Home Uncategorized Στο Μάντσεστερ οι οπαδοί φτιάχνουν γήπεδα!

Στο Μάντσεστερ οι οπαδοί φτιάχνουν γήπεδα!

utdofmanfans


Το gazzetta.gr γράφει για την FC United of Manchester των δυσαρεστημένων οπαδών της Γιουνάιτεντ και για τον τρόπο που ο κόσμος σήκωσε στις πλάτες του το νέο της γήπεδο! Του Δημήτρη Ρούσσου.

Μέχρι το 2005 η αγαπημένη τους ομάδα ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το Ολντ Τράφορντ το δεύτερο σπίτι τους. Τότε όμως το διοικητικό καθεστώς άλλαξε, με τρόπο που έκανε πολλούς οπαδούς των “κόκκινων διαβόλων” να αντιδράσουν.

Η πώληση της Γιουνάιτεντ στον Αμερικανό Μάλκολμ Γκλέιζερ δυσαρέστησε αρκετούς. Ήταν οι ίδιοι που το 1998 απέτρεψαν την πώληση της ομάδας στον μεγιστάνα του Τύπου στην Αγγλία, Ρούμπερτ Μέρντοχ. Αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν, οπότε προέκυψε η ανάγκη να αποκατασταθεί το χαμένο “δέσιμο” που είχαν με το ποδόσφαιρο και την πόλη τους. Δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν άλλη ομάδα, τοπική ή μη, αφού δεν θα ήταν δική τους, ούτε θα προερχόταν από τα “σπλάχνα” της αγαπημένης τους Μάντσεστερ. Ήθελαν να υποστηρίζουν ένα σύλλογο που θα ήταν “καρπός” της διαμαρτυρίας τους και της διαφορετικής αντίληψης που είχαν για το ποδόσφαιρο.

Έτσι λοιπόν εγένετο FC United of Manchester. Ξεκίνησε από τη χαμηλότερη ερασιτεχνική κατηγορία, φοράει “κόκκινα” χρώματα, όπως η Γιουνάιτεντ, όμως ανήκει ουσιαστικά στους οπαδούς της, 900 εκ των οποίων έκαναν αίτηση άμα τη ιδρύσει της, ώστε να στελεχώσουν την ομάδα. Η FC United έδωσε τον πρώτο της αγώνα στις 16 Ιουλίου 2005, μπροστά σε 2.552 οπαδούς της, που στο τέλος μπήκαν στο γήπεδο και σήκωσαν στους ώμους τους παίκτες, τα νέα τους είδωλα! Πλέον το κλαμπ μεγάλωσε, ανέβηκε τέσσερις κατηγορίες και ο προπονητής Καρλ Μάρτζινσον, που είναι στον πάγκο από την ίδρυση της, έχει στοχοθετήσει τη League 2! Πριν απ’ αυτό όμως, πέτυχε έναν άλλο στόχο, ίσως σημαντικότερο από πολλές μελλοντικές επιτυχίες.

Το δανεικό απ’ την τοπική ομάδα της περιοχής του Μάντσεστερ, Bury, “Gigg Lane” εγκαταλείφθηκε και εγκαινιάστηκε το δικό της γήπεδο, ονόματι “Broadhurst Park”, με χορηγούς και χρηματοδότηση που βρήκαν οι ίδιοι οι οπαδοί της. Το κόστος κατασκευής του έφτασε τα 6.3 εκατ λίρες, που μαζεύτηκαν από τους οπαδούς τους και την καμπάνια χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε το 2012. Το γήπεδο χτίστηκε στον χώρο όπου πριν από 132 χρόνια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ως Νιούτον Χιθ, τότε) έδωσε το πρώτο παιχνίδι της, ύστερα από συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής, το οποίο όχι μόνο παραχώρησε την έκταση, αλλά προσφέρει και οικονομικά στο έργο. Τα έργα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2013, ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Μάιο, με το καινούργιο γήπεδο να μετρά 4.400 θέσεις. Υπήρξαν αντιδράσεις από ορισμένους κατοίκους της περιοχής, όμως το δημοτικό συμβούλιο έκρινε ότι η ανέγερση του νέου γηπέδου είχε πολύ περισσότερα καλά να προσφέρει.

H χρηματοδότηση του γηπέδου προέρχεται από τους εξής πόρους: 
– 2 εκατ. λίρες από τον σύλλογο
– 1 εκατ. από έρανο του σχήματος “FC United Development”
– 918.000 λίρες από το σύλλογο κατασκευής αθλητικών χώρων “Sports England”
– 550.000 λίρες από το Δημοτικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ
– 500.000 λίρες από το “Football Foundation Community Facilities Fund”
– 500.000 λίρες μέσω δανεισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ, που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2012
– 303.000 λίρες από τoν οργανισμό “Government grant, Community Assets and Services Fund”
– 150.000 λίρες από τον οργανισμό “Football Foundation Football Stadia Improvement Fund”
– 90.000 λίρες από την οικολογική οργάνωση “Viridor Waste Management”

Ένα μικρό “στολίδι”

Αποτελείται από 4 κερκίδες: “St. Mary’s Road End” (ανατολικά), “North Stand” (βόρεια), “Lightbowne Road End” (δυτικά) και “Main Stand” (νότια). Ακόμη, περιλαμβάνει δυο χώρους καφέ – μπαρ, τα γραφεία του συλλόγου, κοιτώνες, ιατρείο, μια αίθουσα διδασκαλίας – συνεδριάσεων, μια μπουτίκ, και δυο βοηθητικά γήπεδα. Υπάρχει πρόβλεψη για πιθανή επέκταση στο μέλλον, ενώ διαθέτει εγκατάσταση Wi-fi. Τέλος, υπάρχει χώρος πάρκινγκ 50-60 αυτοκινήτων και 80 ποδηλάτων, ενώ υπάρχει πρόσβαση μέσω τραμ, τρένου και λεωφορείων!

Μοναδικός όρος στη χρήση του γηπέδου είναι να μην διεξάγονται αγώνες την ίδια μέρα με αγώνες της Μάντσεστερ Σίτι, μιας και το “City of Manchester” απέχει μόλις 3 μίλια από το “Broadhurst Park” και θα δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι προβολείς του πρέπει να κλείνουν στις 8.00 μ.μ για να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι που κατοικούν πέριξ του γηπέδου.

Ποδαρικό

Ανεπίσημα, η αυλαία για το “Broadhurst Park” άνοιξε στις 16 Μαΐου, με έναν αγώνα ανάμεσα στην FC United και μια επίλεκτη ομάδα παλαίμαχων ποδοσφαιριστών.

Επισήμως, η πρώτη ομάδα που φιλοξενήθηκε στο καινούργιο γήπεδο ήταν η Μπενφίκα, ακριβώς 47 χρόνια από την ημέρα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 1968, την νίκησε με 4-1 και αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης! Τον αγώνα παρακολούθησαν 4.232 οπαδοί, που είδαν την ομάδα τους να χάνει με 0-1. Προφανώς όμως αυτό ήταν το τελευταίο που τους ενδιέφερε.

Βίντεο από το παιχνίδι:

Διοικητική οργάνωση

H FC United of Manchester στηρίζεται από τα μέλη, που συνάπτουν συμφωνίες με χορηγούς και προσφέρουν εθελοντική εργασία. Το ετήσιο κόστος για κάθε μέλος είναι 12 λίρες (περίπου 15 ευρώ) και 3 λίρες για τα παιδιά κάτω των 16 ετών, ωστόσο ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επενδύσει όσα χρήματα θέλει. Όσο για τις τιμές των εισιτηρίων, αυτές συνάδουν με το κοινωνικό προφίλ της ομάδας. Οι ενήλικες πληρώνουν 8 λίρες, οι μαθητές και πολίτες άνω των 60 ετών 5 λίρες και παιδιά κάτω των 18 ετών μόλις 2 λίρες.

Η “Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ” κέρδισε την Στάρμπριτζ με 1-0, μπροστά σε 3.588 οπαδούς της και εξασφάλισε και μαθηματικά την άνοδό της στην «Conference North». Ήδη τα επιτεύγματα της μοιάζουν εντυπωσιακά, στα μόλις 10 χρόνια ζωής του συλλόγου. Το καινούργιο σπίτι της ομάδας όμως, προδιαθέτει άπαντες για μια πορεία με μεγαλύτερη δυναμική, ενώ στην πόλη των γιγάντων της Γιουνάιτεντ και της Σίτι, ένας νεαρός και φτωχός συγγενής κάνει τα πρώτα του “σταθερά” βήματα!