Home Uncategorized Η εκπληκτική ιστορία του Κάρλος Μπάκα

Η εκπληκτική ιστορία του Κάρλος Μπάκα

bacca


Ούτε σε ακαδημίες πήγε, ούτε φάνηκε από μικρός. Φρόντισε πρώτα την οικογένειά του και μετά το μέλλον του. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τη ζωή του Κάρλος Μπάκα που θυμίζει ταινία στο σινεμά…

Είναι ο ίδιος άνθρωπος στη φωτογραφία. Λίγα μόλις χρόνια διαφορά έχει η μια από την άλλη. Γιατί η ζωή του Κάρλος Μπάκα αξίζει πρώτα να γίνει πηγή έμπνευσης για όσους τολμούν να κάνουν όνειρα κι έπειτα να γίνει ένα θέμα ή μια ταινία στο «πανί».

Τον τοποθετεί κανείς στους «μαχητές της ζωής» που δείχνουν ότι η ανθρώπινη θέληση είναι η μεγαλύτερη δύναμη που μπορεί να έχει κανείς. Και σωστά θα πει κάποιος «τι μας λες τώρα εσύ, τόσοι άνθρωποι καθημερινά πασχίζουν και είναι ήρωες» και θα συμφωνήσουμε απόλυτα.

Για ένα παιδί, όμως, που από ένα χωριό στο οποίο πωλούσε ψάρια που ο ίδιος έπιανε και έβγαζε χαρτζιλίκι στον σταθμό των λεοφωρείων πωλώντας εισιτήρια, μέχρι να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, δεν αξίζει αναφορά;

«Εισιτήρια παρακαλώ… Θέλετε εισιτήρια;» έλεγε στους επιβαίνοντες του λεοφωρείου που έκανε τη διαδρομή μισής ώρας από τη Μπαρανκίγια, μέχρι το Πουέρτο Κολόμπια, το χωριό του Κάρλος Μπάκα. Όταν δεν ήταν στο λεοφωρείο και δεν πωλούσε εισιτήρια, φρόντιζε να πηγαίνει για ψάρεμα κι έπειτα να πουλάει την πραμάτεια του ώστε να εξοικονομήσει χρήματα για τον ίδιο και την οικογένειά του. Όλα αυτά, πίσω στο 2007, όταν ήταν 20 ετών. Εν έτει 2015, ο Κάρλος Μπάκα έχει κατακτήσει δύο διαδοχικές χρονιές το Γιουρόπα Λιγκ με τη Σεβίλλη και μάλιστα, στον φετινό τελικό, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής με τα δύο γκολ που πέτυχε απέναντι στη Ντνίπρο για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου.

«Προσοχή, είναι καυτός» έγραψε ένα πρωί του Μαρτίου η «AS» στο πρωτοσέλιδό της μετά τα γκολ που πέτυχε ο Μπάκα απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» και ο Κολομβιανός άσος με τα 14 τέρματα πέρυσι στην Πριμέρα Ντιβισιόν φρόντισε να κάνει τους ανθρώπους της Σεβίλλης να τρίβουν τα χέρια τους με το «λαβράκι» που πήραν από την Κλαμπ Μπριζ. Δύο χρόνια παρουσίας στους Ανδαλουσιανούς, δύο ευρωπαϊκά, συνεχής αύξηση στις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και ο απόλυτος front-man της ημέρας μετά και τον φετινό τελικό του Γιουρόπα Λιγκ στη Βαρσοβία.

«Οι πόρτες ήταν κλειστές… Μου άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο, αλλά ήμουν ρεαλιστής και δεν θα στηριζόμουν μονάχα στη μπάλα. Ήξερα ότι έπρεπε να δουλέψω πολύ για να καταφέρω κάπως να επιβιώσω και έκανα δουλειά βοηθού σε οδηγό λεοφωρείου κόβωντας εισιτήρια, ενώ επιπλέον ψάρευα για να πουλήσω ό,τι κατάφερνα να πιάσω και να βγάλω κάποια χρήματα.

Επαγγελματίας έγινε το 2011. Δηλαδή μόλις πριν από τέσσερα χρόνια σε ηλικία 24 ετών! Από το 2006, όταν και δοκιμάστηκε από τους νέους της Μπαρανκίγια και κέρδισε μια θέση στην ομάδα, πέρασε τριάμιση χρόνια σαν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και φυσικά, συνεχίζοντας να κάνει τις δύο δεύτερες δουλειές του ώστε να πηγαίνει με χρήματα στο σπίτι και να μην φτάσει η στιγμή που θα του έλεγαν ότι έπρεπε να σταματήσει τελείως το ποδόσφαιρο ή ότι η μπάλα του… παίρνει το μυαλό και δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Πάντοτε αντιλαμβανόταν ότι για να ζήσει, όσο ακόμα βρισκόταν στην Κολομβία, έπρεπε να δουλέψει για να βγάλει χρήματα, όμως, κανείς δεν μπορούσε να του πει «μην ονειρεύεσαι».

Τον Ιανουάριο του 2011 έρχεται η πρόταση από την Κλαμπ Μπριζ και ο Μπάκα αποχωρίζεται για πρώτη φορά το σπίτι τους, τους ανθρώπους του, την πατρίδα του και τις… συνήθειές του. Πηγαίνει σε κάτι καινούριο και αρχικά δείχνει να μην προσαρμόζεται. Αρκούσε η μετακόμιση της συζύγου του και του παιδιού τους στο Βέλγιο για να κάνει τον Κολομβιανό … «εξτρεμιστή» στην επίθεση της Κλαμπ Μπριζ τη σεζόν 2012-2013 και να έρθει η μεταγραφή στη Σεβίλλη. Οι Ανδαλουσιανοί είχαν πετύχει… τζακ-ποτ. Ο Κάρλος Μπάκα έβλεπε κάθε μέρα το όνειρό του να παίρνει σάρκα και οστά. Ξυπνούσε και η δουλειά του ήταν να πάει για προπόνηση σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο και αντιμετώπιζε ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, βλέποντας απέναντί του παίχτες για τους οποίους πάσχιζε να διαβάσει στην Κολομβία και ήθελε να παρακολουθεί. Το βράδυ της 27ης Μαΐου του 2015, πήρε το δεύτερο σερί Γιουρόπα Λιγκ με τη Σεβίλλη. Έκλαψε, ευχαρίστησε το Θεό και γιόρτασε.

Πίσω στο σπίτι του, στο Πουέρτο Κολόμπια, η μάνα του έμαθε για τα νέα κατορθώματά του και θα καμαρώνει. Του είχε μάθει από μικρό να παλεύει για όλα όσα ζητούσε κι έψαχνε στη ζωή του. Η δουλειά του Κάρλος Μπάκα, τον έκανε να είναι σήμερα το πρόσωπο με το οποίο ασχολείται η ποδοσφαιρική Ευρώπη…

ΠΗΓΗ