Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ράουφμαν: “Ο Τόνι θα δείξει γρήγορα τη δουλειά του”

Ράουφμαν: “Ο Τόνι θα δείξει γρήγορα τη δουλειά του”

rainer


Συνέντευξη του Ράινερ Ράουφμαν φιλοξένησε χθες το Αθλητικό Βήμα. Διαβάστε τις απόψεις του Γερμανού:

Η πρώτη ερώτηση είναι αυτή που περιμένεις Ράινερ. Πως βλέπεις τη φετινή ΟΜΟΝΟΙΑ;
«Η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει φέτος εξαιρετική ποιότητα. Η εικόνα της είναι πολύ καλή. Στον αγώνα με το Αποέλ είδατε ότι μια ομάδα ήταν στο γήπεδο. Και στον αγώνα με την Ανόρθωση ήταν καλή η ΟΜΟΝΟΙΑ. Σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια ήταν καλή η εικόνα. Επηρέασε  και η διαιτησία για να είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ σε αυτή τη βαθμολογική θέση. Υπήρξαν αποφάσεις αρνητικές για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Τώρα όμως που ήλθε ο Τόνι Σαβέβσκι έχω την εντύπωση ότι τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα. Δουλεύει πολύ σκληρά και ξέρει καλά την ΟΜΟΝΟΙΑ. Θα δείτε που βγάλει και νέους ποδοσφαιριστές και θα τους ανεβάσει στην πρώτη ομάδα. Ήδη ανέβασε πάνω κάποιους μικρούς. Όταν ήταν παλιότερα στην ΟΜΟΝΟΙΑ, θυμάμαι ότι είχε δουλέψει πολύ με το Στάθη Αλωνεύτη και το Σταύρο Σταύρου. Ήταν και αυτός ( ο Σταύρος Σταύρου) τότε νεαρός, μεγάλο ταλέντο αλλά χάθηκε λόγω τραυματισμού.Θέλω να πω στους οπαδούς μας ότι με τον Τόνι στο τιμόνι και την ποιότητα που υπάρχει, ότι πρέπει να ειναι αισιόδοξοι».

Το γκολ όμως δεν έρχεται Ράινερ. Αυτό λείπει πολύ από την ομάδα…
«Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι φανερό ότι χρειάζεται άλλο ένα καλό και εύστοχο επιθετικό παίκτη. Δεν μπορεί να βασίζεται συνέχεια στο Φρέντι που είναι 34 χρόνων. Ο Αντρέ Αλβες δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί. Βέβαια αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι ένα ξέσπασμα με γκολ. Όταν αυτό γίνει, θα δείτε ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα»…

Η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει μείνει δέκα βαθμούς πίσω από την κορυφή. Λογικά οι Ομονοιάτες οπαδοί θα πρέπει να χωνέψουν, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η υπόθεση τίτλος…
« Είναι δύσκολη η υπόθεση τίτλος, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για εκτιμήσεις. Είμαστε ακόμη στην  έβδομη αγωνιστική. Υπάρχουν πάρα πολλοί αγώνες μέχρι τη συμπλήρωση και των πλέι οφ. Εξάλλου η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει ένα πρόγραμμα τώρα που μπορεί να το εκμεταλλευτεί και να ανέβει βαθμολογικά. Επίσης οι υπόλοιποι διεκδικητές θα έχουν να αγωνιστούν μεταξύ τους. Πρέπει όμως να έλθει και το γκολ. Όταν αυτό έλθει, θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα».

(Σημ: το πρόγραμμα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μέχρι το τέλος του 2012 έχει ως εξής: Ένωση (εντός), Δόξα (εκτός), Αλκή (εντός), Απόλλωνας (εκτός), Πάφος (εντός), Ολυμπιακός (εντός), Νέα Σαλαμίνα (εκτός), Αγία Νάπα (εκτός), Εθνικός (εντός)).

Το φετινό πρωτάθλημα πως το βλέπεις ;
«Είναι κατά τη γνώμη μου, ένα φοβερό πρωτάθλημα το φετινό. Τρεις ομάδες, η Ανόρθωση, το Αποέλ και η ΑΕΚ ειναι τώρα μπροστά στη βαθμολογία. Ειναι όμως και η ΑΕΛ που όταν τελειώσει με τα ματς της Ευρώπης θα μπει για καλά στο χορό. Όμως και η ΟΜΟΝΟΙΑ και ο Απόλλωνας μπορούν να μπουν στη διεκδίκηση του τίτλου. Ειναι και η Αλκή. Μην το ξεχνάτε αυτό ».

Η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα  Ράινερ…
«Σε αυτό το θέμα δεν έχω να πω πολλά. Εχω να πω μόνο το εξής. «Όπως στρώσεις θα κοιμηθείς». Ήρθε τώρα και αυτή η υπόθεση με το Γιάννη Οκκά. Τι να πω άλλο»…

Το πρόβλημα αυτό πρέπει επηρεάζει  τους ποδοσφαιριστές…
«Ναι ασφαλώς τους επηρεάζει. Πως να παίξεις με βάση τις δυνατότητες σου, όταν ξέρεις ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στην ομάδα»;

Τι σου λένε οι Ομονοιάτες  που σε συναντούν στο δρόμο;
«Εκφράζουν  την  ανησυχία τους βέβαια για τη βαθμολογική θέση της ομάδας , αλλά ένα πράγμα μου λένε: «Πόσο μας λείπεις»!  Και εγώ τους λέω να κάνουν υπομονή και θα τον βρουν τον… παλιό το Γερμανό ».

Αλήθεια γιατί δεν κατεβαίνεις πάλι στα γήπεδα Ράινερ; Τέλος πάντων. Πλάκα να γίνεται. Γυμνάζεσαι καθόλου;
«Ναι γυμνάζομαι. Κάνω τρέξιμο και ποδήλατο. Δεν το ζορίζω όμως γιατί αν το κάνω νιώθω πόνο. Ποδόσφαιρο μπορώ να παίξω μόνο ως τερματοφύλακας αυτή τη στιγμή».

Πάμε πίσω στον Τόνι Σαβέβσκι. Τον θεωρείς μεγάλο κεφάλαιο για την ΟΜΟΝΟΙΑ.
«Πρέπει πρώτα να σου πω ότι είμαι θαυμαστής του Τόνι Σαβέβσκι. Είχαμε επαφή όλα αυτά τα χρόνια που ήταν στην Ελλάδα. Κάθε φορά που υπήρχε πρόβλημα προπονητή στη ΟΜΟΝΟΙΑ τον έπαιρνα τηλέφωνο για να έλθει, αλλά είχε υποχρεώσεις με την ΑΕΚ. Και ο Τόνι όπως ξέρετε δεν είναι ο άνθρωπος που αθετεί τις συμφωνίες που έχει κάνει. Τώρα ευτυχώς που κατάφερε και ήλθε.  Θα δείξει γρήγορα τη δουλειά του. Ήδη την έδειξε»…

Εννοείς με την αλλαγή της φιλοσοφίας στο παιχνίδι της ομάδας. Γιατί είναι φανερό ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ τώρα παίζει διαφορετικά…
«Ναι ασφαλώς. Στα παιχνίδια με το Αποέλ και την Ανόρθωση ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, είδατε ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ  έπαιξε διαφορετικά και είχε καλή απόδοση, ειδικά στον αγώνα με το Αποέλ. Ο Τόνι Σαβέβσκι παρουσίαζε την ομάδα στο γήπεδο σύμφωνα με τη νοοτροπία που τη διακατέχει. Προηγούμενα  ο  τρόπος που έπαιζε η αμάδα δεν ταίριαζε στη νοοτροπία της».

Τελικά ήταν δηλαδή λάθος το να φύγει ο Τόνι Σαβέβσκι από την ΟΜΟΝΟΙΑ …
«Δεν θα το έλεγα ακριβώς έτσι. Ήταν τότε τέτοια η πίεση του κόσμου να φύγει ο Σαβέβσκι που ο πρόεδρος Δώρος Σεραφείμ αναγκάστηκε να το κάνει, παρά το ότι ο ίδιος δεν το ήθελε. έτσι έγιναν τότε τα πράγματα. Αν λοιπόν κάποιοι το ονομάζουν αυτό λάθος, τότε τώρα έχει διορθωθεί».

Είσαι στην Αλκή τώρα. Σκάουτερ της ομάδας της Λάρνακας. Πες μας τις εντυπώσεις σου..
« Ειναι όλα εξαιρετικά. Υπάρχει ένα ιδανικό κλίμα. Είμαι συνεργάτης τώρα με παλιούς συμπαίκτες και φίλους. Υπάρχει ένας πρόεδρος, ο Νίκος Λίλλης, με όραμα για την ομάδα και πεισματάρης. Υπάρχει επίσης ένας νεαρός προπονητής ο Κώστας Καϊάφας με λαμπρό μέλλον».
Ως σκάουτερ πηγαίνω σε όλα τα γήπεδα και παρακολουθώ αγώνες για να εντοπίσω ποδοσφαιριστές. Παρακολουθώ και αγώνες των εθνικών ομάδων στις νεαρές ηλικίες. Το καλοκαίρι που υπήρχε μετεγγραφική περίοδος έκανα ταξίδια στο εξωτερικό. Τώρα κάνω τη δουλειά μου στη Κόπρο

Η Αλκή όμως δεν άρχισε καλά το πρωτάθλημα…
«Ναι είναι αλήθεια αυτό που λες. Τώρα όμως πιστεύω που πήρε και την πρώτη νίκη θα ανέβει. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες στην ομάδα.  Σύντομα θα το δείτε όλοι»…

Παρακολουθείς λόγω της δουλειά σου πολλά παιχνίδια. Βλέπεις να υπάρχει  ταλέντο;
«Έχω δει πολλά παιχνίδια καθώς και παιχνίδια των Εθνικών ομάδων (U17, U19,U21). Ναι, βλέπω ότι υπάρχει ταλέντο»…

Τι θα συνέστηνες στους νέους;
«Σκληρή δουλειά, υπομονή, τα μυαλά να είναι στο κεφάλι και καλή  εξωγηπεδική  ζωή. Το ταλέντο από μόνο του δε φθάνει. όλοι τώρα τρέχουν στο γήπεδο. Όταν η δεν υπάρχει η απαιτούμενη φυσική κατάσταση δεν προχωρεί το ταλέντο».

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα. Ποια είναι η άποψη σου;
«Μια ζωή  βλέπουμε τα ίδια. Όταν δεν υπάρχουν  τα θετικά αποτελέσματα δεν μπορεί να λες πολλά πράγματα. Πρέπει να αναδειχτούν  νέοι παίκτες για να κτίσουμε ομάδα. Ξέρουμε βέβαια ότι αυτό δε είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να το προσπαθήσουμε».

Για τις Κυπριοποιήσεις τι λες;
«Δεν είμαι εναντίον. Όμως να γίνονται  για ποδοσφαιριστές που είναι 28 και 29 χρόνων και όχι 35».

Πες μας Ράινερ ποιος ήταν ο παίκτης που σε δυσκόλευε όταν έπαιζες ποδόσφαιρο;
«Ο Κούλλης Μίτσιγκας. Όταν έπαιζε στο Αποέλ πάντοτε με περιόριζε.  είχε τον τρόπο του. Γιαυτό και είπα τότε  στον Πρόεδρο Δώρο Σεραφείμ: «Πάρτον στην ΟΜΟΝΟΙΑ να τελειώνουμε με αυτόν» .Και το έκανε. Ο Μίτσιγκας  ήλθε στην ΟΜΟΝΟΙΑ».

Με ποιον συμπαίκτη σου συνεργαζόσουνα καλύτερα;
«Συνεργαζόμουν καλύτερα με τον Κώστα Καιάφα. Καταλάβαινε πολύ το παιχνίδι μου. Ο Κώστας Καϊάφας ήταν ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Αλλά ήταν και αδικημένος. Λόγω ονόματος, ο κόσμος ζητούσε υπερβολικά πράγματα από αυτόν».

Τώρα Ράινερ η δουλειά σου είναι στην Αλκή. Κάνεις και κάτι άλλο;
«Ναι εργάζομαι με τη γυναίκα μου. Έχει κατάστημα νυφικών στα Λατσιά. Ονομάζεται Wedding Gallery.Τρέχω και εκεί και βοηθώ όσο μπορώ».

Αν, λέμε αν, η ΟΜΟΝΟΙΑ σου ζητήσει να πας για να προσφέρεις από συγκεκριμένο πόστο θα το έκανες;
«Γιατί όχι; Αν θέλουν, εγώ εδώ είμαι»…

Στη Γερμανία δεν πας;
«Όχι έχω χρονιά να πάω. Πήγα κάποια Χριστούγεννα πριν από πολλά χρόνια. Δεν έχω λόγο να πάω πια. Οι γονείς μου έχουν πεθάνει. Μια αδελφή που έχω έρχεται και με βλέπει εδώ στην Κύπρο»

Και πήγες στη Γερμανία σαν ξένος γιατί με βάση τη Γερμανική νομοθεσία δε μπορεί να είσαι κάτοχος δυο διαβατηρίων, αφού πήρε το Κυπριακό.
«Ναι έτσι ακριβώς είναι».

«Αυτά που δεν αγοράζονται»
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας με το Ράινερ Ράουφμαν που έγινε στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «Τρία Φανάρια» στην παλιά Λευκωσία, στην Πλατεία Φανερωμένης, περνούσαν από κει μαθητές Γυμνασίου που είχαν πάει να επισκεφθούν την εκκλησία της Φανερωμένης. Μόλις τον είδαν είπαν: «Ρε παιδιά αυτός είναι ο Ράουφμαν». Έτρεξαν λοιπόν γρήγορα γρήγορα προς το μέρος του και του είπαν. «Που είσαι ρε killer; Εσένα θέλουμε τώρα στην ομάδα». Αυτός χαμογέλασε και σηκώθηκε για να βγάλει φωτογραφία μαζί τους , αφού του το ζήτησαν επίμονα.

Όταν έφυγαν, μου είπε συγκινημένος: «Αυτά τα είναι πράγματα που δεν αγοράζονται».
«Ναι έχεις δίκιο»,του είπα.

Να προσθέσω και κάτι σημαντικό. Από τις ηλικίες των νεαρών μαθητών και μαθητριών που είδα σχημάτισα την εντύπωση ότι καλά καλά δεν θα πρόλαβαν να τον δουν να παίζει μπάλα. Και όμως τον αναγνώρισαν αμέσως.