Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Στην τελική ευθεία ο έλεγχος

Στην τελική ευθεία ο έλεγχος


Εντός Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία – Από το Περιοδικό της ΚΟΠ
Αγωνία μέχρι την 31η Μαΐου. Μέχρι τότε, θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του ελέγχου των Κριτηρίων UEFA για την περίοδο μέχρι 31η Μαρτίου.

Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην οικονομία της Κύπρου, επηρέασαν άμεσα και το ποδόσφαιρο
με αποτέλεσμα, η περίοδος αυτή να είναι μια από τις δυσκολότερες για τα Σωματεία μας.
Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης, ήταν η θετική ανταπόκριση της UEFA στο αίτημα της ΚΟΠ για να δώσει παράταση στην ημερομηνία υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των Σωματείων.

Από τις 31 Μαρτίου, τα Σωματεία πήραν παράταση μέχρι τις 19 Απριλίου και το διάστημα αυτό ήταν πολύ σημαντικό για να καταφέρουν να τακτοποιήσουν αρκετές εκκρεμότητες. Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε ο έλεγχος
Κριτηρίων UEFA που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δίνει παράταση σε οποιαδήποτε Ομοσπονδία για την υποβολή των αιτήσεων αδειοδότησης των Σωματείων.

Ποτέ στο παρελθόν δεν δόθηκε παράταση σε καμιά χώρα και το γεγονός ότι η UEFA ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της ΚΟΠ,δείχνει το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην Κύπρο.

Ήταν που ήταν άσχημη η οικονομική κατάσταση κάποιων Σωματείων, προέκυψαν και οι ραγδαίες εξελίξεις μετά τη 15η Μαρτίου με τις αποφάσεις του Eurogroup, οι οποίες επιδείνωσαν σημαντικά την κατάσταση.Αυτός ήταν και ο λόγος που η UEFA αποδέχτηκε το αίτημα της ΚΟΠ για παράταση στην υποβολή των αιτήσεων των Σωματείων, μόνο που αυτή η παράταση, απαιτεί ακόμη πιο εντατική δουλειά από το αρμόδιο τμήμα της ΚΟΠ.

Ο χρόνος που έχει στη διάθεση της ηεπιτροπή για έλεγχο των φακέλων των Σωματείων μειώθηκε κατά 19 ημέρες και ο φόρτος εργασίας αυτή την περίοδο είναι τεράστιος. Όμως, υπάρχουν χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει και θα τηρηθούν.

Η διαδικασία ελέγχου θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Μαΐου, η Επιτροπή Κριτηρίων UEFA της ΚΟΠ θα συνεδριάσει στις 17 Μαΐου για τον τελικό έλεγχο ενώ στη συνέχεια, θα δοθεί χρόνος στα Σωματεία για υποβολή εφέσεων. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί οριστικά και αμετάκλητα μέχρι τις 31 Μαΐου, οπόταν και λήγει η προθεσμία υποβολής στην UEFA των ομάδων οι οποίες θα μας εκπροσωπήσουν τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 2012-2013.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ
Οι ποινές για τις ομάδες οι οποίες αποτυγχάνουν να περάσουν τα κριτήρια UEFA, γίνονται ακόμη πιο αυστηρές ενόψει της επόμενης σεζόν. Συγκεκριμένα, ισχύει η ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών η οποία θα ισχύσει στο επόμενο Πρωτάθλημα ενώ στην ποινή αυτή προστίθεται και ποινή απαγόρευσης μετεγγραφών. Δηλαδή, ομάδες οι οποίες δεν θα περάσουν τα κριτήρια Μαρτίου, δεν θα μπορούν να αποκτήσουν ποδοσφαιριστές, άνω των 21 ετών στην επερχόμενη μετεγγραφική περίοδο. Η ποινή απαγόρευσης μετεγγραφών θα αρθεί μόνο όταν το Σωματείο τακτοποιήσει τις οφειλές για τις οποίες του επιβλήθηκε η ποινή αφαίρεσης βαθμών.
Επίσης,ομάδες που εξασφαλίζουν συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χάνουν το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής συμμετοχής όταν αποτύχουν να περάσουν τον έλεγχο κριτηρίων UEFA.

«Έφτασε η ώρα της εξυγίανσης»
«Ήρθεη ώρα για εξυγίανση, όσον αφορά τα οικονομικά του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Μπαίνουμε σε μια νέα τάξη πραγμάτων η οποία επιβάλλει θεραπεία σοκ, όσον αφορά το ποδόσφαιρομας.Αυτό είναι επιβεβλημένο μετά τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και τα όσα ακολούθησαν την 15η Μαρτίου», δηλώνει στο περιοδικό ΚΟΠ ο Υπεύθυνος του Σχεδίου Κριτηρίων UEFA της Ομοσπονδίας, κ. Νίκος Νικολάου.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, τα έσοδα των Σωματείων ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου θα είναι μειωμένα κατά 50% και αναπόφευκτα, η ίδια μείωση πρέπει να προκύψει και στους προϋπολογισμούς των ομάδων, αλλιώς θα έχουν σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουν.

Η μείωση των εσόδων των Σωματείων θα προκύψει κυρίως από τη μείωση των χορηγιών αλλά και των τηλεοπτικών συμβολαίων που έχουν οι ομάδες με τα τηλεοπτικά κανάλια.