Home Uncategorized 39 χρόνια από το πραξικόπημα

39 χρόνια από το πραξικόπημα


Η μνήμη στρέφεται σήμερα 39 χρόνια πίσω, ημέρα εκδήλωσης του φασιστικού πραξικοπήματος στην Κύπρο.

Με μνημόσυνα, ομιλίες, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις πολιτεία και λαός καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα και αποτίουν φόρο τιμής σε όσους έδωσαν την ζωή τους για να υπερασπιστούν την δημοκρατία.

Στις 8 και 20 ήχησαν οι σειρήνες, ενώ πριν λίγο τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο στον ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προϊσταμένου του αρχιεπισκόπου, και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις 11 θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Βουλής.
Τα κόμματα με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν για μια ακόμα φορά, με τον πιο έντονο τρόπο, το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, που στάθηκε η απαρχή της σύγχρονης κυπριακής τραγωδίας.

Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι είναι ασήκωτες οι ευθύνες όσων προετοίμασαν, οργάνωσαν και διενήργησαν το πραξικόπημα, ενώ ασήκωτες είναι και οι ευθύνες όσων το χαιρέτησαν και το στήριξαν ηθικά και πολιτικά.

Στην ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται ότι το Πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου είναι ξεκάθαρο, έστω και αν ορισμένοι που έχουν ένοχη συνείδηση, το αμφισβητούν.

Το ΑΚΕΛ εύχεται να μην ακούσει και φέτος, και μάλιστα από μέρους των κυβερνώντων, τα περί «διατεταγμένης υπηρεσίας» και των «αγνών, πατριωτικών κινήτρων», στη βάση των οποίων κάποιοι εξισώνουν πραξικοπηματίες και αντιστασιακούς.

Στο μεταξύ με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος και της εισβολής το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα την Τετάρτη στο «Σκαλί» Αγλαντζιάς.

Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ στην δική του ανακοίνωση σημειώνει ότι η αποφράδα ημέρα της 15ης Ιουλίου σηματοδοτεί τη δραματική κορύφωση μιας σειράς εγκληματικών ενεργειών της χούντας των Αθηνών.

Τονίζει επίσης ότι η 15η Ιουλίου αποτελεί ημέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής, προσθέτοντας όμως ότι με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να αρκεστούμε σε φραστική καταδίκη των τραγικών γεγονότων, αλλά θα πρέπει να αντλήσουμε τα απαραίτητα πικρά διδάγματα, για να οδηγηθούμε στην εθνική αυτογνωσία.

Ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι ο δημοκρατικός διάλογος και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, θα πρέπει να αποτελούν απόλυτα σεβαστές αρχές της πολιτικής ζωής, γιατί μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν διέξοδοι και εφικτές λύσεις στα εθνικά μας προβλήματα.

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ, τονίζει ότι η σημερινή επέτειος βρίσκει την Κύπρο και το λαό της, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το ΔΗΚΟ σημειώνει πως ή θα κατορθώσουμε να αποκαταστήσουμε αρχές και αξίες, να αναστηλώσουμε θεσμούς, να ανασυγκροτήσουμε το κράτος μας και να σταθεροποιήσουμε και να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας ή θα βρεθούμε στο βάραθρο.

Η ΕΔΕΚ καταδικάζει το πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β, και τονίζει ότι ήρθε η ώρα για μια καινούργια εθνική στρατηγική που να αναδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα του κυπριακού.

Η ΕΔΕΚ ζητά όπως διαμορφωθεί ένα περίγραμμα λύσης το οποίο να τεθεί ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, και με καταγγελία διεθνώς της τουρκικής αδιαλλαξίας και κακοπιστίας.

ASTRA