέλ είναι καλύτερη από πέρσι.