Home Uncategorized Εντός των επόμενων ωρών η ημερομηνία καθόδου της Τρόικας

Εντός των επόμενων ωρών η ημερομηνία καθόδου της Τρόικας

http://www.astra.com.cy/images/troika-cyprus.jpg


Η Κυβέρνηση έχει αποστείλει όλες τις διευκρινήσεις και απαντήσεις που ζητήθηκαν και αναμένει εντός των επόμενων ωρών τον καθορισμό ημερομηνίας καθόδου της Τρόικας στη Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι η απάντηση στο αν θα προλάβει η Κύπρος το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου θα διαφανεί όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα διαμηνύοντας την ίδια ώρα ότι υπάρχουν λύσεις έτσι ώστε να συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Πρόσθεσε ότι έχει βρεθεί με την Τρόικα κοινό έδαφος σε διάφορα ζητήματα, σημειώνοντας ότι, ασφαλώς, υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε άλλα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τρόικα δεν έχει αντιδράσει στο αίτημα της κυβέρνησης για επιμήκυνση στην εφαρμογή του προγράμματος από τα 3 στα 4 χρόνια, ούτε για τον 13ο μισθό, ενώ δεν επιμένει στην κατάργηση της ΑΤΑ.

Σε ότι αφορά τα έσοδα από το φυσικό αέριο σημειώνεται ότι η τρόικα φαίνεται να συγκλίνει προς την πρόταση της κυβέρνησης για την δημιουργία ταμείου από το οποίο ένα μέρος θα χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη, ένα άλλο για εξόφληση του χρέους και ένα τρίτο θα αποταμιεύεται.

Μη κατάληξη φαίνεται να υπάρχει στο θέμα των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών αφού η τρόικα εξακολουθεί να εμμένει στην θέση της για ιδιωτικοποίηση τους σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρυ Ράις διαψεύδοντας έμμεσα το όσα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών ότι δεν αναμένει να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο πριν το 2013 τόνισε ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν έλαβαν αντιπροτάσεις από τις κυπριακές αρχές, σε αριθμό θεμάτων.

Ο κ.Ράις εξήγησε ότι είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση με τις κυπριακές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους στη βάση της οποίας αναμένεται σύντομα μία νέα αποστολή στην Κύπρο.

Πάντως σύμφωνα και με την επίσημη μετάφραση ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει ότι μάλλον το ερχόμενο έτος θα αρχίσουν πολύ συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.

πηγή: Astra