Home Uncategorized Νέα αυτοκτονία στις Κεντρικές Φυλακές

Νέα αυτοκτονία στις Κεντρικές Φυλακές


Νέα αυτοκτονία σημειώθηκε τα ξημερώματα στις Κεντρικές Φυλακές. Αυτόχειρας, είναι 28χρονος κατάδικος από τη Βουλγαρία ο οποίος εξέτιε, από το 2010, ποινή φυλάκισης 12 ετών για βιασμό.

Ο 28χρονος εντοπίστηκε κρεμασμένος στο κελί του στην πτέρυγα 2Β στις 2:30 τα ξημερώματα. Επί τόπου κλήθηκαν ιατροδικαστές οι οποίοι διενήργησαν αυτοψία.

Η σορός του 28χρονου μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Είναι η πέμπτη αυτοκτονία στο σωφρονιστικό ίδρυμα τους τελευταίους μήνες.

Την ώρα που σημειώθηκε η αυτοκτονία δεν βρίσκονταν στο σωφρονιστικό ίδρυμα μέλη της ΜΜΑΔ.

Πήγε στις φυλακές ο Τρυφωνίδης
Επί τόπου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Τρυφωνίδης, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι επιστρέφει στο αστυνομικό σώμα. Ο κ. Τρυφωνίδης, ασκεί σήμερα κανονικά τα καθήκοντα του αναπληρωτή διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, αφού όπως υποστηρίζει δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για τη μετάθεσή του. Απέφυγε στις δημόσιες δηλώσεις του να σχολιάσει πάντως την χθεσινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τρυφωνίδης, υποστήριξε ότι ο 28χρονος αυτόχειρας είχε εξετασθεί χθες από ψυχίατρο. Εμμέσως πλην σαφώς επιρρίπτει ευθύνες και στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας των φυλακών για τις απανωτές αυτοκτονίες κρατουμένων.
Όπως ανέφερε, στις 2 το πρωί δεσμοφύλακας επισκέφθηκε τον 28χρονο στο κελί του χωρίς να εντοπίσει οτιδήποτε το ανησυχητικό. Ακολούθως στις 2:25 διενήργησε νέο έλεγχο και τον εντόπισε νεκρό.

Τρυφωνίδης: Ο 28χρονος Βούλγαρος δεν είχε σοβαρά προβλήματα
Στον τρίτο έλεγχο που διενήργησε δεσμοφύλακας στην πτέρυγα των βαρυποινιτών εντοπίστηκε κρεμασμένος με σεντόνι ο 28χρονος Βούλγαρος, ο οποίος χθες είχε εξεταστεί από ψυχίατρο.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης, ο 28χρονος ελέγχθηκε από δεσμοφύλακα στις 1.00 και στις 2.00 σήμερα τα ξημερώματα, ενώ σε νέο έλεγχο στις 2.30 βρέθηκε κρεμασμένος με το σεντόνι του.

“Ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν γίνεται και ο έλεγχος πιο συχνός”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι ο 28χρονος Βούλγαρος κρατείτο στην πτέρυγα των βαρυποινιτών γιατί ήταν και ο ίδιος βαρυποινίτης, εκτίοντας ποινή φυλάκισης 12 ετών για βιασμό.

Είπε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος “δεν είχε σοβαρά προβλήματα”, ενώ χθες “τον είχε εξετάσει και ψυχίατρος γιατί ήταν λίγο αναστατωμένος”.

Πρόσθεσε ότι στη φυλακή επικρατεί ο κανόνας του μιμητισμού καθώς, όπως εξήγησε, όταν γίνει κάτι κακό από κάποιον κρατούμενο στη συνέχεια τον μιμούνται και αρκετοί άλλοι κρατούμενοι.

Σε σχέση με τη συνεργασία του με τη ΜΜΑΔ, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι αυτή είναι άψογη και ότι η παρουσία της ΜΜΑΔ στις φυλακές είναι πολύ βοηθητική.

Επιπλέον, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση από άλλους κρατούμενους, λόγω του νέου αυτού περιστατικού.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει λάβει γραπτή ειδοποίηση για μετακίνηση του από τη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση.

Συγκλονισμό εξέφρασε η Επίτροπος Διοικήσεως
Συγκλονισμό για τη νέα αυτοκτονία στις φυλακές εξέφρασε η Επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η κ. Σαββίδου ανέφερε ότι θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο ο αυτόχειρας είχε ψυχιατρικό ιστορικό.
Επανέλαβε επίσης την ανάγκη για δημιουργία ψυχιατρικής πτέρυγας εκτός των φυλακών όπου θα εκτίουν την ποινή τους κρατούμενοι με ψυχολογικά προβλήματα.

Ικανοποιητικά τα μέτρα
Αναφερόμενη στα μέτρα που αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, η κ. Σαββίδου είπε ότι είναι ικανοποιητικά.
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ότι της δίδεται η δυνατότητα να πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές επισκέψεις στο σωφρονιστικό ίδρυμα.
Πολύ σημαντικό μέτρο χαρακτήρισε και τον διαχωρισμό των κρατουμένων.

Προβληματισμός για την παρουσία ΜΜΑΔ
Για τον έλεγχο των φυλακών από τη ΜΜΑΔ, η κ. Σαββίδου εξέφρασε προβληματισμό και εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο που θα αρθεί σύντομα.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κατάσταση στις φυλακές είναι εκρηκτική και χρειάζονται πρόσθετες δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί.

POLITIS-NEWS