Home Uncategorized Ψηφίζεται απόψε στην Ελλάδα το νέο πακέτο λιτότητας. Υπό παράλυση η χώρα

Ψηφίζεται απόψε στην Ελλάδα το νέο πακέτο λιτότητας. Υπό παράλυση η χώρα

http://www.astra.com.cy/images/apergiagr3.jpg


Στη σκιά των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων η βουλή των Ελλήνων ψηφίζει σήμερα το νέο πακέτο σκληρών μέτρων λιτότητας, προκειμένου η χώρα να λάβει νέα δανειακή δόση από την Τρόικα.

Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται το πακέτο, συνεχίστηκε μέχρι αργά χθες βράδυ σε κλίμα έντασης στην αρμόδια Επιτροπή.

Σήμερα θα διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια και το βράδυ θα γίνει η ψηφοφορία, ενώ την Κυριακή θα τεθεί προς έγκριση ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς η Δημοκρατική Αριστερά κατέστησε σαφές ότι δεν θα το υπερψηφίσει και θα δηλώσει «παρούσα», ενώ δεν είναι σαφές αν και πόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα υποχωρήσουν στις πιέσεις του Προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος απειλεί ακόμη και με διαγραφή όσους δεν στηρίξουν το πολυνομοσχέδιο.

Το πολυνομοσχέδιο ανατρέπει την υπάρχουσα κατάσταση για κατώτατους μισθούς, απολύσεις και ωριμάνσεις, επιβάλλει σημαντικές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, αυστηρό πρόγραμμα εξυγίανσης στους υπερχρεωμένους Δήμους με καταργήσεις οργανισμών και οργανικών θέσεων, μεγάλες μειώσεις στα εφάπαξ, περικοπές στις φαρμακευτικές δαπάνες ύψους 1,11 δισεκατομμυρίων ευρώ, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια από το 2013, μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, δρομολόγηση εξόδου από το Δημόσιο χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και εισάγει νέο κώδικα φορολογικής απεικόνισης συναλλαγών.

Υπό παράλυση η χώρα

Τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο οι εργαζόμενοι υποδέχονται με συνέχιση της γενικής απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η κεντρική συγκέντρωση τους θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα, ενώ την ίδια ώρα συγκέντρωση πραγματοποιεί στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και το ΕΚΑΒ, κλειστά θα μείνουν τα φαρμακεία, και δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

Την απεργία συνεχίζουν τραπεζοϋπάλληλοι και η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, που έχει ήδη αρχίσει από χθες 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ενώ τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι εισαγγελείς που κατεβαίνουν από την έδρα στις 10 το πρωί και αποχή πραγματοποιούν μέχρι την Παρασκευή οι δικηγόροι.

πηγή: Astra