Home ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Το κεντρί: Ο εγκληματικός προγραμματισμός

Το κεντρί: Ο εγκληματικός προγραμματισμός

kentri


Αν και το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου μιλούσε ανοιχτά (μετά τα ματς με τους Γεωργιανούς) για τον μεταγραφικό σχεδιασμό, εντούτοις αντιλαμβανόμενος ότι στα επόμενα ευρωπαϊκά παίζαμε τη χρονιά και εκεί έπρεπε να βρίσκεται το μυαλό όλων μας, δεν έγραψα απολύτως τίποτε. Σήμερα θα γράψω τα πράγματα ακριβώς όπως έχουν. Πέρκι θορυβηθεί επιτέλους το συμβούλιο (πρωτίστως) και ο Κωστής (δευτερευόντως) και αλλάξει κάτι από τα κακώς κείμενα της ομάδας. Τουλάχιστον για το μέλλον.

Ήταν by far το ευκολότερο καλοκαίρι από πλευράς προγραμματισμού. Η ομάδα ήταν έτοιμη, στημένη και ο Καϊάφας έπρεπε να ψάξει για 5 παίχτες, για να την καταστήσει ακόμη πιο ανταγωνιστική. Και εξηγούμαι:

Κεντρικός αμυντικός. Ήθελες ένα κεντρικό αμυντικό, ο οποίος όμως να είναι ηγέτης. Ήθελες έναν νεότερο Αντράντε. Και είχες σχεδόν ένα χρόνο για να τον ψάξεις. Ο Στεπάνοφ αν δεν κάμνω λάθος δεν έκαμε καν Χριστούγεννα και ο Ακουισταπάτσε έφυγε νύχτα, λίγο αργότερα. Επειδή δεν είμαι μηδενιστής και οπωσδήποτε δεν θα κρίνω έναν παίχτη τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ είδαμεν έναν ημίχρονον και εκείνο εκτός έδρας σε 3-5-2, και 5 λεπτά εψές σαν επιθετικό (στο αποκορύφωμα της γύμνιας του ρόστερ), θα συμπεράνω απλώς από τη μη χρησιμοποίησή του, ότι δεν κάμνει. Και εδώ διερωτούμαι. Ποιος τον έφερε; Πού τον ήβρε; Παίχτη που είχε 6 μήνες να παίξει μάππα! Γεμάτη η Ευρώπη κεντρικούς αμυντικούς. Έφερες μου τον Μεντί; Πώς θα βγει η χρονιά; Με βαφτισμένο τον Ούτσα; Αύριο που θα έχω τραυματισμούς και κάρτες; Να ξηλώσω το κέντρο για να βάλω Γκουλόν;

Θα μείνω κι άλλο στο θέμα διότι πρόκειται περί εγκλήματος. Το κάναμε και πέρσι! Έφερες κεντρικό αμυντικό και έθκιωξες τον που την προετοιμασία διότι εν έκλωννεν. Μέσα στα χίλια τόσα οικονομικά προβλήματα, αποζημίωσα τον και δύο μηνιάτικα. Έξτρα τες προμήθειες του μάνατζερ του, έξτρα ένα μισθό, έξτρα τα λοιπά έξοδα. Φέτος πάλε τα ίδια! Ο άνθρωπος εκάθετουν 6 μήνες.

Τέλος πάντων. Αν δεν σου κάμνει, δκιώξε τον αγαπητή Διοίκηση, δώστου πάλε αποζημίωση και φέρε παίχτη διότι το πρωτάθλημα δεν φκαίνει ούτε με ανάμιση κεντρικόν αμυντικό, ούτε με βαφτισμένους. Τζιαι μεν μου πεις «εν κρατούμε ριάλια». Ας έκαμνες καλλύττερα τα κουμάντα σου. Διότι άμαν δεν έσιεις την πολυτέλεια να πετάσσεις λίρες, να κάμνεις πιο προσεχτικές επιλογές. Αλλιώς αν πιστεύκεις πως θα σου παίξει, στήριξε τον έμπρακτα.

Προχωρούμε. Αριστερός μπακ. Δεν ξέρω αν ο Πέρεζ είναι της μάππας ή όχι. Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι εφέραμε παίχτη, ο οποίος μετά από ανάμιση μήνα προετοιμασίας, είναι πιο ανέτοιμος και από τον Άκη Ιωακείμ και ο Άκαρος πλέον εν προπονητής όι παίκτης. Με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις να τρέχουν και ενώ ήξερες εδώ και ένα χρόνο ότι ο Σκάρα δεν σου κάμνει, φαίρνουμε παίχτη με εργομετρικά 40άρη. Και εκαταϊσέφτηκε ο Μαρκάσα, αφήνοντας το κέντρο σου τίτσιρο από επιλογές, και αναγκαζόμενοι να βάλεις παίχτη στην Πολωνία που είχε πάνω του μισήν προπόνηση. Δεν του έκαμες εργομετρικά; Δεν τον ετσιάκκαρες;

Winger. Εδώ όλοι περιμέναμε να αντικαταστήσουμε έναν από τους υφιστάμενους με παίχτη εντεκάδας. Η αλήθεια δεν τον ξέρω τον Εζέ, αλλά οι ελπίδες μου είναι από ανύπαρκτες έως περιορισμένες. Παίχτης που δεν έκαμεν την διαφορά ούτε καν σε μια Σαλαμίνα, πώς μπορεί να με βοηθήσει εμένα άμεσα; Όπερ και εγένετο στα παιχνίδια της Ευρώπης. Με τον Ράμος δεξί μπακ, έμεινα με τον Φοφανά να ονειρεύομαι την υπέρβαση. Σκεφτείτε πόσο αποτυχημένη επιλογή είναι ο Εζέ, για να ψάχνω γκολ και να μπαίνει αλλαγή ο Μεντί και ο Φυλακτού.

Για τον Κιρμ δεν θα μιλήσω διότι δεν ξέρω τι έγινε. Για άλλη μια φορά διερωτούμαι όμως. Ότι και αν σου έκαμε ρε Κωστή, αφού είσαι πλην τον Ράμος, πλην τον Γκουλόν, ο Εζέ εν σου κάμνει, γιατί τον αφήνεις εκτός; Εγύριζες πας τον πάγκο και έψαχνες λύσεις, και εθώρες τον Μεντί και τον Μουλαζίμη.

Πάμε και στα σίγουρα. Μέσος. Μετά τη φυγή του Λέο, άλλοι λέγαμε ότι θέλουμε εξάρι, άλλοι οκτάρι, άλλοι δεκάρι, άλλοι οκταροδεκάρι και πάει λέγοντας. Θα εμπιστευτώ τον Καϊάφα ο οποίος γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες της ομάδας. Αν και άργησε, θεωρώ την μεταγραφή μέσου ως ορθή. Προπαντός μειωμένου ρίσκου.

Σιέρινταν για αντι-Γκαρσία. Κι αυτό σωστό. Προσέξετε. Για αντι-Γκαρσία. Όχι για αντί-Ποτέ. Καλύτερος από τον Ισπανό. Δεκτόν. Αλλά δυστυχώς, όχι σκόρερ.

Και πάμε στα βαθιά. Εννιάρι. Και εδώ Διοίκηση και τεχνική ηγεσία παίρνουν βαθμό απροΐβαστο. Αν είναι δυνατόν. Εδώ και κάποιους μήνες (πριν ακόμα και τον τραυματισμό του) γνωρίζουν όλοι στην ομάδα ότι ο Ποτέ σούζεται, ότι γυρεύκεται κλπ. Μιλούμε για τον πρώτο σκόρερ της ομάδας πέρσι. Μιλούμε για 17 γκολ στο πρωτάθλημα με 2 μήνες εκτός. Μιλούμε για τον παίχτη που μας κρατούσε απ’ το χέρι ένα ολόκληρο γύρο. Παίρνεις λοιπόν το ζεστό χρήμα (230 βραστές), γλυτώνεις και 200 μισθό, σου χαρίζει και δύο μηνιάτικα, χοντρικά χοντρικά οικονομάς μισό εκατομμύριο. Περιμένει και ο κόσμος να διαθέσεις πηλέ μου τες 150 από αυτές. Αλλά οι σοφοί της Διοίκησης, με τες υπολογιστικές στο χέρι ωσάν τους λογιστές, σφραγίζουν τον κουκουμά και δεν δίνουν σελίνι. Υπολογίζουν (άκουσον άκουσον) τα έξοδα από το charter flight στη Δανία και επειδή είναι περισσότερα απ’ ότι περίμεναν, κάνουν πίσω! Κάποιος να εξηγήσει στους ανθρώπους σας παρακαλώ πάρα πολύ, ότι η διοίκηση μιας ομάδας δεν είναι στείρα μαθηματικά. Κάποιος να εξηγήσει στους σοφούς με τα calculators, ότι δεν βγαίνει η χρονιά με τα 15 γκολ που θα βάλουν οι Σκέμπρι και Σιέρινταν μαζί. Ειδικά με τους υφιστάμενους wingers. Κάποιος να εξηγήσει στους «διαχειριστές» ότι εκτιμούμε την προσπάθεια τους για οικονομική περισυλλογή, πλην όμως είμαστε η ΟΜΟΝΟΙΑ. Και θέλουμε, παράλληλα με την οικονομική ανασυγκρότηση, να κρατήσουμε ψηλά το όραμα.

Πέρσι, αν δεν άφηναν την ομάδα απροστάτευτη στο ματς με τον Σκάμπη, θα παίρναμε πρωτάθλημα και δεν θα έπαιρνε χαπάρι κανένας. Εδώ και μήνες, φωνάζω μέσω αυτής εδώ της στήλης για τις εκλογές της ΚΟΠ, και όταν στη συνέλευση των μελών, πάνω από 10 μέλη απηύθυναν στον Πρόεδρο την ερώτηση «ποιες ενέργειες εκάμετε για έξοδο Κουτσοκούμνη», η απάντηση του ήταν η ίδια που έδωσε και στον Παπαμωυσέως μια βδομάδα ενωρίτερα: «Μα μιαν ψήφον έχουμε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράματα μόνοι μας». Έλλειψη οράματος ή κάτι άλλο;

Τελειώνω όπως άρχισα. Με τον τραγικό προγραμματισμό. Είπα στον πρόλογο μου ότι η πρωταρχική ευθύνη είναι του συμβουλίου. Και θα μου απαντήσει κάποιος (εύλογα), ότι το συμβούλιο δεν ανακατώθηκε ούτε πέρσι ούτε φέτος, και ότι το σύνολο των επιλογών είναι του προπονητή. Κάποιος θα μπορούσε περαιτέρω να επιχειρηματολογήσει, ότι επιτέλους δεν νεκατώννεται το συμβούλιο σε αποφάσεις μεταγραφών και ότι τις επιλογές τες κάμνουν οι αρμόδιοι, τζείνοι δηλαδή που καταλάβουν που μάππα. Δεν είναι έτσι.

Ο Καϊάφας είναι πολύ καλός προπονητής και έδειξε έργο. Πρέπει να στηριχθεί και να μείνει στον πάγκο πολλά χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάμνει για σκάουτερ. Ούτε για σκάουτερ κάμνει, ούτε για τεχνικός διευθυντής. Η δουλειά του είναι προπονητής. Εδώ ακριβώς είναι η ευθύνη της Διοίκησης. Θα έπρεπε να πλαισιώσει τον Καϊάφα με ένα τεχνικό διευθυντή, να τον βοηθήσει, να τον προστατεύσει. Να ταξιδεύει, να βλέπει παίχτες, να δέχεται προτάσεις, να αξιολογεί. Και σε συνεργασία με τον προπονητή να καταλήγει στους παίχτες που ενδιαφέρουν. Γλυτώσαμε 100 χιλιάδες από τον Ρέι Κλαρκ; Οι ατυχέστατες επιλογές του καλοκαιριού θα μας στοιχίσουν πολλαπλάσια.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά αρχίζει ένα ακόμα πρωτάθλημα. Στο οποίο, εάν θέλετε αγαπητοί Διοίκηση και προπονητή να είμαστε ανταγωνιστικοί, χρειαζόμαστε άμεσα 3 μεταγραφές. Επειγόντως κεντρικό αμυντικό με αρχίδια. Επειγόντως winger (αν έχετε την ευκαιρία να πάρετε Χριστοφή και δεν το κάμνετε είστε εγκληματίες). Επειγόντως εννιάρι. Και μην μου λες κύριε Σεραφείμ ότι ο προϋπολογισμός μου είναι ο ίδιος ο περσινός. Έφυγαν οι 4 πιο ακριβοί μου παίχτες (Ποτέ, Μορέιρα, Λέο, Σκάρα), έφυγαν οι πιο φτηνοί Γκαρσία, Ρούμπιο, Χάρης, Ρόντρι και όχι μόνο τους αναπλήρωσες με φθηνότερους παίχτες, κάποιους δεν τους αναπλήρωσες καθόλου.

Αυτά για προβληματισμό.

Ομόνοια μέχρι το τέλος.

Το κεντρί.