Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Σημαντικές αποφάσεις στη συνάντηση των Προέδρων με την ΚΟΠ

Σημαντικές αποφάσεις στη συνάντηση των Προέδρων με την ΚΟΠ


Η κατάσταση του ποδοσφαίρου μας όπως διαμορφώνεται με τα νέα οικονομικά δεδομένα αναλύθηκε στη σημερινή σύσκεψη της ΚΟΠ με τους Προέδρους των Σωματείων Α’ Κατηγορίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ αναλύοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, την χαρακτήρισε ως κατάσταση πολιορκίας και ενημέρωσε τα Σωματεία για τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας σε σχέση με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Ας μην θεωρήσουμε ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση των Σωματείων είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων που προέκυψαν τις τελευταίες βδομάδες. Το 2004 το συνολικό έλλειμμα  του ποδοσφαίρου ήταν 24 εκατομμύρια, σήμερα είναι πέραν των 55.

Η εκτόξευση του ελλείμματος δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση αλλά στο γεγονός ότι τα Σωματεία δεν λειτουργούσαν με προϋπολογισμούς στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων τους», τόνισε ο κ. Κωστάκης Κουτσοκούμνης.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση της Ομοσπονδίας να στηρίξει τα Σωματεία της στο βαθμό που μπορεί να τα στηρίξει και προχώρησε σε ενημέρωση για τις αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίας της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωστάκης Κουτσοκούμνης, οι χρεώσεις της ΚΟΠ για υπηρεσίες σε Σωματεία είτε σε άτομα (προπονητές) θα μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, εκφράστηκε η θέση ότι το κόστος της διαιτησίας και παρατηρησίας αγώνων θα πρέπει επίσης να μειωθεί και η ΚΟΠ θα διαβουλευτεί  με τα αρμόδια σώματα για να βρεθούν λύσεις.

Με την ολοκλήρωση της φετινής αγωνιστικής περιόδου, η ΚΟΠ θα ενημερώσει τα Σωματεία της και για ποσά που θα διαγραφούν από ποινές που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε. Στην περσινή χρονιά διαγράφηκε ποσό ύψους 50% από τιμωρίες που επιβλήθηκαν από τη Δικαστική Επιτροπή.

Εντός της Ομοσπονδίας θα γίνει επίσης συζήτηση για αναθεώρηση των κανονισμών της Δικαστικής Επιτροπής με στόχο τη μείωση των προστίμων που επιβάλλονται σε σχέση με τα παραπτώματα.

Η σωστή οικονομική διαχείριση της ΚΟΠ, της επιτρέπει να προχωρήσει επίσης σε διαμοιρασμό σημαντικής οικονομικής βοήθειας προς όλα τα Σωματεία της όλων των κατηγοριών.

Το ποσό που αναλογεί σε κάθε Σωματείο θα γίνει γνωστό μέχρι την ετήσια Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ τον ερχόμενο Αύγουστο και παράλληλα θα συνεχιστεί η προσπάθεια για κάλυψη από την Ομοσπονδία των εξόδων διαιτησίας των αναπτυξιακών της πρωταθλημάτων.

Μείωση εσόδων
Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ΚΟΠ για στήριξη των Σωματείων της, δεν διασφαλίζεται η λειτουργία τους αν δεν προχωρήσουν και τα ίδια σε σειρά περικοπών.

Από τη στιγμή που τα έσοδα θα περιοριστούν σημαντικά, όλα τα Σωματεία οφείλουν να αναπροσαρμόσουν και τους προϋπολογισμούς τους.

«Τα εισοδήματα εκμηδενίζοντας σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το μέλλον που ξεκινά από σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσοκούμνης.

Τα έσοδα από χορηγούς μειώνονται, η τιμή του εισιτηρίου θα πρέπει να αναθεωρηθεί και τα Σωματεία θα βρεθούν επίσης μπροστά στο νέο οικονομικό τηλεοπτικό πεδίο, που πιθανό να επιφέρει αναπροσαρμογές συμβολαίων.

Έλεγχος προϋπολογισμών
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, τόνισε πως η Ομοσπονδία δεν μπορεί να επιτρέψει στα Σωματεία της να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση και ενημέρωσε τα Σωματεία για την χθεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την εισήγηση που θα κατατεθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ.

Πρόθεση της ΚΟΠ, είναι να αναθέσει σε ανεξάρτητο οίκο την ευθύνη για μηνιαίο έλεγχο των οφειλών των Σωματείων προς τους υπαλλήλους της. Με αυτό τον τρόπο, κάθε Σωματείο θα υποχρεωθεί να λειτουργεί στις πραγματικές του δυνατότητες και θα αποτρέπει τον κίνδυνο για αύξηση των υφιστάμενων χρεών τους.

Η μη έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεων των Σωματείων έναντι των υπαλλήλων τους επί μηνιαίας βάσης θα επιφέρει ποινές αφαίρεσης βαθμών σε κάθε έλεγχο. Ο κανονισμός θα λειτουργήσει παράλληλα με τους ελέγχους κριτηρίων UEFA.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από Προέδρους Σωματείων που συμφώνησαν με την πρόθεση για έλεγχο από την ΚΟΠ αλλά εξέφρασαν διαφορετική θέση για το χρόνο της εφαρμογής του ελέγχου.

Εκφράστηκε η άποψη ότι ο έλεγχος πρέπει να αρχίσει εντός Σεπτεμβρίου όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τα έσοδα τους.

«Το κάθε Σωματείο θα πρέπει να λειτουργεί στη βάση των πραγματικών του οικονομικών δυνατοτήτων. Θα συζητήσουμε εντός της Ομοσπονδίας και θα επανέλθουμε όμως η κάθε ομάδα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο που της επιτρέπουν τα οικονομικά της», ανέφερε ο κ. Κουτσοκούμνης μετά τις τοποθετήσεις των Προέδρων.

Ενοποιήσεις Σωματείων-αλληλοκατανόηση- μείωση ομάδων
Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για τα νέα δεδομένα που επικρατούν και αντάλλαξαν απόψεις για πιθανές ενέργειες που θα βελτιώσουν την κατάσταση, μέσα σε συνθήκες αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης μεταξύ των Σωματείων για να ακολουθήσει το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Κουτσοκούμνη «μόνο με αλληλεγγύη μεταξύ των Σωματείων μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο».

Ο κ. Κουτσοκούμνης απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση για το θέμα ενοποιήσεων Σωματείων, ξεκαθάρισε ότι η Ομοσπονδία δεν είναι αρνητική και τις ενθαρρύνει.

Για το θέμα της μείωσης των ομάδων το οποίο έθιξαν κάποια σωματεία, ο Πρόεδρος δέχτηκε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει σχετική μελέτη και ότι σε μια νέα ενδεχόμενη Α’ κατηγορία θα πρέπει να μπει και το κριτήριο της οικονομικής ευρωστίας, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή μας στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

πηγή: cfa