Home ΚΥΠΡΟΣ Ομιλία κατά της βίας στα γήπεδα από το Νικ Νικολάου

Ομιλία κατά της βίας στα γήπεδα από το Νικ Νικολάου

NikNikolaou


Ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΟΠ Νίκος Νικολάου μίλησε εκ μέρους της Ομοσπονδίας στην ημερίδα που διοργάνωσε το αρχηγείο της αστυνομίας με θέμα ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ παρουσία του υπουργού δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου.

Ο κ Νικολάου τόνισε ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας είναι στις προτεραιότητες της ΚΟΠ. Τόνισε ότι η Ομοσπονδία επιβάλλει αυστηρές ποινές στα σωματεία ωστόσο χρειάζονται και συνεργάζεται με την αστυνομία για πρόληψη της βίας ωστόσο θα πρέπει να γίνουν και άλλες ενέργειες και από την Πολιτεία για να γίνουν τα γήπεδα ασφαλείς χώροι ψυχαγωγίας της οικογένειας και των σωστών φιλάθλων.

Η ομιλία του κ.  Νικολάου:

«Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα είναι στις προτεραιότητες της ΚΟΠ. Ως Ομοσπονδία είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι  σε θέματα βίας και θεσπίσαμε κανονισμούς με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τόσο τα σωματεία μας όσο και τους φιλάθλους. Η διάθεση μας για συνεργασία με την αστυνομία και γενικά την Πολιτεία για αντιμετώπιση του προβλήματος είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη.

Όπως γνωρίζετε η ΚΟΠ έχει αυστηρούς κανονισμούς με βάση τους οποίους επιβάλλονται επώδυνες οικονομικά  ποινές στα Σωματεία μέλη μας όταν οπαδοί τους δημιουργούν επεισόδια. Υπάρχουν τιμωρίες κεκλεισμένων των θυρών, μεγάλα πρόστιμα για πράξεις βίας αλλά και ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν βία. Ιδιαίτερα αυστηροί είμαστε για δηλώσεις που προκαλούν προκατάληψη και ένταση πριν ή μετά τους αγώνες ενώ οι δομικές αλλαγές που έγιναν για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης πιστεύουμε πως θα βοηθήσουν στην γενική προσπάθεια για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας των θεσμών. Μέχρι και αφαίρεση βαθμών υπάρχει πρόνοια σε περιπτώσεις παραβίασης των κανονισμών για τα μέτρα πρόληψης της βίας στα γήπεδα.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται και εισπράττονται από τα σωματεία τα επενδύουμε πίσω στο ποδόσφαιρο -δεν μένει σεντ στο ταμείο της ΚΟΠ- είτε στη διαιτησία, είτε σε ακαδημίες και σε άλλες δραστηριότητες. Δεν έχουμε πελάτες, εμείς υπηρετούμε τα σωματεία μας, αυτό είναι το καθήκον μας , να υπηρετούμε το Κυπριακό Ποδόσφαιρο.

Δεν ισχυριζόμαστε πως από μόνα τους τα μέτρα που λαμβάνει η Ομοσπονδία θα λύσουν το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση της βίας είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων των φορέων του αθλητισμού και της Πολιτείας. Η ΚΟΠ στήριξε και είναι έτοιμη να στηρίξει την κάθε προσπάθεια της πολιτείας για πρόληψη και καταπολέμηση της βίας. Εμείς θέλουμε στο γήπεδο οικογένειες και σωστούς φιλάθλους γιατί πιστεύουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να το προστατέψουμε.

Οι φίλαθλοι κάθε ηλικίας, άνδρες, γυναίκες παιδιά, θέλουν να βρίσκονται στο γήπεδο και τους θέλουμε να έρχονται. Θα πρέπει όμως να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και τάξης. Ως ΚΟΠ προχωρήσαμε σε μια καινοτομία. Όταν υπάρχει τιμωρία κεκλεισμένων θυρών, επιτρέπεται η είσοδος σε συνταξιούχους και παιδιά κάτω των 12 συνοδευόμενα από τις μητέρες τους. Είναι με ικανοποίηση που είδαμε σε τέτοιους αγώνες μέχρι και 3 και 5 χιλιάδες γυναικόπαιδα και συνταξιούχους στις κερκίδες.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, όταν νιώσουν ασφάλεια πολλές οικογένειες θα γεμίσουν τα γήπεδα μας όπως έγινε και σε αγώνες της Εθνικής μας. Είναι ευθύνη της πολιτείας να παρέχει ασφάλεια στους σωστούς φιλάθλους και η τιμωρία αυτών που παρεκτρέπονται στα γήπεδα σε μια προσπάθεια εκτόνωσης τους από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ,όχι ως φίλαθλοι αλλά ως μέλη της κοινωνίας. Ευελπιστούμε ότι οι προσπάθεια της πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Εμείς με τη σειρά μας μαζί με τα σωματεία θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος και στήριξης κάθε προσπάθειας που θα καταβληθεί για αποτελεσματικά μέτρα κατά της βίας.

Παράλληλα η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει στην δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση οικογενειών στα γήπεδα. Η συντήρηση και η βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων είναι απαραίτητη, αλλά χωρίς την στήριξη της πολιτείας είναι ανέφικτο να γίνει από τα σωματεία .Η προσέλευση στα γήπεδα θα πρέπει να γίνεται με ασφάλεια καθώς και η παρακολούθηση των αγώνων. Παράλληλα με την προσπάθεια ανέγερσης νέων σύγχρονων γηπέδων όπου υπάρχει ανάγκη, είναι αναγκαία και η βελτίωση των υφιστάμενων γηπέδων.

Για να γίνω πιο κατανοητός απλά σας αναφέρω ότι ενώ η παρουσία ομάδων μας στις μεγάλες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ ,και μιλώ για τη φάση των ομίλων ,είναι καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια, με πολλαπλά οφέλη για την πατρίδα μας, μόνο ένα γήπεδο τηρεί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για διεξαγωγή ευρωπαϊκών αγώνων. Πέραν από τις ποινές και τα μέτρα καταστολής της βίας είναι και άλλα που πρέπει να γίνουν για να μετατρέψουμε τα γήπεδα σε χώρους ψυχαγωγίας για την οικογένεια και σε αυτό τον τομέα η στήριξη της πολιτείας θα είναι σημαντική και η δική μας συνεργασία δεδομένη. Να αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορές για να διώξουμε την προκατάληψη και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες με στόχο να γεμίσουμε τα γήπεδα με σωστούς φιλάθλους. Μαζί με την επαναβεβαίωση της θέλησης και της διάθεσης της ΚΟΠ για άοκνη και ασταμάτητη προσπάθεια για πάταξη της βίας στα γήπεδα, θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της Ομοσπονδίας την Αστυνομία για την συνεργασία που έχουμε στα θέματα αστυνόμευσης των αγώνων και της κοινής προσπάθειας πρόληψης επεισοδίων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την αποτελεσματική βοήθεια της αστυνομίας ώστε να ολοκληρωθεί ο φετινός τελικός του κυπέλλου Coca-Cola που σημαδεύτηκε από απαράδεκτες ενέργειες μερίδας οπαδών. Τυχόν οριστική διακοπή του τελικού θα σήμαινε νίκη των ανεγκέφαλων ταραχοποιών και οι συνέπειες θα ήταν πολύ αρνητικές

Έντιμε κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να επαναλάβω ότι η ΚΟΠ, συνεργαζόμενη με όλους τους φορείς και μέσα στα πλαίσια των δικών της εξουσιών και αρμοδιοτήτων, θα κάνει ότι είναι δυνατό για την καταπολέμηση της βίας στους αθλητικού χώρους. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του υπουργείου σας και στην αστυνομία στην προσπάθεια που καταβάλλεται για πάταξη της βίας στα γήπεδα. Ελπίζουμε πως η αναδρομή στην προηγούμενη χρονιά και η ανασκόπηση των επεισοδίων που την σημάδεψαν θα μας οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα και θα κάνει όλους σοφότερους».