Home Uncategorized Έρευνα: Απογοητευμένοι από την πολιτική οι νέοι στην Κύπρο

Έρευνα: Απογοητευμένοι από την πολιτική οι νέοι στην Κύπρο

youthvote


Tην μεγάλη απογοήτευση των νέων από το υπάρχον πολιτικό σύστημα στην Κύπρο κατέγραψε Παγκύπρια Έρευνα του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (Κ.Ο.ΚΕ.Ν) για τις Αντιλήψεις των Νέων για την Πολιτική και την Οικονομία με αφορμή τις Προεδρικές Εκλογές του 2013.

Συγκεκριμένα η συντριπτική πλειοψηφία (90.1%) των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι το τρέχων πολιτικό σύστημα το οποίο χαρακτηρίζεται από συγγένειες και ρουσφέτια στερεί ευκαιρίες από τους νέους.

Η συντριπτική πλειοψηφία (84.4%) των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι οι πολιτικοί κατάντησαν να «λένε τα ίδια» και να εκφράζουν το κατεστημένο. Επίσης, οι άνεργοι νέοι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν στατιστικά πιο σύμφωνοι με αυτή την άποψη παρά οι εργαζόμενοι νέοι.

Το 72.4% των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι οι πολιτικοί είναι αναξιόπιστοι. Μόνο το 5% διαφώνησε ή διαφώνησε απόλυτα με τη συγκεκριμένη άποψη. Μόνο το 15% των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι οι πολιτικοί προσφέρουν κάτι ωφέλιμο στην κοινωνία.

Η συντριπτική πλειοψηφία (78.2%) των συμμετεχόντων διαφώνησε ή διαφώνησε απόλυτα ότι οι νέοι χρειάζεται να είναι ενταγμένοι σε κόμματα για να θεωρούνται ενεργοί πολίτες. Το 69.1% των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι οι πολίτες πρέπει να δικαιούνται με δημοψήφισμα να άρουν τη βουλευτική ή προεδρική ασυλία. Μόνο το 12.9% διαφώνησε ή διαφώνησε απόλυτα με τη συγκεκριμένη άποψη.

Η πλειοψηφία (73%) των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι οι κομματικές νεολαίες εκφράζουν και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κομμάτων χωρίς δικής τους άποψη. Μόνο το 15% διαφώνησε ή διαφώνησε απόλυτα με τη συγκεκριμένη άποψη.

Οι εργαζόμενοι νέοι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν στατιστικά πιο σύμφωνοι με την άποψη ότι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα δεδομένα για την Κύπρο σε σύγκριση με τους άνεργους συμμετέχοντες. Η πλειοψηφία (61.5%) των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί που να εμπνέουν τους νέους. Η πλειοψηφία (67.6%) των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι θα εκτιμηθεί πολύ περισσότερο η προσφορά ενός νέου σε μια μη κυβερνητική οργάνωση παρά σε μια κομματική νεολαία.

Οι άντρες νέοι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν στατιστικά πιο σύμφωνοι με την άποψη ότι οι νέοι που ασχολούνται με τις κομματικές νεολαίες το κάνουν για να έχουν ανταλλάγματα σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η πλειοψηφία (68%) των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων ενεργειών όλων των πολιτικών ανεξαρτήτως κόμματος. Επίσης, οι άνεργοι νέοι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν στατιστικά πιο σύμφωνοι με αυτή την άποψη παρά οι εργαζόμενοι νέοι. Περαιτέρω, οι νέες γυναίκες συμμετέχοντες της έρευνας ήταν στατιστικά πιο σύμφωνες με αυτή την άποψη παρά οι άντρες συμμετέχοντες.

Η συντριπτική πλειοψηφία (83.6%) των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι τα οικονομικά των κομμάτων πρέπει να γνωστοποιούνται στους πολίτες. Επίσης, οι άντρες νέοι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν στατιστικά πιο σύμφωνοι με αυτή την άποψη παρά οι γυναίκες.

Η συντριπτική πλειοψηφία (77.6%) των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι οι πολιτικοί της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου δεν πράττουν αρκετά για τους νέους.

Η πλειοψηφία (67.6%) των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι οι κομματικές οργανώσεις νεολαίας κατευθύνουν και ελέγχουν τους νέους. Επίσης, οι νέες γυναίκες συμμετέχοντες της έρευνας ήταν στατιστικά πιο σύμφωνες με αυτή την άποψη παρά οι άντρες συμμετέχοντες.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις (23.6%) συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα ένιωθαν πολύ άσχημα/άβολα αν ένας πολύ κοντινός τους συγγενείς (πατέρας, μητέρα, θείος, κλπ) ήταν πολιτικός. Επίσης, οι άνεργοι νέοι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν στατιστικά πιο σύμφωνοι με αυτή την άποψη παρά οι εργαζόμενοι νέοι.

Η πλειοψηφία (64.7%) των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Κύπρο φταίνε όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των νέων συμμετεχόντων (69.4%) συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι υπάρχουν και πολιτικοί που ΔΕΝ είναι διεφθαρμένοι.

Στην έρευνα συμμετείχαν 340 νέοι κάτω των 35 ετών από όλη την Κύπρο, ένα δείγμα πολύ αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού. Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος ήταν τα ακόλουθα: 144 Άντρες (42.4%) 196 Γυναίκες (57.6%) 16 εργάζονταν σε Ημικρατικούς Οργανισμούς (4.7%) 54 εργάζονταν σε Δημόσιους Οργανισμούς (15.9%) 135 εργάζονταν ως Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (39.7%) 135 δεν εργάζονταν (39.7%) Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα ηλικίας 15-20 ετών (16.2%), 21-25 ετών (33.2%), 26-30 ετών (35.3%) ,31-35 ετών (15.3%).

Το 45.7% των συμμετεχόντων ήταν απόφοιτοι ανώτερης ή ανώτατης σχολής και 38.6% φοιτούν σε πανεπιστήμια (προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά επίπεδα). Το υπόλοιπο ποσοστό είναι ή απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης ή φοιτούν αυτή την ώρα σε σχολή μέσης εκπαίδευσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ