Home SPORTS NEWS Bήμα πρόκρισης στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ θέλουν να κάνουν Ολυμπιακός και...

Bήμα πρόκρισης στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ θέλουν να κάνουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ


Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπαίνουν στη μάχη των 8 του Conference League με στόχο τις υπερβάσεις που θα τους φέρουν στην τετράδα και γιατί όχι στον τελικό της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στην OPAP Arena!

Ο Ολυμπιακός αρχικά (19.45) θα υποδεχτεί στο Καραϊσκάκη τη Φενερμπαχτσέ των πολλών και πανάκριβων μεταγραφών (Μπατσουαγί, Φρεντ, Ντζέκο, Σάμουελ, Λιβάκοβιτς, Μπονούτσι κ.λπ.) και στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ (22.00) θα δοκιμαστεί στο Βέλγιο κόντρα στην Μπριζ. Αν οι «ερυθρόλευκοι» καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της τουρκικής ομάδας, θα παίξουν στον ημιτελικό με τον νικητή που θα προκύψει από την κόντρα των δύο μεγάλων φαβορί για τη κατάκτηση του τροπαίου Αστον Βίλα – Λιλ.

Συνεπώς οι Πειραιώτες έχουν… βουνά μπροστά τους. Αν ο «δικέφαλος» ξεπεράσει τους Βέλγους, τότε θα παίξει στον άλλο ημιτελικό με τη νικήτρια του ζευγαριού Βικτόρια Πλζεν – Φιορεντίνα. Λίγο πιο… χαμηλά βουνά στον δρόμο για τον τελικό για τους Θεσσαλονικείς σε σύγκριση με εκείνα που έχει μπροστά του ο Ολυμπιακός…

Το παρελθόν

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικές ομάδες φτάνουν στην προημιτελική φάση μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το εντυπωσιακό όμως φέτος είναι ότι δυο μαζί έφτασαν στους 8 της ίδιας διοργάνωσης και στην οποία βάσει της κλήρωσης μπορούν να βρεθούν αντίπαλοι μόνο στον τελικό.
Συνολικά 18 φορές έχουν καταφέρει ελληνικές ομάδες να φτάσουν στην προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης ή να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Σημαντικότερη επιτυχία των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποτελεί φυσικά η συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1970-71 στο Γουέμπλεϊ απέναντι στον μεγάλο Αγιαξ, από τον οποίο ηττήθηκε 2-0.

Δύο φορές ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει στα ημιτελικά του θεσμού, τις περιόδους 1984-85 (αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ με δύο ήττες 1-0 και 4-0) και 1995-96 (αποκλείστηκε από τον Αγιαξ καθώς νίκησε μεν 1-0 στο Αμστερνταμ, αλλά ηττήθηκε 3-0 στην Αθήνα).

Τέσσερις φορές έχουν φτάσει ελληνικές ομάδες στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών/Champions League. Η ΑΕΚ (1968-69) που αποκλείστηκε από την τσεχοσλοβακική Σπαρτάκ Τρνάβα (1-2 και 1-1), ο Παναθηναϊκός (1991-92), όπου συμμετείχε στον έναν από τους δύο ομίλους των προημιτελικών με αντιπάλους τη Σαμπντόρια, τον Ερυθρό Αστέρα και την Αντερλεχτ, ο Ολυμπιακός (1998-99) που αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους με ήττα 1-2 και ισοπαλία 1-1 και ξανά ο Παναθηναϊκός για δεύτερη φορά (2001-02) που αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα με νίκη 1-0 και ήττα 3-1.

Μέχρι την προημιτελική φάση έχουν φτάσει 14 φορές ελληνικές ομάδες, τις περισσότερες από αυτές στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Αυτές που το έχουν καταφέρει είναι (εκτός από τις τρεις ομάδες του τέως ΠΟΚ), ο ΠΑΟΚ το 1974 στο Κυπελλούχων καθώς και δύο φορές στo Conference League (2022 και φέτος), η εκπληκτική Λάρισα το 1985 και ο απίθανος Πανιώνιος το 1999.