Γεννημένος στη γειτονιά Πόρτα Μετρόνια της Ρώμης από τον Λορέντζο και την Φιορέλα Τότι, ο μικρός Φραντσέσκο είχε για ίνδαλμα τον Τζιουζέπε Τζιανίνι, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Ρόμα από το 1981 μέχρι το 1996 (συνυπήρξαν για τέσσερις σεζόν).
Συνήθιζε να παίζει ποδόσφαιρο στη γειτονιά με αγόρια μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ σε ηλικία οκτώ ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της Φορτιτούντο, εν συνεχεία μεταπήδησε σε Σμιτ Τραστέβερε και Λοντιτζιάνι, προτού καταλήξει στους “τζιαλορόσι”.
Αποτέλεσε από μικρός “μήλον της έριδος” για πολλές ομάδες, αφού αρχικά η μητέρα του απέρριψε πρόταση της Μίλαν θέλοντας να κρατήσει το γιο της στην Ρώμη κι έπειτα ένας προπονητής των ακαδημιών της Ρόμα, ο Τζίλντο Τζιανίνι, έπεισε τους γονείς του να μην δεχθούν την προσφορά που είχε καταθέσει η Λάτσιο στην Λοντιτζιάνι.
Έπειτα από τρία χρόνια στην ομάδα Νέων (1989-92), ο Τότι πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του στη Serie A σε ηλικία 16 ετών (28/3/1993), κόντρα στην Μπρέσια, ενώ την επόμενη σεζόν, ο Κάρλο Ματσόνε του έδωσε περισσότερο χρόνο συμμετοχής και στις 4 Σεπτεμβρίου 1994 σημείωσε το πρώτο του επίσημο γκολ στο 1-1 με την Φότζια.
Ουσιαστικά, ο εκκολαπτόμενος άσος άρχισε να καθιερώνεται από τη σεζόν 1994-95 και εντός της επόμενης τριετίας, δηλαδή μέχρι το 1997, είχε βάλει 16 γκολ και είχε μοιράσει 15 ασίστ σε 91 συμμετοχές. Το νερό είχε μπει για τα καλά στο αυλάκι…
Κορυφαίος αλλά μη Μουντιαλικός
Η παράδοση της φανέλας με τον αριθμό 10 αποτέλεσε μία πρώτη επιβράβευση για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του και επί των ημερών του Ζντένεκ Ζέμαν (1997-99) έδειξε ότι έχει αφομοιώσει πλήρως το 4-3-3, καθώς για πρώτη φορά σημείωσε διψήφιο αριθμό γκολ (14) και έκανε ατομικό ρεκόρ στις ασίστ (8).
Τη σεζόν 1997-98 ο Τότι ξεκίνησε πολύ καλά, αλλά από τις 14 Δεκεμβρίου 1997 και την ήττα στο ματς με την Ίντερ, όπου αποβλήθηκε, μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 1998 δεν κατάφερε να βρει δίχτυα, γεγονός που ενδεχομένως να του στοίχισε τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας.
Εντούτοις, ο Ιταλός άσος πήρε την… εκδίκησή του, αφού αρχικά κέρδισε το βραβείο Guerin d’Oro (σ.σ. απονέμεται από το εβδομαδιαίο αθλητικό περιοδικό Guerin Sportivo έπειτα από αξιολόγηση τεσσάρων αθλητικών Μέσων για την απόδοση του κάθε παίκτη) για την περίοδο 1997-98 και τη σεζόν 1998-99 αναδείχθηκε κορυφαίος νέος ποδοσφαιριστής της Serie A.
Το μοναδικό πρωτάθλημα
Υπό τις οδηγίες του Φάμπιο Καπέλο, η Ρόμα της σεζόν 2000-01 χτίστηκε πάνω στον Φραντσέσκο Τότι, ο οποίος οπισθοχώρησε κάποια μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, προκειμένου να αποκτήσει έναν πιο δημιουργικό ρόλο που θα επέτρεπε στους προωθημένους Γκάμπριελ Μπατιστούτα και Βιντσέντζο Μοντέλα να εκμεταλλεύονται τις μαγικές μπαλιές του. Τελικά, μοίρασε μόλις τέσσερις ασίστ, αλλά έβαλε 16 γκολ.
Τότι, Μπατιστούτα και Μοντέλα σκόραραν στο 3-1 της 17ης Ιουνίου 2001 επί της Πάρμα στο “Ολίμπικο” και οι “τζιαλορόσι” στέφθηκαν πρωταθλητές για τρίτη φορά στην ιστορία τους (και πρώτη από τη σεζόν 1982-83. Απολαύστε ένα video με την τριάδα σε δράση.
Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 19 Αυγούστου 2001, ο “Καπιτάνο” σκόραρε στο 3-0 επί της Φιορεντίνα και κατέκτησε το πρώτο του ιταλικό Σούπερ Καπ. Το γεγονός ότι αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Serie A για το 2000 και το 2001 μόνο τυχαίο δεν ήταν, ενώ στη συνείδηση του ποδοσφαιρικού κοινού είχε εδραιωθεί ως ο παίκτης-οπαδός της Ρόμα.
Το κακό πρόσωπο του Τότι
Παραδόξως, ο Φραντσέσκο Τότι έδειξε κατά βάση το κακό του πρόσωπο ως διεθνής και όχι ως παίκτης της Ρόμα: αρχικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 κι εν συνεχεία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004.
Στο περίφημο ματς της Ιταλίας με την Νότιο Κορέα για τη φάση των “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 (σ.σ. η διαιτησία “έσφαξε” τους “ατζούρι”, ο 25χρονος τότε άσος έπεσε εύκολα με σκοπό να κερδίσει πέναλτι και ο διαιτητής Μπάιρον Μορένο τον απέβαλε με δεύτερη κίτρινη.
Στον αγώνα των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004 κόντρα στην Δανία, ο Τότι έφτυσε τον Κρίστιαν Πόουλσεν και τιμωρήθηκε ως την ημιτελική φάση, στην οποία όμως η Ιταλία δεν κατόρθωσε να προκριθεί.
Γκολ με το… κουτάλι
Τις επόμενες σεζόν ο Τότι αγωνίστηκε ως δεύτερος επιθετικός σε διάταξη 3-5-2 και στα επιτεύγματά του καταγράφηκε το πρώτο χατ τρικ της καριέρας του σε ένα 3-2 επί της Μπρέσια, προτού συμβάλλει στην πρώτη εκτός έδρας νίκη ιταλικής ομάδας στην Μαδρίτη έπειτα από 35 χρόνια με το γκολ του επί της Ρεάλ (1-0).
Με εξαίρεση τρεις σεζόν, η Ρόμα τερμάτιζε για πολλά χρόνια στη δεύτερη θέση της Serie A (2002, 2004, 2006, 2007, 2008, 2010) και σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα ο “Capitano” που στο μεταξύ είχε καθιερώσει το περίφημο cucchiaio (μετ. κουτάλι), κοινώς τα σκαφτά σουτ.
Ο Τότι μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει πανηγυρίσει άλλο πρωτάθλημα, αλλά κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο: το 2007 και το 2008, καθώς η Ίντερ αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, ενώ το 2007 τη νίκησε και στο Σούπερ Καπ (1-0 στο “Τζιουζέπε Μεάτσα”).
Πρόλαβε τη γιορτή
Ο Τότι δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 και ολοκλήρωσε άδοξα την παρουσία του σ’ εκείνο του 2002 λόγω της αποβολής του στο ματς με την Νότιο Κορέα, ενώ λίγο έλειψε να χάσει λόγω τραυματισμού και τη μεγάλη γιορτή του ιταλικού ποδοσφαίρου επί γερμανικού εδάφους.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2006, ο αρχηγός της Ρόμα δέχθηκε σκληρό φάουλ από τον Ρίτσαρντ Βανίλι της Έμπολι, με συνέπεια να υποστεί κάταγμα περόνης και στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης τοποθετήθηκε μεταλλική λάμα στο πόδι του.
Αργότερα, οι γιατροί αποφάσισαν να μην μετακινήσουν τη λάμα, αφού έκριναν ότι δεν ήταν δυνατόν να δημιουργήσει πρόβλημα στον παίκτη, ο οποίος τελικά έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας και στέφθηκε πρωταθλητής Κόσμου. Δείτε σε video πώς ο Τότι ξεπέρασε τον τραυματισμό του κι έφτασε στο σημείο να χαρίζει με πέναλτι τη νίκη-πρόκριση (στους “8”) επί της Αυστραλίας με 1-0 στο 95ο λεπτό.
Το ρεκόρ και ΤΟ γκολ
Η σεζόν 2006-07 έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη του Φραντσέσκο Τότι και των οπαδών της Ρόμα, αφού έκανε ατομικό ρεκόρ σκοραρίσματος στο πρωτάθλημα με 26 γκολ, ενώ έβαλε άλλα έξι σε Κύπελλο και Champions League.
Να σημειωθεί ότι αυτό το σπουδαίο επίτευγμα αποκτά μεγαλύτερη αξία όχι τόσο επειδή είχε πατήσει τα πρώτα -άντα όσο επειδή προερχόταν από το σοβαρό τραυματισμό. Κι επίσης, τι να πει κανείς γι’ αυτό το γκολ-ποίημα που σημείωσε στις 26 Οκτωβρίου 2006 κόντρα στην Σαμπντόρια;
Το Νο1 της Ρόμα
Και η επόμενη αγωνιστική περίοδος (2007-08) αποδείχθηκε ξεχωριστή, αφού ψηφίστηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Serie A για πέμπτη φορά, έσπασε το φράγμα των 200 γκολ με την Ρόμα, ενώ στις 27 Φεβρουαρίου 2008 ξεπέρασε τον Τζιάκομο Λόζι και με 387 συμμετοχές έγινε ο ρέκορντμαν της ομάδας.
Η σεζόν, πάντως, δεν έκλεισε καλά, καθώς ο Τότι τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί γόνατο σε ένα ματς με την Λιβόρνο στις 19 Απριλίου, με συνέπεια να μην αγωνιστεί στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στην Ίντερ (φυσικά, αυτός σήκωσε το τρόπαιο, το τελευταίο χρονικά μέχρι σήμερα).
Στις 30 Νοεμβρίου 2009, ο “Καπιτάνο” επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας και μέχρι το 2012 ήταν ο πιο καλοπληρωμένος παίκτης της Ρόμα (8.900.000 ευρώ τη σεζόν 2009-10, 8.600.000 ευρώ τις επόμενες τέσσερις).
Παρά τους διάφορους τραυματισμούς του, ο Τότι ξεπέρασε στο σκοράρισμα σπουδαίες μορφές του ιταλικού πρωταθλήματος όπως ο Γκάμπριελ Μπατιστούτα, ο Τζιουζέπε Σινιόρι και ο Κερτ Χάμριν, αλλά στον τελικό Κυπέλλου της 5ης Μαΐου 2010 κόντρα στην Ίντερ, αποβλήθηκε επειδή κλώτσησε τον εκκεντρικό Μάριο Μπαλοτέλι.
“Ο Βασιλιάς της Ρώμης δεν είναι νεκρός”
Πολλές… αναταράξεις επεφύλασσε η τελευταία πενταετία τόσο για τον Φραντσέσκο Τότι όσο και για την Ρόμα, αρχής γενομένης από την εποχή του Κλαούντιο Ρανιέρι (σεζόν 2010-11), ο οποίος τον άφηνε συχνά στον πάγκο και έδινε φανέλα βασικού σε Μάρκο Μποριέλο, Μίρκο Βούτσινιτς ή Ζερεμί Μενέζ. Μια φορά, μάλιστα, κόντρα στην Σαμπντόρια, τον είχε βάλει ως αλλαγή στο 91ο λεπτό!
Η έλευση του παλιού συμπαίκτη Βιντσέντζο Μοντέλα στον πάγκο των “τζιαλορόσι” τον βοήθησε να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό και όταν στις 13 Μαρτίου 2011 σημείωσε δύο γκολ στο ντέρμπι με την Λάτσιο, του κόλλησε η φράση “ο βασιλιάς της Ρώμης δεν είναι νεκρός”, σχόλιο του Βορειοϊρλανδού σπίκερ Ρίτσαρντ Γουίτλ στο δεύτερο γκολ.
Η περίοδος 2011-12, υπό τις οδηγίες του Λουίς Ενρίκε, δεν ήταν επιτυχημένη για την Ρόμα, ενώ ο Τότι, ο οποίος αγωνιζόταν κατά βάση ως μεσοεπιθετικός, κινήθηκε σε ρηχά νερά αν κρίνει κανείς (και) από το γεγονός ότι το πρώτο γκολ του μπήκε στις 8 Ιανουαρίου 2012. Πάντως, γιόρτασε με δύο γκολ επί της Κατάνια τη συμπλήρωση 500 συμμετοχών στη Serie A.
H επιστροφή του Ζντένεκ Ζέμαν, σε μία σεζόν που ο ρωμαϊκός σύλλογος δεν αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, αναγέννησε τον -τότε- 36χρονο ηγέτη που, κατά κύριο λόγο, είχε ελεύθερο ρόλο ως αριστερό εξτρέμ σε διάταξη 4-3-3 (σ.σ. ανάλογες αρμοδιότητες κατείχε και στην προηγούμενη θητεία του Τσέχου τεχνικού πριν από 13 χρόνια).
Πρόκειται για την περίοδο που ο ήρωάς μας πέρασε κατά σειρά τους Τζιουζέπε Μεάτσα, Ζοζέ Αλταφίνι, Γκούναρ Νόρνταλ και έγινε ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Serie A, ενώ συνολικά σημείωσε 12 γκολ και μοίρασε άλλες τόσες ασίστ σε 34 συμμετοχές.
Το σήμερα
Όταν στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 η Ρόμα ανακοίνωνε ότι επεκτείνει κατά ένα χρόνο τη συνεργασία της με τον Τότι και οι πιο δύσπιστοι πείστηκαν ότι αυτό το… ζευγάρι δεν θα χωρίσει ποτέ. Ότι Ρόμα και Τότι αποτελούν ταυτόσημες έννοιες.
Ο -τότε- 37χρονος άσος έφτασε τις 700 συμμετοχές ανεξαρτήτου διοργάνωσης με τους “τζιαλορόσι” στις 25 Μαρτίου 2014, ενώ με 10 ασίστ αναδείχθηκε κορυφαίος δημιουργός της σεζόν 2013-14. Κάπου εδώ τα λόγια στερεύουν…
Η 30ή Σεπτεμβρίου 2014 γράφτηκε στην ιστορία, αφού ο Τότι βρήκε δίχτυα κατά της Μάντσεστερ Σίτι, συμπλήρωσε 300 επαγγελματικά γκολ και σε ηλικία 38 ετών και τριών ημερών έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Champions League (σ.σ. λίγες εβδομάδες αργότερα “ξαναχτύπησε” με θύμα την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και επέκτεινε το ρεκόρ σε 38 έτη και 59 ημέρες).
Φυσικά, ο εκ των κορυφαίων του ιταλικού ποδοσφαίρου και αναμφίβολα ο “αιώνιος” ηγέτης της Ρόμα δεν θα μπορούσε να μην έχει αφήσει το στίγμα του στα ντέρμπι με την Λάτσιο.
Στις 11 Ιανουαρίου 2015, έβαλε δύο γκολ στους “αετούς” και μαζί με τον Ντίνο ντα Κόστα αποτελούν τους πρώτους σκόρερ σε Derby della Capitale (11), ωστόσο ο “Καπιτάνο” είναι μόνος πρώτος στα ματς που αφορούν στο πρωτάθλημα.
Ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι, μόλις πριν μία εβδομάδα, ο Τότι σκόραρε κατά της Σασουόλο και έφτασε τα 300 γκολ με τη φανέλα της Ρόμα. Μέχρι και ο έτερος θρύλος του ιταλικού ποδοσφαίρου, ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, έσπευσε να τον αποθεώσει μέσω του “Roma TV”.
Τότι εκτός γηπέδων
Ο Φραντσέσκο Τότι είναι παντρεμένος από τις 19 Ιουνίου 2005 με το πρώην μοντέλο Ιλάρι Μπλάζι, η οποία έχει εργαστεί σε τηλεοπτικά σόου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον 9χρονο Κρίστιαν και την 8χρονη Σανέλ, ενώ ο αδερφός του Ρικάρντο είναι και ατζέντης του.
Ο γάμος του παίκτη με την Μπλάζι έγινε στη Βασιλική της Σάντα Μαρία του Αρατσόελι, μεταδόθηκε τηλεοπτικά και τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Ο γαμπρός Τότι
Έχει τη δική του ακαδημία ποδοσφαίρου με το όνομα “Number Τen”, όπου διαθέτει καμπ για παιδιά με ειδικές ικανότητες και τη δική του ομάδα μοτοσικλέτας “Τotti Top Sport”.
Είναι πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF από το 2003, ενώ προκειμένου να ενισχύσει έναν οργανισμό για παιδιά εξέδωσε δύο βιβλία με αστεία που έχουν πει ντόπιοι για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του (υπάρχουν και σχετικά σκίτσα με τους Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Κρίστιαν Βιέρι, Αντόνιο Κασάνο, Μάρκο Ντελβέκιο, Αλεσάντρο Νέστα και τον Τζιοβάνι Τραπατόνι).
Ο ηθοποιός Τότι
Το 2006 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο “I’ll Chip Him” και “δάνεισε” τη φωνή του (όπως και η σύζυγος) για μεταγλώττιση ενός επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς “The Simpsons” (σ.σ. έδωσε φωνή στον Μπακ Μίτσελ).
Το 2007 συμμετείχε στην κωμική ταινία “L’allenatore nel Pallone 2” σε ρόλο ενός συνηγόρου υπεράσπισης, ενώ εμφανίστηκε ουκ ολίγες φορές στην τηλεοπτική εκπομπή “C’è posta per te”, στην τηλεοπτική σειρά “Cesaroni”, στο ριάλιτι σόου “Grande Fratello 8” και σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς “Paperissima”.
Τα προσωνύμια
Ένας αθλητής του βεληνεκούς του Φραντσέσκο Τότι δεν θα μπορούσε να μην έχει πολλά προσωνύμια στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Δείτε τα πιο χαρακτηριστικά:
Bimbo d’Oro (Το Χρυσό Αγόρι)
Il Re di Roma (Ο Βασιλιάς της Ρώμης)
Er Pupone (Το Μεγάλο Μωρό)
Il Gladiatore (Ο Μονομάχος)
https://www.youtube.com/watch?v=ojggH2qqZec
πηγη: CONTRA.GR