Home TOP NEWS Οι χαλαρώσεις που ισχύουν από σήμερα

Οι χαλαρώσεις που ισχύουν από σήμερα


Άλλο ένα μικρό βήμα επιστροφής στην κανονικότητα επιχειρεί από σήμερα η Κύπρος.

Στα θρανία επιστρέφουν από σήμερα οι μαθητές της πρώτης και δευτέρας Λυκείου, οι οποίοι τους τελευταίους δύο μήνες παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως.

Οι εκπαιδευτικοί που επιστρέφουν στην εργασία τους επιβάλλεται να προσκομίσουν αρνητικό τεστ, ενώ οι μαθητές προτρέπονται να υποβληθούν σε εξέταση, χωρίς αυτή ωστόσο να είναι υποχρεωτική.

Απογευματινές δραστηριότητες

Επίσης, από σήμερα μπορούν να λειτουργήσουν ωδεία, φροντιστήρια και εκπαιδευτικά κέντρα, με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού.

Δώρο – άδωρο χαρακτηρίζουν ωστόσο τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, με την πλειοψηφία τους να συνεχίζει με τη διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, Νεόφυτος Ηροδότου, ανέφερε πως «το να έρχεται μετά από δύο μήνες και να μας λέει επαναλειτουργείτε είναι εμπαιγμός. Ποιος θα αποφασίσει ποιοι θα μείνουν στο σπίτι, ποιοι θα μείνουν στην τάξη με φυσική παρουσία; Φαίνεται στο Υπουργείο Παιδείας μιλάμε σε ώτα μη ακουόντων.»

Κεφάλαιο άθληση

Χαλαρώσεις και στον τομέα της άθλησης με πολλούς ωστόσο περιορισμούς. Σήμερα ανοίγουν τις πόρτες τους οι κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και οι σχολές χορού.

Η εκγύμναση επιτρέπεται μόνο για σκοπούς ατομικής εκγύμνασης με προσωπικό γυμναστή τηρουμένων των αποστάσεων, με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων, Μιχάλη Σιεκκερή να αναφέρει στον ΑΝΤ1 ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει επαναλειτουργία των γυμναστηρίων.

«Είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το οποίο και επικροτούμε ωστόσο δεν μας βρίσκει ικανοποιημένους. Είμαστε σε επαφή με την επιδημιολογική ομάδα με στόχο τη διαμόρφωση ενός σωστού πρωτοκόλλου για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων στην αμέσως επόμενη φάση στις 16 Μαρτίου», δήλωσε ο κ. Σιεκκερής.

Επίσης στα γήπεδα θα βρεθούν ξανά από σήμερα οι ομάδες της Γ’ κατηγορίας, ενώ θα επιτρέπεται επίσης η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης.

Επιπρόσθετα, από σήμερα επιτρέπεται η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια άλλων ειδών πέραν των τροφίμων.

Χαλαρώσεις επανέρχονται και στον τομέα του πολιτισμού. Συγκεκριμένα, από σήμερα επαναλειτουργούν οι χώροι εικαστικών τεχνών και γκαλερί.

Τέλος, από σήμερα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας. Ο κάθε ένοικος μπορεί να δέχεται δύο επισκέψεις ανά βδομάδα, από δύο άτομα από το ίδιο νοικοκυριό και για μία ώρα.

Με SMS οι μετακινήσεις

Το νέο unlock φέρνει διαφοροποίησης στις κατηγορίες μηνυμάτων για τις κατ εξαίρεση μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα:

-Για μετάβαση σε οργανωμένα παζαράκια και υπαίθριες αγορές θα επιλέγεται η κατηγορία 2.

-Στην κατηγορία 5 προστίθεται η μετακίνηση για σκοπούς επίσκεψης σε οίκους ευγηρίας ή δομές φροντίδας και φιλοξενίας ευπαθών και ευάλωτων ομάδων.

-Την κατηγορία 6, θα επιλέγουν όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν για σκοπούς ατομικής άθλησης σε γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλες κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και μονοπάτια της φύσης.

-Για μετάβαση σε χώρους εικαστικών τεχνών και γκαλερί θα επιλέγεται η κατηγορία 9.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει το μέτρο βραδινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με ισχύ από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Από ant1.com.cy