Home SPORTS NEWS Ο «χρυσός» Μπενζεμά βούλωσε στόματα και πρώτα το δικό του

Ο «χρυσός» Μπενζεμά βούλωσε στόματα και πρώτα το δικό του

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο εξηγεί γιατί η «Χρυσή Μπάλα» που πήρε ο Καρίμ Μπενζεμά είναι η πιο… καρυδάτη εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας κυρίως των λάθος επιλογών του Γάλλου σούπερ επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης.


Ο υπέροχος Μαχάτμα Γκάντι, υπέρμαχος της ειρήνης σε πολύ χαλεπούς καιρούς, είχε πει κάποτε ότι «η ελευθερία δεν αξίζει τίποτα αν δεν συμπεριλαμβάνει την ελευθερία να κάνεις λάθη».

Στο (όχι πολύ μακρινό) παρελθόν (του), ο Καρίμ Μπενζεμά δεν ένιωθε ελεύθερος, παρά τα πανάκριβα αυτοκίνητα, τις εντυπωσιακές γυναίκες και την πολυτελή ζωή. Γιατί δεν είχε την ελευθερία να κάνει λάθη. Και έκανε πολλά.

Ο νικητής της «Χρυσής Μπάλας», όπως απέδειξε η μετέπειτα πορεία του, δεν έσφαλε όταν το καλοκαίρι του 2008… γείωσε τη Μπαρτσελόνα και τον απεσταλμένο της στη Λιόν, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, λέγοντας ότι ένιωθε πως ήταν ακόμα πολύ μικρός για να κάνει το άλμα στην καριέρα του.

Ένα χρόνο αργότερα, πιο ώριμος πλέον και στα 22 του χρόνια, πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία εξακολουθεί να αγωνίζεται μετά από 13 χρόνια, όντας αποφασισμένος και να κλείσει την καριέρα του στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Αυτή η επιλογή, αναμφίβολα, του πιστώνεται απόλυτα. Από την άλλη, όμως, του χρεώνονται πολλά λάθη που δεν του επέτρεψαν να είναι ελεύθερος, να ξεδιπλώσει στον απόλυτο βαθμό το (τεράστιο) ταλέντο του και να βιώσει, ει δυνατόν, ακόμα περισσότερες χαρές απ’ όσες έχει ήδη ζήσει ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Η γειτονιά άργησε να βγει από μέσα του

Ο Μπενζεμά, παιδί Αλγερινών μεταναστών, μεγάλωσε με άλλα οκτώ αδέλφια στο Μπρον, την πλέον κακόφημη γειτονιά της Λιόν. Και, παρ’ ότι χάρη στο ποδόσφαιρο δεν είχε την… μαύρη τύχη παιδικών του φίλων, η γειτονιά δεν βγήκε ποτέ από μέσα του.

Οι κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα, αμέτρητες. Το ντύσιμο και η συμπεριφορά bad ass ράπερ, ένα ακόμα μείον στην εξωτερική του εικόνα. Τα σκάνδαλα, πρώτα με ανήλικη ιερόδουλο και, κυρίως, με το Sex Tape του Ματιέ Βαλμπουενά και τον εκβιασμό για λογαριασμό παιδικού φίλου – εγκληματία, τον σημάδεψαν και σπίλωσαν την καριέρα του.

Για πάνω από πεντέμισι χρόνια, μάλιστα, του στοίχισε μια θέση στην Εθνική Γαλλίας. Του στοίχισε την διεκδίκηση τίτλων με τους Τρικολόρ, στην καλύτερη και πιο παραγωγική ηλικία του, όντας επί της ουσίας ο πλέον ανεπιθύμητος ποδοσφαιριστής στην χώρα.

Ο ίδιος, άλλωστε, όταν ήταν πιτσιρικάς, έλεγε ότι συναισθηματικά προτιμούσε να παίξει με την εθνική ομάδα της Αλγερίας («είναι η χώρα των γονιών μου και είναι μέσα στην καρδιά μου»), αλλά το έκανε με την Γαλλία για… αθλητικούς λόγους. Σαν να μην έφτανε αυτό, αρνιόταν πεισματικά να τραγουδήσει την «Μασσαλιώτιδα» πριν από τους αγώνες (προφανώς, δεν την ένιωθε δική του), όντας ακόμα πιο αντιπαθής για τους σοβινιστές Γάλλους.

Απελευθέρωση και λύτρωση

Στην Ρεάλ Μαδρίτης, πάντα στη σκιά του Κριστιάνο Ρονάλντο και, αργότερα, και του Γκάρεθ Μπέιλ, ακόμα και του Γονσάλο Ιγουαΐν (καμία σχέση ο ένας με τον άλλο…), είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, επέμενε να απασχολεί τον Τύπο για τους λάθος λόγους και έδειχνε συνεχώς να είναι… αλλού.

Όταν, όμως, έγινε πατέρας, πρώτα της Μέλια (το 2014) και στη συνέχεια του Ιμπραχίμ (το 2017, ήταν μαζί του και στο γκαλά της «Χρυσής Μπάλας»), άρχισε να θέτει τις σωστές προτεραιότητες σε μια καριέρα που πήρε τον στραβό δρόμο για αρκετά μεγάλο διάστημα, αλλά στην τελική ευθεία μπήκε στο κατάλληλο καλούπι.

Ειδικά μετά την αποχώρηση του «CR7», το καλοκαίρι του 2018, ο Μπενζεμά απελευθερώθηκε πλήρως, δεν φοβήθηκε να σηκώσει την ομάδα στις πλάτες του και φάνηκε σαν να ανεβάζει επίπεδο το ήδη πολύ υψηλού level παιχνίδι του.

Τα τελευταία χρόνια απασχολεί τον Τύπο μόνο για τις επιδόσεις του μέσα στο γήπεδο και σε λίγες εβδομάδες φιλοδοξεί να διεκδικήσει το πρώτο (και λογικά, τελευταίο) Παγκόσμιο Κύπελλο της μυθικής συλλογής του, για να βάλει το ονειρικό κερασάκι, μαζί με τη «Χρυσή Μπάλα» που πήρε δικαιότατα το βράδυ της Δευτέρας (17/10).

Οι ιαχές «Καρίμ, Καρίμ!» που δόνησαν την κύρια αίθουσα του Theatre Du Chatelet στο Παρίσι και η ατάκα του νικητή ότι «αυτή είναι η «Χρυσή Μπάλα» του λαού», επιβεβαιώνει ότι αυτή η «Χρυσή Μπάλα» είναι πραγματικά ξεχωριστή.

Γιατί την πήρε ένας ποδοσφαιριστής που μέχρι πρότινος θεωρούταν persona non grata στην ίδια του την χώρα. Ένας ποδοσφαιριστής που ίδρωσε απίστευτα πολύ για να κερδίσει την απόλυτη εκτίμηση των φιλάθλων της ομάδας του.

Ένα παιδί που φαίνεται πως έμαθε πολύ καλά από τα λάθη του και έγινε πλέον ένας ώριμος άνδρας και ένας επιθετικός παγκόσμιας κλάσης που πέρυσι οδήγησε την Ρεάλ σε ένα από τα πιο… καρυδάτα Champions League όλων των εποχών.

Με την περυσινή σεζόν, η οποία ανταμείφθηκε με τη «Χρυσή Μπάλα», ο Καρίμ Μπενζεμά βούλωσε πολλά στόματα, μεταξύ των οποίων και αυτό του Ζοσέ Μουρίνιο που κάποτε τον είχε χαρακτηρίσει απαξιωτικά «γατάκι». Κυρίως, όμως, βούλωσε το δικό του στόμα και αντέστρεψε την κακή εικόνα που ο ίδιος είχε επιτρέψει να βγαίνει προς τα έξω.

Υ.Γ.: Τα βραβεία, βεβαίως, είναι ένα ωραίο πανηγυράκι – σόου και τίποτε παραπάνω. Γιατί, όταν το βραβείο της κορυφαίας ομάδας της σεζόν παίρνει η Μάντσεστερ Σίτι, με τη Ρεάλ να έχει πάρει ΑΥΤΟ το Champions League και να τερματίζει τρίτη πίσω από την άτιτλη Λίβερπουλ, τότε πραγματικά σηκώνεις τα χέρια ψηλά με τον τρόπο σκέψης και τα κριτήρια επιλογής όσων αποφασίζουν…

Πηγή:Gazzetta.gr