Home ΚΥΠΡΟΣ Ακυρώθηκε η απόφαση διαγραφής της Ελπίδας Ξυλοφάγου

Ακυρώθηκε η απόφαση διαγραφής της Ελπίδας Ξυλοφάγου

elpida-xilofagou (3)


Η έφεση του σωματείου της Ελπίδας Ξυλοφάγου είχε θετική κατάληξη για την ομάδα. Ο πρόεδρος του Εφετείου της ΚΟΠ, Πέτρος Κληρίδης, ακύρωσε την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής.

Αναλυτικά η απόφαση του Εφετείου για την Έφεση της Ελπίδας Ξυλοφάγου κατά την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής για διαγραφή της:

Το σωματείο ΕΛΠΙΔΑ Ξυλοφάγου καταχώρησε στις 12.10.2015 έφεση εναντίον της απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής ημερομηνίας 07.10.2015 με την οποία αποφασίστηκε η διαγραφή του σωματείου της ΕΛΠΙΔΑΣ Ξυλοφάγου από το Μητρώο Μελών της ΚΟΠ και ο μηδενισμός των ομάδων τους που συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες που έδωσαν σε όσους ήταν προγραμματισμένοι να δώσουν σύμφωνα με την Προκήρυξη Πρωταθλήματος Γ’ Κατηγορίας περιόδου 2015-2016 με αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για οκτώ (8) μέρες από της κοινοποίησης της απόφασης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του σωματείου της ΕΛΠΙΔΑΣ Ξυλοφάγου το οποίο καταχώρησε έφεση στις 12.10.2015 αναφέροντας σε υπόμνημα τους λόγους έφεσης κατά της απόφασης.  Με αίτηση την οποία κατέβαλε την ίδια μέρα το σωματείο ζήτησε αναστολή της σχετικής απόφασης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Το αίτημα για αναστολή της εκτέλεσης στηρίχθηκε στον κανονισμό 55 των Πειθαρχικών Κανονισμών το οποίο παρέχει στον Πρόεδρο του Εφετείου την εξουσία να διατάξει αναστολή εκτέλεσης της προβληθείσας απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος του Εφετείου διαπιστώνοντας ότι συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για έκδοση αναστολής της εκδοθείσας απόφασης ενέκρινε το αίτημα και διέταξε αναστολή της εφεσιβληθείσας απόφασης μέχρι την εξέταση της έφεσης η οποία ορίσθηκε για ακρόαση στις 22.10.2015.

Κατά την ακρόαση της έφεσης για το μεν Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ Ξυλοφάγου παρουσιάστηκε ο συνάδελφος Γιώργος Χριστοφίδης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΕΛΠΙΔΑΣ Ξυλοφάγου την δε ΚΟΠ εκπροσώπησε ο Επικεφαλής Πειθαρχικός Εισαγγελέας συνάδελφος Στέλιος Νικολάου. Και οι δύο πλευρές υπέβαλαν υπομνήματα με τα οποία έδωσαν τις απόψεις τους και αγόρευσαν ενώπιον του Εφετείου κατά την ημέρα της ακρόασης της Έφεσης.

-2-

Το σωματείο της ΕΛΠΙΔΑΣ Ξυλοφάγου είναι μέλος της ΚΟΠ και συμμετέχει στα Πρωταθλήματα που διοργανώνει.  Η Α’ ομάδα αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας 2015-2016 και διατηρεί υποχρεωτικώς ομάδες για τα Πρωταθλήματα U21, U17, U15 και U13 οι οποίες αγωνίζονται στο Πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας.

Στις 20.09.2015 ήταν προγραμματισμένος ο αγώνας ΑΚΡΙΤΑΣ Χλώρακας και ΕΛΠΙΔΑΣ Ξυλοφάγου για το Πρωτάθλημα U21 Γ’ Κατηγορίας και η ομάδα της ΕΛΠΙΔΑΣ Ξυλοφάγου παρουσιάστηκε στο γήπεδο με μόνο δύο (2) ποδοσφαιριστές και χωρίς προπονητή.

Στις 28.09.2015 στον προγραμματισμένο αγώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ Ξυλοφάγου με τον ΔΙΓΕΝΗ Ορόκλινης για το Πρωτάθλημα U21 Γ’ Κατηγορίας η ΕΛΠΙΔΑ Ξυλοφάγου παρουσιάστηκε με πέντε (5) μόνο ποδοσφαιριστές.

Ως ήταν φυσικό οι δύο πιο πάνω αγώνες δεν διεξήχθησαν.

Η ΚΟΠ παρέπεμψε το σωματείο της ΕΛΠΙΔΑΣ Ξυλοφάγου ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής για την παράλειψη της να εμφανισθεί στους δύο πιο πάνω αναφερόμενους αγώνες με επτά (7) τουλάχιστον ποδοσφαιριστές και η Δικαστική Επιτροπή στις 07.10.2015 εξέδωσε την απόφαση  της με την οποία αποφασίστηκε η διαγραφή της ΕΛΠΙΔΑΣ Ξυλοφάγου από μέλος της ΚΟΠ και ο μηδενισμός της από τους αγώνες που έδωσε και που προγραμματίζονταν στην συνέχεια.

Η Δικαστική Επιτροπή στήριξε την απόφαση της στα άρθρα 13 και 14 του Κεφαλαίου VI  της  Προκήρυξης   Πρωταθλήματος  Γ’  Κατηγορίας  περιόδου 2015-2016  τα οποία  προβλέπουν (άρθρο 13) ανάμεσα σε άλλα ότι ομάδα που κατέρχεται στο γήπεδο με λιγότερους από επτά (7) ποδοσφαιριστές θεωρείται ότι έχει αποχωρήσει από το Πρωτάθλημα και ότι (άρθρο 14) σωματείο το οποίο η ομάδα αποχώρησε από το Πρωτάθλημα θα διαγράφεται από την δύναμη της ΚΟΠ.  Συμπληρώνοντας τη νομική βάση της απόφασης της η Δικαστική Επιτροπή αναφέρθηκε στο Άρθρο 2 υποπαράγραφος 5 του Καταστατικού της ΚΟΠ το οποίο προβλέπει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας διαγράφει υποχρεωτικώς από το Μητρώο των Μελών της Ομοσπονδίας σωματείο το οποίο δεν συμμετέχει ή αποχωρεί από  Πρωτάθλημα πριν την λήξη του.

Η Δικαστική Επιτροπή εφαρμόζοντας τις πιο πάνω διατάξεις αποφάσισε όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τη διαγραφή της ΕΛΠΙΔΑΣ Ξυλοφάγου από μέλος της ΚΟΠ με τις συνεπαγόμενες συνέπειες.

-3-

Οι εφεσείοντες  ήγειραν έξι (6) λόγους έφεσης όμως πριν την λήξη της ακροαματικής διαδικασίας ο συνήγορος Γιώργος Χριστοφίδης απέσυρε τον λόγο έφεσης 1. Οι λόγοι 3, 4 και 5 αναπτύχθηκαν κατά τρόπο ενιαίο αφού ουσιαστικά με αυτές προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η Δικαστική Επιτροπή εσφαλμένα εφάρμοσε ή ερμήνευσε τις πρόνοιες του Καταστατικού, της Προκήρυξης Πρωταθλήματος και του Πειθαρχικού Κανονισμού.

Ο Επικεφαλής Πειθαρχικός Εισαγγελέας αντικρούοντας τα επιχειρήματα της εφεσείουσας παραδέχθηκε, πολύ ορθά κατά την κρίση μας, ότι την αρμοδιότητα για διαγραφή σωματείου από μέλος της ΚΟΠ έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ. Πρόσθεσε όμως ότι είναι για τον λόγο αυτό που η Δικαστική Επιτροπή απόστειλε την απόφαση της στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ για επικύρωση.  Αυτός όμως ισχυρισμός δεν φαίνεται να προκύπτει από την απόφαση αφού τίποτε δεν υπάρχει σε αυτή που να δείχνει ότι η απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής υπόκειται ή στάληκε για επικύρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ.

Η ΚΟΠ διέπεται από τις διατάξεις του Καταστατικού της οι οποίες και υπερισχύουν όλων των άλλων διατάξεων που εκδίδονται για την ρύθμιση των επί μέρους θεμάτων που η ρύθμιση τους κρίνεται αναγκαία ή σκόπιμη, για την ομαλή διεξαγωγή των Πρωταθλημάτων που διοργανώνει.

Το άρθρο 2 υποπαράγραφος 5 του Καταστατικού και Κανονισμών της ΚΟΠ ορίζει ότι παν μέλος της Ομοσπονδίας χάνει το δικαίωμα του μέλους και διαγράφεται υποχρεωτικώς εκ του Μητρώου υπό του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ εφ’ όσον συντρέχουν εις ή πλείονες εκ των ακόλουθων λόγων: (β) Εις περίπτωση μη συμμετοχής ή άμα τη αποχωρήσει αυτού εκ Πρωταθλήματος προ της λήξεως του.

Την εξουσία αυτή δίνει το Καταστατικό λόγω των σοβαρότατων συνεπειών της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.  Προφανώς η έννοια των όρων «μη συμμετοχή» ή «αποχώρηση» δεν αναφέρονται σε μη συμμετοχή ή αποχώρηση σε μεμονωμένες περιπτώσεις.  Για την εφαρμογή της οδυνηρής αυτής απόφασης θα πρέπει να διαπιστώνεται ότι η μη συμμετοχή ή αποχώρηση αφορά Πρωτάθλημα και όχι απλώς ένα αγώνα ιδιαίτερα αν ο λόγος της μη συμμετοχής ή αποχώρησης θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.  Σαφώς ο όρος «Πρωτάθλημα» διαφέρει από τον όρο «αγώνας».

Είναι επομένως η μη συμμετοχή ή αποχώρηση από Πρωτάθλημα που οδηγεί σε διαγραφή από το Μητρώο μελών και όχι η μη συμμετοχή ή αποχώρηση από αγώνα.  Οι συνέπειες που επωμίζεται ομάδα που κατέρχεται σε αγώνα Πρωταθλήματος με λιγότερους από επτά (7) ποδοσφαιριστές ορίζονται από το άρθρο 9 της Προκήρυξης Πρωταθλήματος Γ’ Κατηγορίας περιόδου 2015-2016.  Σαφέστερη γίνεται η πιο πάνω διάκριση με τα άρθρα 11 και 12 της πιο πάνω

-4-

Προκήρυξης όπου διαφορετική είναι η αντιμετώπιση ομάδας που αποχωρεί από αγώνα από ομάδα που αποχωρεί από Πρωτάθλημα.  Είναι στην 2η περίπτωση που η αποχώρηση οδηγεί σε διαγραφή από την δύναμη της ΚΟΠ.  Κατά την κρίση μας τότε μόνο η κάθοδος με λιγότερους από επτά  (7) ποδοσφαιριστές μπορεί να θεωρηθεί αποχώρηση από Πρωτάθλημα αν από την ενέργεια αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιστατικά όπως η διαφαινόμενη πρόθεση του σωματείου, η συστηματική και κατ’ εξακολούθηση παράβαση οδηγείται στο συμπέρασμα ότι το σωματείο αποχώρησε από Πρωτάθλημα.   Αν από την όλη συμπεριφορά του σωματείου συνάγεται το συμπέρασμα αυτό, είναι το Διοικητικό Συμβούλιο που έχει την εξουσία να αποφασίσει και όχι η Δικαστική Επιτροπή.  Η Δικαστική Επιτροπή έχει εξουσία να τιμωρήσει, αν το θέμα παραπεμφθεί σε αυτή, το σωματείο σύμφωνα με το άρθρο 9 της Προκήρυξης και όχι να διατάξει διαγραφή του Σωματείου από το Μητρώο.  Την εξουσία αυτή, όπως και η ΚΟΠ δέχεται, την έχει αποκλειστικά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Το πότε επομένως εφαρμόζονται τα άρθρα 13 και 14 της Προκήρυξης Πρωταθλήματος Γ’ Κατηγορίας περιόδου 2015-2016 είναι στην κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που θα πρέπει για τον σχηματισμό της να καθοδηγείται από το σύνολο των στοιχείων και γεγονότων που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωματείο δεν συμμετέχει ή αποχώρησε από Πρωτάθλημα.

Καταλήγουμε λοιπόν στην απόφαση να ακυρώσουμε την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής με την οποία διαγράφεται το σωματείο της ΕΛΠΙΔΑΣ Ξυλοφάγου από μέλος της ΚΟΠ.  Η ποινή του μηδενισμού της ΕΛΠΙΔΑΣ Ξυλοφάγου στους δύο (2) αγώνες που κατήλθε με λιγότερους των επτά (7) ποδοσφαιριστές επικυρώνεται αφού εμπίπτει στα πλαίσια των εξουσιών της Δικαστικής Επιτροπής με βάση το άρθρο 9 της Προκήρυξης.  Ο έκτος (6) λόγος έφεσης, που αφορά το ύψος της ποινής στερείται πλέον αντικειμένου.

Το παράβολο επιστρέφεται τα έξοδα θα καταβληθούν από την Ομοσπονδία.

Με τιμή

Πέτρος Κληρίδης
Πρόεδρος Εφετείου ΚΟΠ