Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ανταγωνισμός = Βελτίωση

Ανταγωνισμός = Βελτίωση


Του Α.Βιολάρη – Η Σημερινή 14/06/14

Ο Καϊάφας ήταν ξεκάθαρος από τη στιγμή που σχημάτισε πλήρη εικόνα για την Ομόνοια που θέλει να δημιουργήσει. Ο άξονάς του, οι βασικές τέσσερις θέσεις, τερματοφύλακας, στόπερ, κεντρικός μέσος και σέντερ φορ, πρέπει να είναι παίκτες 1ης γραμμής, να ξεχωρίζουν. Αλλά και να υπάρχει τέτοια λύση στον πάγκο, που κανένας να μη νιώθει αναντικατάστατος.

Αρχίζοντας από τα μετόπισθεν, με τον Μορέιρα κάθε προπονητής μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πίσω του βρίσκεται πια ο Αντώνης Γεωργαλλίδης. Είναι ίσως η μοναδική πολυτέλεια της φετινής Ομόνοιας, να έχει δηλαδή τον τερματοφύλακα της Εθνικής ομάδας σαν 2η επιλογή. Ένα τέτοιο δίδυμο φέρνει ανταγωνισμό και ο ανταγωνισμός φέρνει βελτίωση. Ο Μορέιρα έχει εξαιρετικά στοιχεία, αλλά και κάποιες μικροαδυναμίες. Η πίεση που θα ασκεί ο Γεωργαλλίδης, σίγουρα θ΄ αναγκάσουν τον Πορτογάλο τερματοφύλακα να γίνεται ακόμη καλύτερος. Ισχύει και το αντίστροφο. Για να εκτοπίσει ο Γεωργαλλίδης τον Μορέιρα, θα πρέπει να φτάσει στο μάξιμουμ επίπεδο φόρμας. Άρα πρέπει καθημερινά να δουλεύει και να βελτιώνεται.

Στο κέντρο ης άμυνας, ο Σοάρες αναμένει τον παρτενέρ του, με σαφή πρόθεση να είναι ιδίου υψηλού επιπέδου. Ο Κακουμπάβα θα είναι ο 3ος και οι συστάσεις κάνουν λόγο για έναν εξίσου καλό αμυντικό, που κάλλιστα μπορεί ν΄ ανταποκριθεί και άρα να απειλήσει τους άλλους για τη θέση στο αρχικό σχήμα. Συν ότι ανά πάσα στιγμή, έτοιμος για να μεταφερθεί στο κέντρο της άμυνας είναι ο Σκαραμοτσίνο.

Τον βασικό ρόλο στη μεσαία γραμμή θα παίξει ο Γκρικαλασβίλι. Δεν είναι επιτελικός, αλλά είναι ένας παίκτης box to box, με πολλά τρεξίματα, εμπλοκή στην επίθεση, γερό πόδι. Ο ανταγωνισμός θα έρθει από τον Αλίπιο. Πάνω στον οποίο ο Καϊάφας ποντάρει με το δίκαιό του. Ο νεαρός Βραζιλιάνος ξέρει πολλά καντάρια μπάλα, με τεχνική κατάρτιση υψηλού επιπέδου. Το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε πριν αποκτηθεί ήταν η αποχή. Άρα είχε έλλειψη φυσικής κατάστασης, δύναμης, αγωνιστικού προσανατολισμού. Έχει πάρει ήδη αρκετά ματς στα πόδια του, μία καλή προετοιμασία θα τον βοηθήσει αφάνταστα, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε έναν διαφορετικό Αλίπιο.

Τέλος είναι ο σέντερ φορ. Ο εκλεκτός για τον οποίο υπάρχει αναμονή, μέχρι να πέσουν οι υπογραφές. Είναι η θέση στην οποία η Ομόνοια κάνει την οικονομική της υπέρβαση. Παίκτης που να ξέρει την τέχνη του γκολ, αλλά και που να μπορεί να παίζει με την μπάλα στα πόδια, να ανοίγει διαδρόμους, να μην αφήνει σε ησυχία τα αντίπαλα μπακ. Όποιος και αν είναι τελικά, θα πρέπει όμως να είναι πάντα σε εγρήγορση, έχοντας πίσω του τον Γκαρσία. Που έχει φάει τα γήπεδα και κυρίως την αντίπαλη περιοχή με το κουταλάκι, και θα κτυπά πάντα την πόρτα της 11άδας.