Home ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΕΣ; ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ Τα νέα μέτρα της Κυπριακής Κυβέρνησης για τον κορονοϊό

Τα νέα μέτρα της Κυπριακής Κυβέρνησης για τον κορονοϊό


Βλέποντας την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη ο ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης σε διάγγελμα του προς τον Κυπριακό λαό το οποίο έγινε το βράδυ της Παρασκευής (13/3) εξάγγειλε νέα μέτρα όσον αφορά την μη εξάπλωση του ιού.

Αναλυτικά ολόκληρη η τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη:

«Σημειώνω πρώτιστα την αναφορά του προς τους νέους:

“Απευθύνομαι προς τους νέους και τους καλώ να κατανοήσουν πως η απειθαρχία στα μέτρα γιατί τάχα «εμένα δεν με αφορά» αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη ψευδαίσθηση.
Οι κίνδυνοι, αγαπημένες μου νέες και νέοι, δεν είναι μόνο για τους ίδιους, αλλά ιδιαίτερα για τους αγαπημένους σας, αδέλφια, γονείς, παππού και γιαγιά”.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Α. Από την 1η πρωινή της 15ης Μαρτίου και για περίοδο 15 ημερών σε πρώτη φάση, την απαγόρευση εισόδου οποιουδήποτε πολίτη – ανεξαρτήτως υπηκοότητας – που δεν εμπίπτει στις πιο κάτω κατηγορίες:

● Κύπριοι πολίτες.

● Νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

● Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στη Δημοκρατία.

● Υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.

● Μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων τρίτωνς χωρών για αναπόφευκτες επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο.

● Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία

B. Όσον αφορά τα σημεία διέλευσης μεταξύ των ελεύθερων και κατεχομένων περιοχών θα επιτρέπεται μόνο για άτομα, τα οποία εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:

● Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

● Νόμιμα διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές.

● Υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.

Απευθύνω έκκληση προς το σύνολο του κυπριακού λαού, όπως κάνει χρήση του δικαιώματος διέλευσης σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις.

Γ. Παρατείνεται η αναστολή φοίτησης στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας μέχρι την 10η Απριλίου.

Θέλω να τονίσω πως κατά τη διάρκεια αναστολής της λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτηρίων, το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας θα μεριμνήσει για την κάλυψη του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Τα μέτρα που προανέφερα δεν επηρεάζουν-και το τονίζω- την απρόσκοπτη εμπορική δραστηριότητα της χώρας, αφού δεν εφαρμόζουμε κανένα περιορισμό στις εισαγωγές και εξαγωγές, εμπορευμάτων περιλαμβανομένων ειδών πρώτης ανάγκης.

Όπως έχω επισημάνει, πέραν της προστασίας της υγείας του λαού, σημαντική είναι και η διασφάλιση των εισοδημάτων και της εργασίας με τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και των οικονομικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Οι οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων χρόνων, μας επιτρέπουν με αποφασιστικότητα να λάβουμε μέτρα στήριξης εργοδοτουμένων και εργοδοτών και όσων θα επηρεαστούν από την κρίση που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, στη βάση διαλόγου που ήδη έλαβε χώρα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

Θέλω με την ευκαιρία να εκφράσω την ικανοποίηση, αλλά και τις θερμές μου ευχαριστίες τόσο προς τις πολιτικές δυνάμεις όσο και τους κοινωνικούς εταίρους, που μέσα σε ένα κλίμα σύμπνοιας και συλλογικότητας έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της δέσμης μέτρων που θα εξαγγελθεί.»