Home SPORTS NEWS FIFA: Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

FIFA: Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

FIFA και UEFA απέκλεισαν τη Ρωσία από τις διεθνείς διοργανώσεις μετά την ένοπλη εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, επιλέγοντας αυτή τη φορά να εμπλέξουν την πολιτική με το ποδόσφαιρο. Δεν ακολουθούν ωστόσο πάντοτε αυτόν τον δρόμο…

Με την κατάσταση στην Ουκρανία να παραμένει τεταμένη μετά τη ρωσική εισβολή, FIFA και UEFA ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, σε μια -ακόμα- χρονική συγκυρία όπου γεωπολιτική και παγκόσμια ποδόσφαιρο εμπλέκονται σε πολλαπλά επίπεδα.


Τα κυβερνητικά όργανα του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου αρχικά απεφάνθησαν ότι οι αγώνες των ρωσικών και των ουκρανικών ομάδων θα διεξαχθούν σε ουδέτερα εδάφη, ενώ ο τελικός του Champions League μεταφέρθηκε από την Αγία Πετρούπολη στο Παρίσι. Τελικώς οι κυρώσεις προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα με το Συμβούλιο της FIFA και την Εκτελεστική επιτροπή της UEFA να συναποφασίζουν τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων -Εθνικών και συλλογικών- από τις διοργανώσεις τους. «Το ποδόσφαιρο είναι ενωμένο και σε πλήρη αλληλεγγύη με όλους τους ανθρώπους που πλήττονται στην Ουκρανία. Και οι δύο Πρόεδροι ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί σημαντικά και γρήγορα, ώστε το ποδόσφαιρο να μπορέσει και πάλι να αποτελέσει φορέα ενότητας και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων» τονίζουν -μεταξύ άλλων- σε κοινή τους ανακοίνωση.
Ως εκ τούτου η Ρωσία χάνει τα play-offs του Μουντιάλ και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων, τη φιλοξενία του τελικού της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ σε επίπεδο συλλόγων, η Σπαρτάκ Μόσχας μένει εκτός των 16 ομάδων του Europa League (και προκρίνεται άνευ αγώνος η Λειψία).

Η FIFA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας και στόχο την οργάνωση του ποδοσφαίρου σε παγκόσμια βάση. Ο οργανισμός αναθεώρησε το καταστατικό του τον Απρίλιο του 2016 συμπεριλαμβάνοντας τη δέσμευση να: «σέβεται όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και να προσπαθήσει να προωθήσει την προστασία αυτών των δικαιωμάτων».

Πηγή:Gazzetta.gr