Σεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί αποκλείστηκαν για τους επόμενους τρεις μήνες από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, από την Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA. Αν και σε προεκλογική περίοδο, η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία βρίσκεται σε μία διαρκή δίνη σκανδάλου.
Δείτε τις 10 πιο σημαντικές ημερομηνίες διαφθοράς στη FIFA, αρχής γενομένης από τον παραγκωνισμό του συνδιεκδικητή της προεδρίας της ομοσπονδίας με τον Ζεπ Μπλάτερ, Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, στις εκλογές του 2011. Η περιβόητη “έκθεση Γκαρσία”, οι αιφνιδιαστικές συλλήψεις στη Ζυρίχη, η επανεκλογή του Ζεπ Μπλάτερ και η παραίτησή του μετά από πέντε ημέρες. Η οσμή σκανδάλου διαρκώς παρούσα, στα τεκταινόμενα της FIFA.
1. Η “απενεργοποίηση” του Μπιν Χαμάμ (23/07/2011)
Ο εκ Κατάρ ορμώμενος, Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, διεκδικεί την προεδρία της FIFA από τον Ζεπ Μπλάτερ. Ο πρώην πρόεδρος της ασιατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, πρέπει να παραιτηθεί της διεκδίκησης. Απαγορεύεται η δια βίου ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, ων κατηγορούμενος για αγορά ψήφων. Το CAS ακύρωσε την τιμωρία που του είχε επιβληθεί, ελλείψει επαρκών αποδείξεων. Στις εκλογές, ο Ζεπ Μπλάτερ επανεκλέγεται χωρίς πρόβλημα. Η ζημιά είχε, ήδη, γίνει.
2. Ενίσχυση – διαχωρισμός της “Επιτροπής Δεοντολογίας” (30/03/2012)
Ο Ζεπ Μπλάτερ είχε υποσχεθεί προεκλογικά να καθοδηγήσει τη “FIFA σε ήρεμα και καθαρά νερά”. Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA αποδέχεται το διαχωρισμό της Επιτροπής Δεοντολογίας σε δύο μέρη. Το πρώτο για την εκπαίδευση, το δεύτερη για την εκδίκαση. Μετά από τρεις μήνες, ο Αμερικανός πρώην εισαγγελέας, Μάικλ Γκαρσία, αναλαμβάνει τον έλεγχο και τη διοίκηση του τομέα έρευνας.
3. Μη δημοσίευση της “έκθεσης Γκαρσία” (26/09/2014)
Ο Μάικλ Γκαρσία συγγράφει έκθεση αναφορικά στις υποψίες διαφθοράς σε ο,τι έχει να κάνει με την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ. Ο Χανς-Γιόακιμ Έκερτ, πρόεδρος του δικαστικού σώματος της Επιτροπής Δεοντολογίας , δίνει ελάσσονα σημασία στα συμπεράσματα της έκθεσης. Η FIFA αρνείται να δημοσιεύσει την έκθεση. Η αιτιολογία; “Οι κώδικες ηθικής, την εμποδίζουν”
4. Ο Μάικλ Γκαρσία παραιτείται (17/12/2014)
Ο Μάικλ Γκαρσία παραιτείται των καθηκόντων του, στις 17 Δεκεμβρίου του 2014. Η αποχώρησή του μετά από δύο χρόνια, δικαιολογείται από τον ίδιο, εκφρασθείσα με μία αίσθηση “αδυναμίας”. “Καμία επιτροπή διακυβέρνησης, έρευνας η ανεξάρτητο διαιτητικό πάνελ δεν μπορεί να αλλάξει την κουλτούρα αυτής της οργάνωσης;”, αναρωτιέται ο προσφάτως – τότε – παραιτηθείς.
5. Κατηγορείται ο Ισά Χαγιατού (04/05/2015)
Στο ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου, ARD, πρώην μέλος της επιτροπής υποψηφιότητας του Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022 επαναλαμβάνει τις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει μέσω του γαλλικού περιοδικού, France Football, το Μάιο του προηγούμενου έτους. Ότι, δηλαδή, τρία μέλη της FIFA, αφρικανικής καταγωγής έλαβαν από το Κατάρ το ποσό του 1.500.000 δολαρίων με αντάλλαγμα τη ψήφο. Επιβάλλονται ποινές στον Νιγηριανό, Άμος Αντάμου, τον Ιβοριανό, Ζακ Ανουμά, και τον Καμερουνέζο, Ισά Χαγιατού. Όλοι τους μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA. Ο τελευταίος εκ των τριών (Ισά Χαγιατού), είναι τώρα και μετά την επιβολή του 90μερου αποκλεισμού του Ζεπ Μπλάτερ, ο αντικαταστάτης του.
6. Συλλήψεις στη Ζυρίχη (27/05/2015)
Επτά άτομα συλλαμβάνονται στη Ζυρίχη με την κατηγορία διαφθοράς στους κόλπους της FIFA. Οι συλλήψεις της ελβετικής αστυνομίας γίνονται δέκα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της FIFA. Ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, δηλώνει “αηδιασμένος” και ζητά την άμεση παραίτηση του Ζεπ Μπλάτερ.
7. Ο νεοεκλεχθείς Μπλάτερ αποχωρεί (03/06/2015)
Πέντε ημέρες μετά την επανεκλογή του, ο Ζεπ Μπλάτερ αποχωρεί. Δηλώνει ότι “θέτει τη θητεία του στη διάθεση ενός Ειδικού Κογκρέσου, το οποίο πρέπει να συγκληθεί το τάχιστο δυνατόν”. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, προγραμματίζονται για τις 26 Φεβρουαρίου του 2016.
8. Ο Πλατινί υποψήφιος (29/07/2015)
Η έντονη φημολογία, επιβεβαιώνεται. Ο νυν πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, θέτει με κάθε επισημότητα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της FIFA. Στέλνει την επίσημη επιστολή της υποψηφιότητάς του στους 209 προέδρους των κατά τόπους ομοσπονδιών-μελών.
9. Ποινική διαδικασία κατά Μπλάτερ (25/09/2015)
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ελβετίας ανοίγει ποινική διαδικασία κατά του Ζεπ Μπλάτερ για “κακοδιαχείριση και κατάχρηση εμπιστοσύνης”. Κατηγορείται ότι παρείχε “παράνομη πληρωμή” ύψους 1.830.000 ευρώ προς τον Μισέλ Πλατινί. Ο Γάλλος υποστηρίζει ότι έλαβε τα χρήματα για υπηρεσίες που παρείχε στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία και υποστηρίζει ότι ο “θόρυβος” γίνεται προκειμένου να ζημιωθεί η υποψηφιότητά του.
10. Αποκλεισμός 90 ημερών σε Μπλάτερ και Πλατινί (08/10/2015)
Μισέλ Πλατινί, Ζεπ Μπλάτερ και Ζερόμ Βαλκέ τιμωρήθηκαν από την Επιτροπή Ηθικής της FIFA με απαγόρευση από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για χρονικό διάστημα 90 ημερών με τις ποινές να είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Επίσης, ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, Τσουνγκ Μονγκ-Τζουν, τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό αλλά και πρόστιμο ύψους 100.000 ελβετικών φράγκων. Και μπορεί να μην τίθεται σε κίνδυνο η υποψηφιότητα του Μισέλ Πλατινί για την προεδρία της FIFA, ωστόσο παρά το γεγονός ότι προσέφυγε το CAS, δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, στο ανώτατο αξίωμα της UEFA.
Πηγή: L’ Equipe / SPORT24.GR