Home SPORTS NEWS Ποιος Μέσι; Το χρέος της Μπαρτσελόνα ανεβαίνει στο 1,66 δισ. και τη...

Ποιος Μέσι; Το χρέος της Μπαρτσελόνα ανεβαίνει στο 1,66 δισ. και τη βουλιάζει

Η Μπαρτσελόνα έχει μαύρη τρύπα 487 εκατ. ευρώ για το 2020-’21, που συνολικά εκτοξεύουν το χρέος της στο 1,66 δισ. ευρώ (από156 εκατ. το 2018). Τα 730 της άμεσης αποπληρωμής και οι τρελές μεταγραφικές οφειλές.


Tην Παρασκευή το μεσημέρι, όταν ο Τζουάν Λαπόρτα ανέβηκε στο βήμα, άπαντες εστίασαν όλη την ακοή τους, στο να μάθουν τι ακριβώς συνέβη τελικά και οδηγηθήκαμε στο σοκαριστικό και άδοξο φινάλε των 21 ετών του Λιονέλ Μέσι. Ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να ασχοληθούν με τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα, καθώς εκείνος άρχισε να ξεφουρνίζει κάτι τεράστια νούμερα. Οταν όμως τελείωσε, άπαντες κατάλαβαν ότι η επόμενη μέρα του club, αυτή χωρίς τον Αργεντινό σούπερ σταρ, θα είναι ακόμα δυσκολότερη και για όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους.

Η Μπαρτσελόνα, μέχρι να μιλήσει ο Λαπόρτα, όφειλε σε τρίτους το αδιανόητο ποσό του 1,173 δισ. ευρώ. Καμία άλλη ομάδα στον κόσμο όλων των σπορ, δεν έχει ανεβάσει ποτέ σε τόσο δυσθεώρητα ύψη το χρέος της. Το φοβερό μάλιστα με τους Μπλαουγκράνα είναι ότι το 2018, το εν λόγω χρέος βρισκόταν μόλις στα 157 εκατ. ευρώ. Και όχι μόνο τώρα έχει ξεπεράσει το ένα δισ., αλλά όπως εξήγησε ο Λαπόρτα, μόνο για το 2020-’21, στο ήδη υπάρχον θα προστεθούν ακόμα 487 εκατ. ευρώ!

«Δυστυχώς, τα νέα είναι δυσάρεστα. Υπολογίζαμε ότι το χρέος μας για τη σεζόν θα βρισκόταν λίγο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ, αλλά πέσαμε εντελώς έξω και θα βρίσκεται στα 487 εκατ. Η κρίση που έφερε ο κορονοϊός και η κακή οικονομική διαχείριση των τελευταίων ετών, μας έχουν φέρει σε αυτήν την τόσο δύσκολη θέση», προσπάθησε να εξηγήσει ο Λαπόρτα. Το θέμα όμως είναι πως δεν μπορεί με την κοινή λογική να αιτιολογηθεί η τόσο αλόγιστη και δίχως μέτρο σπατάλη, ειδικά της τελευταίας τετραετίας.


Το υψηλότερο μισθολόγιο στον κόσμο

Η Μπάρτσα έχει το υψηλότερο μισθολόγιο στον κόσμο. Αυτό από μόνο του είναι ούτως ή άλλως τρομερά επιβαρυντικός παράγοντας. Πόσο μάλλον στην εποχή της πανδημίας της Covid_19, όπου τα έσοδα μειώθηκαν στο ελάχιστο, δίχως να συμβεί το αντίθετο με τους μισθούς των παικτών. Ας δούμε όμως γιατί οι Καταλανοί δείχνουν αυτή τη στιγμή να βαδίζουν προς το χείλος της καταστροφής, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την επιμονή τους στη δημιουργία της European Super League, η οποία όπως φαίνεται να έχει δομηθεί, θα τους ξελασπώσει.

Το αγκάθι των 730 εκατ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου χρέους

Αν και το χρέος της θεωρητικά είναι ρυθμισμένο, τα 730 εκατ. ευρώ από αυτό το 1,173 δισ. θεωρούνται βραχυπρόθεσμες οφηλές. Πρέπει δηλαδή να πληρωθούν πολύ σύντομα και η Μπάρτσα δεν τα έχει αυτά τα χρήματα. Ετσι, πρόσφατα, σε πρώτη φάση συμφώνησε να λάβει ένα μεγάλο δάνειο της τάξης των 525 εκατ. ευρώ από τη Goldman Sachs, μήπως και καταφέρει να φανεί συνεπής στις βασικές και άμεσες υποχρεώσεις της.

Τα τρελά μεταγραφικά χρέη

Από το συνολικό χρέος της, τα 322,9 εκατ. ευρώ αφορούν δόσεις που πρέπει να καταβληθούν σε άλλες ομάδες για 19 μεταγραφές, με τα 126 να πρέπει να δοθούν αυτή τη σεζόν. Μεγαλύτερη πληρωμή είναι τα 29 εκατ. ευρώ προς τη Λίβερπουλ για τον Κουτίνιο και τα 16 εκατ. στον Αγιαξ για τον Ντε Γιονγκ. Η Μπάρτσα γενικότερα ακόμα πληρώνει τρελά πράγματα, όπως τον Μάλκομ (σ.σ.: οφείλει ακόμα 20 εκατ. από τα 45 στην Μπορντό).

Το δυσοίωνο παρόν και μέλλον…

Κάπως έτσι λοιπόν χοντρικά μπορεί να εξηγηθεί γιατί τα τόσο χάλια οικονομικά της δεν της επιτρέπουν να κρατήσει τον Μέσι. Ακόμα και στα μισά (σ.σ.: από τα 70 ετησίως θα έπεφτε στα 35 για να παραμείνει). Γιατί έχει ξεσπάσει αυτή η μάχη με τη La Liga. Γιατί έχει τόσο μεγάλη ανάγκη τη European Super League και γιατί δεν πρόκειται με τίποτα, τουλάχιστον στα αμέσως επόμενα χρόνια, να ορθοποδήσει και να προσελκύσει μεγάλα ονόματα. Το χρέος της Μπαρτσελόνα μπορεί να δείχνει ρυθμισμένο στα χαρτιά, αλλά στην πραγματικότητα φανερώνει όλες τις ασθένειες ενός συλλόγου εντελώς ξερυθμισμένου στα θεμέλιά του από την τραγική διαχείριση της εποχής Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου…

Πηγή:Gazzetta.gr