Home Uncategorized Σε κρίσιμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις Λευκωσίας-Τρόικας

Σε κρίσιμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις Λευκωσίας-Τρόικας

troika-cyprus


Σε κρίσιμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις Λευκωσίας-Τρόικας

Συνάντηση στις 11 αύριο το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών θα έχουν η πολιτική διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου και οι επικεφαλής της Τρόικας.
Στη συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι συγκλίσεις και οι διαφωνίες μεταξύ Λευκωσίας και διεθνών δανειστών.
Σήμερα οι δύο πλευρές είχαν χωριστές μαραθώνιες συσκέψεις κατά τις οποίες μελέτησαν προτάσεις και αντιπροτάσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών, η διαπραγματευτική ομάδα μελέτησε τις προτάσεις της Τρόικας κυρίως για το συνταξιοδοτικό και ετοίμασε κείμενο με απαντήσεις το οποίο και απέστειλε στο διεθνές κλιμάκιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι προτάσεις της Τρόικας για διαγραφή του χρέους του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύψους πέραν των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατάργηση της εισφοράς του κράτους για τις συντάξεις εργαζομένων στο ΤΚΑ και τριετές πάγωμα της ΑΤΑ και καταβολή της στη συνέχεια κατά 50%.
Στη σύσκεψη κλήθηκαν και παρακάθισαν σε διαφορετικά χρονικά σημεία, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Διευθυντής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο διοικητής έχει αυτή την ώρα συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, σε συνέχεια των χθεσινών ολοήμερων διαπραγματεύσεων για το
χρηματοπιστωτικό σύστημα, από τις οποίες υπάρχουν θετικά μηνύματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διεθνείς πιστωτές φαίνεται να αποδέχονται τις αντιπροτάσεις της Κ.Τ. για το μοντέλο του Συνεργατισμού, για το ύψος των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών και για την εκποίηση ακινήτων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

πηγή: Άστρα