Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Δεν μπορείς να μην υποκλιθείς

Δεν μπορείς να μην υποκλιθείς

Είτε στηρίζεις Manchester United είτε όχι, αν είσαι φίλος του ποδοσφαίρου δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις πως πρόκειται για τον κορυφαίο μάνατζερ όλων των εποχών. Με το Σκοτσέζικο του πείσμα, τον άριστο χειρισμό μεγάλων προσωπικοτήτων και φυσικά την τακτική ιδιοφυϊα του, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κατάφερε να φτιάξει 4 τουλάχιστον διαφορετικές United και να μεγαλουργήσει με όλες! Η είδηση της απόσυρσης του προκαλεί ασφαλώς λύπη στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους και ένα standing ovation για τα όσα πρόσφερε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.  Πιο κάτω η καριέρα του Φέργκιουσον σε αριθμούς, όπως καταγράφηκαν από το sport24.gr:


1. Από τις ομάδες που αντιμετώπισε πάνω από 10 φορές ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε υψηλότερο ποσοστό ηττών απέναντι στη Νόριτς (35%).

2. Ο Φέργκιουσον έχει περισσότερες νίκες στην Premier League (527) συγκριτικά με όσες έχουν όλοι μαζί 14 τεχνικοί που εργάζονται αυτή τη στιγμή στην μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

3. Ο Φέργκιουσον μετράει 901 κερδισμένα παιχνίδια και 38 τρόπαια από το Νοέμβριο του 1986 και μετά που ανακοινώθηκε από τους “κόκκινους διαβόλους”.

4. Συνολικά, έχει κοουτσάρει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε 1.033 ματς πρωταθλήματος, έχοντας ρεκόρ 624 νίκες-237 ισοπαλίες-172 ήττες.

5. Μετά τον Φέργκιουσον το… χάος. Οι δύο προπονητές που ακολουθούν τον πολυνίκη Σκωτσέζο σε τίτλους από το 1986-87 και μετά είναι οι Αρσέν Βενγκέρ (11) και Κένι Νταλγκλίς (9).

6. Όταν ο Φέργκιουσον ανέλαβε το τιμόνι της ManUtd πριν από 9.680 ημέρες, 17 παίκτες από την νυν ομάδα της Γιουνάιτεντ δεν είχαν καν γεννηθεί.

ορίας της Premier League.

7.Ο μοναδικός τίτλος που λείπει από την τροπαιοθήκη του είναι το Europa League (και Κύπελλο UEFA παλαιότερα).

8. Ο μοναδικός μάνατζερ με καλύτερο ποσοστό νικών στην Premier League από τον Φέργκιουσον (65%) είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο (70%).

9. Ο Φέργκιουσον μετράει 527 νίκες σε επίπεδο Premier League (από το 1992 και μετά που έγινε η θέσπισή της), με τον αμέσως πιο επιτυχημένο προπονητή στο Νησί από άποψη αποτελεσμάτων (366 νίκες) να είναι ο Αρσέν Βενγκέρ.

10. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κερδίσει τα 304 από τα 404 εντός έδρας παιχνίδια που έχει δώσει στην Premier League με τον Φέργκιουσον στον πάγκο της, με το ποσοστό νικών του να είναι 75%.

11. Συνολικά κέρδισε 10 φορές το βραβείο για τον “Τεχνικό της χρονιάς” (Manager of the Season) και 27 το αντίστοιχο βραβείο για τον “Τεχνικό του μήνα” (Manager of the Month).

12. Οι αριθμοί του Φέργκιουσον σε επίπεδο Premier League: 13 πρωταθλήματα, 808 παιχνίδια, 527 νίκες, 167 ισοπαλίες, 114 ήττες.

13. Η διοργάνωση που δεν του… πήγαινε καθόλου ήταν το Κύπελλο UEFA, όπου κέρδισε μόνο ένα από τα 8 ματς στα οποία πήρε μέρος.

14. Με αυτόν στο τιμόνι η Γιουνάιτεντ πετύχαινε σχεδόν σε κάθε παιχνίδι της ένα γκολ παραπάνω από τον αντίπαλο κατά μέσο όρο! Συνολικά οι “κόκκινοι διάβολοι” μετρούν 2.762 γκολ υπέρ και 1.359 κατά.

15. Στις 27 σεζόν που κάθησε στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, 49 παίκτες της είδαν σε κάποιο ματς κόκκινη κάρτα.

16. Από το 1992 και μετά, η Μάντσεστερ δαπάνησε το ποσό των 531 εκ. λιρών για μεταγραφές ενώ είχε κέρδη 317,7 εκ.λιρών από πωλήσεις παικτών.

17. Έχουν περάσει 9.681 ημέρες από τότε που ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως ο διάδοχος του Ρον Άτκινσον, ενώ τα δύο τελευταία του παιχνίδια στον πάγκο των “διαβόλων” θα είναι απέναντι σε Σουόνσι (εντός) και Γουέστ Μπρομ (εκτός).

18. Τότεναμ και Άστον Βίλα είναι τα δύο αγαπημένα ποδοσφαιρικά “θύματα” του Φέργκιουσον, με τον Σκωτσέζο να μετράει 38 νίκες απέναντι τόσο στα “σπιρούνια” όσο και στους “χωριάτες”.