Ήταν 4 Μαϊου του 1963 όταν το πενταμελές μουσικό συγκρότημα, που ήταν γνωστό για τις διασκευές τραγουδιών του Τσακ Μπέρι, συγκεντρώθηκε για την πρώτη του επίσημη φωτογράφηση στους δρόμους της περιοχής Τσέλσι του Λονδίνου.
Πέντε ‘κακά’ αγόρια στα σκαριά, κάποια από τα οποία είχαν ακόμη εφηβική ακμή με ατημέλητα πουλόβερ, τσαλακωμένα σακάκια και παντελόνια που δεν εφάρμοζαν καλά, έμοιαζαν με μαθητές που αποβλήθηκαν και έπεσαν σε τριήμερη κραιπάλη.
Ήταν ένα look “μόλις σηκώθηκα από το κρεβάτι” και “στο διάολο!”, όπως το χαρακτήρισε ο Άντριου Λουγκ Όλνταμ μάνατζερ των Rolling Stones, ένα look που τους χαρακτήρισε και τους θεοποίησε .
Η μόδα που καθιέρωσε το θρυλικό ροκ γκρουπ παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση με τίτλο «Exhibitionism — The Rolling Stones» (Επιδειξιομανία) που φιλοξενείται στη Νέα Υόρκη, στο Industria, πολυχώρο στο Γουέστ Βίλατζ.
Στην έκθεση παρουσιάζεται η μεγαλύτερη συλλογή των Stones, τα ρούχα που φορούσαν στη σκηνή, μουσικά όργανα, αφίσες, στίχοι, αναμνηστικά και παρακολουθείται η ξέφρενη πορεία τους από τα υπόγεια κλαμπ του Λονδίνου προς την επιτυχία. Η έκθεση προηγουμένως φιλοξενήθηκε για πέντε μήνες στη γκαλερί Saatchi του Λονδίνου και προσέλκυσε περισσότερους από 350.000 επισκέπτες.
Η επιμελήτρια της αναδρομικής έκθεσης Ίλιν Γκάλαχερ σκάβει βαθιά στις θυρίδες των συλλεκτών και στις ντουλάπες των μελών του συγκροτήματος. Η μαύρη και κόκκινη κάπα Lucifer που φορούσε ο κύριος Τζάγκερ στο Altamont; Είναι εκεί. Τα ντραμς με τα οποία ο Τσάρλι Γουάτς έπαιξε το “Street Fighting Man”; Είναι εκεί επίσης.
Η πολυμεσική έκθεση περιλαμβάνει παλιά ημερολόγια, σημειωματάρια με στίχους τραγουδιών, κιθάρες ιστορικής σημασίας. Σε οθόνες θα προβάλλονται πλάνα από συναυλίες των Rolling Stones και στιγμιότυπα με μέλη της μπάντας να μιλούν για συνθέσεις τραγουδιών.
Οι ενδυματολογικές επιλογές των μελών του συγκροτήματος αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι της έκθεσης. “Στις αρχές του, 60 ένα ήταν πολύ στη μόδα τα τζάκετ των Beatles” ανέφερε ο Μικ Τζάγκερ. Ωστόσο ο μάνατζερ των Rolling Stones που επιμελήθηκε το στυλ αντι-Beatles ήθελε να πειραματιστεί με άλλα κομμάτια, όπως οι φόρμες, τα δερμάτινα μπουφάν, παραδοσιακά στοιχεία του στυλ rhythm-and-blues. “Και με όλα αυτά έβλεπες ξαφνικά ένα ζευγάρι άσπρα παπούτσια. Ουάου τι είναι αυτό; έτσι αντέδρασαν οι νεαροί της εποχής και από τότε μέχρι σήμερα βλέπεις άνδρες να ντύνονται με αυτόν τρόπο” ανέφερε η σχεδιάστρια Άννα Σούι, φανατική θαυμάστρια των Rolling Stones.
Σύντομα, οι Rolling Stone έγιναν πρεσβευτές ενός πολύ διαφορετικού στυλ, του Swinging London δανδή look. Μπλεκ και πράσινα καρό κουστούμια, στρατιωτικά τζάκετ, βικτοριανές γραβάτες.
“Ήταν η περίοδος “τα πάντα ταιριάζουν” ανέφερε ο τραγουδιστής των Rolling Stones. “Μπορούσες να βρεις ρούχα αντίκες, υπήρχε μία αναβίωση του ρομαντικού στυλ με βελούδα και άλλα τέτοια”.
“Παρακολουθούσα τη μόδα πολύ. Ήμουν καλός φίλος με τον Ντέιβιντ Μπέιλι” είπε ο Μικ Τζάγκερ αναφερόμενος στον φωτογράφο μόδας. “Έκανα παρέα με ανθρώπους από την Vogue”.
“Μου άρεσε το γεγονός ότι έμοιαζαν με ποιητές του ρομαντισμού με δαντελένια τελειώματα στα μανίκια και σακάκια μπροκάρ” τόνισε η Άννα Σούι. “
Glam rock
Οι Rolling Stones δημιούργησαν το στυλ “glam rock” υπογράμμισε ο Σάιμον Ρέινολντς, συγγραφέας του βιβλίου για το μουσικό κίνημα της δεκαετίας του ’70 “Shock and Awe” προσθέτοντας ότι συχνά ο Ντέιβιντ Μπάουι αναφέρεται ως πρωτοπόρος όσον αφορά το ανδρόγυνο στυλ και τις ακραίες τάσεις της μόδας. “¨Ομως πολλά από αυτά τα στοιχεία τα είχαμε ήδη δει στους Rolling Stones” σημείωσε.
Ο Κιθ Ρίτσαρντς , για παράδειγμα έψαχνε στη ντουλάπα της φίλης του Ανίτα Πάλενμπεργκ για τα πρωτοποριακά σύνολα που φορούσε.
Στην έκθεση παρουσιάζονται τρεις από τις εφαρμοστές βελούδινες jumpsuits του Ossie Clark που φορούσε ο Τζάγκερ στην περιοδεία του 1972.
“Ήταν άνετες, μπορούσες να κινείσαι άνετα” είπε ο Τζάγκερ ο οποίος θεωρεί ότι μεγαλοποιήθηκε το ζήτημα με το ανδρόγυνο στυλ. “Μπορεί τα χρώματα να είναι. Ποτέ δεν είδα γυναίκα να φοράει κάτι τέτοιο” πρόσθεσε.
Οι Rolling Stones υιοθέτησαν πολλά στυλ, τη δεκαετία του 1970 τα λευκά κοστούμια με τις στενές γραβάτες, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Μικ Τζάγκερ εμφανιζόταν στη σκηνή με πορτοκαλί, μπλε, και χρυσές αθλητικές φόρμες, που επίσης περιλαμβάνονται στη συλλογή της έκθεσης, αναφέρεται στο άρθρο του Άλεξ Γουίλιαμς στην εφημερίδα “The New York Times”.
Τη δεκαετία του 1990 ο Μικ Τζάγκερ φόρεσε ρούχα των μεγάλων σχεδιαστών μόδας, Ζαν Πολ Γκοτιέ, Αλεξάντερ Μακ Κουίν, Χέντι Σλιμάν.
Μετά από 54 χρόνια και 54.000 πειράματα μόδας, η ερώτηση που προκύπτει είναι αν ο κύριος Τζάγκερ μετάνιωσε για κάποια συγκεκριμένη εμφάνιση. “Αυτή είναι φρικτή ερώτηση”, απάντησε γελώντας “Είσαι υποχρεωμένος να κάνεις λάθη”.
“Υπάρχουν τόσες πολλές άθλιες εμφανίσεις” ανέφερε, “αλλά εκείνον τον καιρό όλοι της αγάπησαν” είπε.
“Πρέπει να προχωράς, πρέπει να αναλαμβάνεις το ρίσκο και οι άνθρωποι θα γελάσουν και μπορείς να είναι και μεγάλη επιτυχία. Αλλά δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς ρίσκο” τόνισε ο Μικ Τζάγκερ.