Home TOP NEWS ΠΑΣΠ: Αυξάνεται η ανησυχία των ποδοσφαιριστών για την ασφάλειά τους

ΠΑΣΠ: Αυξάνεται η ανησυχία των ποδοσφαιριστών για την ασφάλειά τους

Ενώ οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο κυπριακό πρωτάθλημα αποφάσισαν την επόμενη αγωνιστική να εισέλθουν στα γήπεδα κρατώντας καρτέλες στις οποίες θα αναγράφονται μηνύματα κατά της βίας και του ρατσισμού, η FIFPRO κάνει τον δικό της αγώνα ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα.


Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία αναφέρεται στον βαθμό που επηρεάζει τους ποδοσφαιριστές η βία από οπαδούς εν ώρα αγώνων. Η εν λόγω έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις ποδοσφαιριστών, σε έρευνα ερωτηματολογίου μεταξύ 41 συνδέσμων και στις αναφορές μέσων μαζικής ενημέρωσης. Επίσης, υποστηρίζεται από μια ακαδημαϊκή ερευνητική εργασία του Dr. Joel Rookwood, διευθυντή του Sport & Exercise Management στο University College του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 85% συμφωνεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η σχέση μεταξύ οπαδών και παικτών είναι πολύ θετική. Την ίδια ώρα, όμως, το 76% αναφέρει ότι το θέμα της ασφάλειας στον χώρο εργασίας είναι μια ανησυχία που αυξάνεται διαρκώς για τους ίδιους, ενώ το 66% θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια, τμήματα της κουλτούρας των φιλάθλων έχουν γίνει πιο βίαια. Επιπλέον, το 88% ανέφερε ότι η απειλή της βίας οδηγεί τους παίκτες σε κακή απόδοση και το 83% ότι συμβάλλει σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ένα άλλο εύρημα της έρευνας είναι ότι η χρήση πυρσών και φωτοβολίδων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους παίκτες, ενώ άλλες βίαιες ενέργειες περιλαμβάνουν επίσης είσοδο των φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο και λεκτική κακοποίηση από την κερκίδα που μπορεί να περιλαμβάνει διακρίσεις και να στοχεύει ακόμη και μέλη οικογένειας των παικτών. Πολλά είναι επίσης τα περιστατικά βίας, τα οποία δεν τα αναφέρουν οι ποδοσφαιριστές μετά από απειλές ή λόγω φόβου.

Οι σύνδεσμοι ποδοσφαιριστών, όπως αναφέρεται, θα ευνοούσαν την περαιτέρω χρήση της τεχνολογίας, όπως σαρωτές μετάλλων και κάμερες αναγνώρισης προσώπου, τόσο για την αποτροπή των επεισοδίων όσο και για τη σύλληψη των δραστών. Το 98% των ποδοσφαιριστών απάντησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αισθάνονταν πιο ασφαλείς.

Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι το 88% θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα από τους συλλόγους για την απαγόρευση των βίαιων οπαδών. Οι πιο πολλοί συμφώνησαν ότι πρέπει να προωθηθεί ο διάλογος με τους οπαδούς σχετικά με τις συνέπειες της βίας στους ποδοσφαιριστές.