Home TOP NEWS Τρία συνεχόμενα νταμπλ για την ΟΜΟΝΟΙΑ

Τρία συνεχόμενα νταμπλ για την ΟΜΟΝΟΙΑ

omonoias


Έχει το ρεκόρ η ομάδα του «τριφυλλιού», ενώ δύο συνεχόμενα νταμπλ έχει και η ΕΠΑ.

ΣΤΟΧΟΣ του ΑΠΟΕΛ φέτος δεν είναι μόνο η κατάκτηση του τίτλου, αλλά, και του κυπέλλου, που αν τα καταφέρει θα είναι το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ για να πετύχει άλλο ένα ρεκόρ στην ιστορία του. Στη δεκαετία του ’50 είχε πάλι την ευκαιρία να το πετύχει αφού πήρε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (1947, 1948, 1949) όμως μόνο την πρώτη φορά πέτυχε νταμπλ, ενώ στις άλλες δύο φορές έχασε σε τελικούς Κυπέλλου, από ΑΕΛ και Ανόρθωση αντίστοιχα.

Του Άκη Κυριάκου, sigmalive.com/sports

Τα δύο συνεχόμενα νταμπλ – αν έρθουν – θα αποτελούν ρεκόρ για τους «γαλαζοκίτρινους», όμως κάτι τέτοιο πέτυχε και η ΕΠΑ (1945, 1946). Το ρεκόρ συνεχόμενων νταμπλ το έχει η ΟΜΟΝΟΙΑ, που μεσουρανούσε στη δεκαετία του ’80. Η ομάδα του «τριφυλλιού» πέτυχε το νταμπλ τρεις συνεχόμενες χρονιές, το 1981, 1982, 1983. Διπλό νταμπλ δεν μπόρεσε να κάνει η Ανόρθωση στη δεκαετία του ’90. Το πέτυχε το 1998, όμως την επόμενη χρονιά έχασε στον τελικό από τον ΑΠΟΕΛ.

Το ρεκόρ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Η ΟΜΟΝΟΙΑ, λοιπόν, είναι η ομάδα που κατέκτησε τα περισσότερα συνεχόμενα νταμπλ, ρεκόρ που το κρατεί μέχρι σήμερα. Πήρε τρία συνεχόμενα νταμπλ στη δεκαετία του ’80 οπότε κυριαρχούσε, περίοδος στην οποία πήρε 6 συνεχόμενους τίτλους (1974-79) και μετά από διακοπή ενός χρόνου (1980, ΑΠΟΕΛ) πήρε άλλους πέντε συνεχόμενους τίτλους.

* Η πρώτη κατάκτηση του νταμπλ ήταν το 1981. Η ΟΜΟΝΟΙΑ πήρε τον τίτλο, σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπου έδωσε μάχη με τον ΑΠΟΕΛ, την Ένωση και τον Πεζοπορικό. Πήρε 38 βαθμούς σε 26 αγώνες (16 νίκες, 6 ισοπαλίες, 4 ήττες) και συντελεστή τερμάτων 56-21. Ο ΑΠΟΕΛ τερμάτισε δεύτερος με 36 βαθμούς, ο ΠΟΛ 34 και η Ένωση 32. Η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε τις περισσότερες νίκες και την καλύτερη επίθεση, ενώ ο ΑΠΟΕΛ είχε τις λιγότερες ήττες (3) και την καλύτερη άμυνα (16 τέρματα).

Στον τελικό Κυπέλλου κέρδισε την Ένωση σε διπλούς αγώνες που έγιναν στο Τσίρειο. Το πρώτο τελείωσε ισόπαλο 1-1 στην ημίωρη παράταση (προηγήθηκε με Καϊάφα στο 97’), ενώ στον επαναληπτικό κέρδισε 3-0 με τέρματα των Κανάρη, Μαυρή, Καϊάφα. Για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε κατά σειράν τους ΑΠΟΕΛ 2-1, Δερύνεια 7-1, Άρη 4-0, ΠΟΛ 1-0.
Προπονητής ήταν ο Βούλγαρος Βασίλ Σπάσοφ και στην ομάδα έπαιζαν οι Πραξιτέλους, Πατίκης, Άντωνας, Κοντογιώργης, Μιαμηλιώτης, Πέτσας, Κλείτος, Ευαγόρας, Φ. Δημητρίου, Μαυρής, Κάντηλος, Κανάρης, Καϊάφας, Τσίκκος, Κ. Ερωτοκρίτου, Α. Σάββα, Θεμιστοκλέους, Χαρίτου, Σαββίδης.

* Η ΟΜΟΝΟΙΑ πήρε τον τίτλο και το 1982 δημιουργώντας διάφορα ρεκόρ. Ήταν η πρώτη κυπριακή μάδα που ξεκινούσε δύο χρονιές με ήττα και όμως έπαιρνε τον τίτλο, ενώ δημιούργησε μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, που ήταν ο Πεζοπορικός.
Ο τίτλος ήρθε εύκολα για το «τριφύλλι», που σε 26 αγώνες πήρε 44 βαθμούς (20-4-2) και συντελεστή τερμάτων 61-9, έχοντας με διαφορά την καλύτερη επίθεση και άμυνα. Τρεις ομάδες ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση με 34 βαθμούς, ΠΟΛ, ΑΠΟΕΛ και Απόλλων. Μόνο δύο ήττες είχε και ο ΑΠΟΕΛ, όμως τις μισές νίκες έναντι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Οι ήττες που γνώρισε η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν εκτός έδρας από την ΑΕΛ 1-0 και τον ΠΟΛ 2-0.
Διπλός ήταν και πάλι ο τελικός Κυπέλλου. Στο Τσίρειο έμεινε στο 2-2 με τον Απόλλωνα και τα τέρματά της πέτυχαν οι Καϊάφας (63’), Α. Σάββα (106’). Στον επαναληπτικό στο Μακάρειο η ΟΜΟΝΟΙΑ κέρδισε 4-1 με τον Γ. Σαββίδη να σημειώνει δύο τέρματα και από ένα οι Πατίκης, Κανάρης.
Για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε κατά σειρά τις Ορφέα Αθηένου 8-0, Δερύνεια 2-0, Παραλίμνι 2-0, ΑΠΟΕΛ 1-0. Προπονητής ήταν και πάλι ο Β. Σπάσοφ και στην ομάδα έπαιζαν οι Χαρίτου, Πραξιτέλους, Κλείτος, Άντωνας, Σαββίδης, Πατίκης, Κοντογιώργης, Ιακώβου, Π. Χαραλάμπους, Γρηγορίου, Άριστος, Τσίκκος, Κόλεφ, Φίλιππος, Κανάρης, Μαυρής, Α. Σάββα, Πέτσας, Καϊάφας.

* Το τρίτο συνεχόμενο νταμπλ ήλθε την περίοδο 1982-83. Η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε έντονο ανταγωνισμό με την Ανόρθωση στο πρωτάθλημα, το οποίο πήρε ουσιαστικά τέσσερεις αγωνιστικές πριν από το τέλος, νικώντας στο μεγάλο ντέρμπι την «κυρία».
Η ΟΜΟΝΟΙΑ σε 26 αγώνες πήρε 38 βαθμούς, έχοντας 16 νίκες, 56 ισοπαλίες, 4 ήττες και 52-17 τέρματα. Είχε τις περισσότερες νίκες, την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα. Η Ανόρθωση τερμάτισε δεύτερη με 35 βαθμούς και τις λιγότερες ήττες (τρεις).
Η ΟΜΟΝΟΙΑ κέρδισε το Κύπελλο νικώντας στον τελικό που έγινε στο Τσίρειο, την Ένωση με 2-1, από τέρματα των Κανάρη, Άριστου. Για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε κατά σειρά τις Ύψωνα 4-0, ΑΠΕΠ 8-0, ΑΠΟΠ 8-1, Ανόρθωση 1-0. Προπονητής της ήταν ο Βούλγαρος Τάσκοφ και στην ομάδα έπαιξαν οι Πραξιτέλους, Χαρίτου, Κλείτος, Κοντογιώργης, Κ. Ιακώβου, Πογιατζής, Άριστος, Γ. Σαββίδης, Καϊάφας, Α. Σάββα, Κανάρης, Κάντηλος, Τσίκκος, Γκρέγκορι, Φίλιππος, Μαυρής, Άντωνας.

Δύο συνεχόμενα νταμπλ η ΕΠΑ
Η πρώτη ομάδα που έκανε δύο συνεχόμενα νταμπλ είναι η ΕΠΑ Λάρνακας. Σε άλλες βέβαια εποχές, όπου οι ομάδες ήταν πολύ λιγότερες όπως και οι συνθήκες για ποδόσφαιρο, αλλά είναι καταγεγραμμένο στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας. Η ΟΜΟΝΟΙΑ έκανε το δικό της ρεκόρ 35 χρόνια αργότερα ενώ, εάν το πετύχει φέτος ο ΑΠΟΕΛ, θα έχουν περάσει 32 χρόνια.
Η ΕΠΑ έκανε το πρώτο νταμπλ το 1945. Σε ένα πρωτάθλημα με 6 ομάδες, ισοβάθμησε στην κορυφή με τον ΑΠΟΕΛ, αλλά πήρε τον τίτλο σε διπλούς αγώνες, όπως προέβλεπε ο κανονισμός. Στο ΓΣΠ οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0, ενώ στο ΓΣΖ η ΕΠΑ κέρδισε 3-1 με δύο τέρματα του Κόκου Χειμωνίδη και ένα του Μελετίου. Η ΕΠΑ σε 10 αγώνες πήρε 17 βαθμούς (όσους και ο ΑΠΟΕΛ) από 8 νίκες, 1 ήττα και 1 ισοπαλία, και συντελεστή τερμάτων 50-19 (καλύτερη επίθεση).
Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και στον τελικό Κυπέλλου, με την ΕΠΑ να κερδίζει και πάλι τον ΑΠΟΕΛ 3-1, με δύο τέρματα του Χειμωνίδη και ένα του Ντικράν.
Στην ομάδα της ΕΠΑ έπαιζαν τότε οι Μαύρος, Βαλιαντής, Αράμ, Παπιέν, Χαμπής, Ποτονίδης, Μ. Λεωνίδου, Κ. Χειμωνίδης, Γργοριάδης, Μισσιριάν, Ντικράν, Μελετίου, Γεωργιάδης, Άριστος, Μιλτής.

* Δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ για την ΕΠΑ το 1946 και πάλι ύστερα από έντονο συναγωνισμό με τον ΑΠΟΕΛ. Η ομάδα της Λάρνακας πήρε τον τίτλο με 17 βαθμούς έναντι 15 του ΑΠΟΕΛ. Σε 10 αγώνες πέτυχε 8 νίκες, μία ισοπαλία, μία ήττα και με συντελεστή τερμάτων 34-14.
Στο Κύπελλο βρέθηκαν πάλι στον τελικό ΕΠΑ και ΑΠΟΕΛ, αφού στα ημιτελικά νίκησαν σε τοπικά ντέρμπι τον ΠΟΛ (2-1) και Ολυμπιακό (4-0) αντίστοιχα. Ο τελικός έγινε στο ΓΣΠ, τον παρακολούθησαν 8000 θεατές και ήταν συγκλονιστικός. Με την έναρξη του αγώνα προηγήθηκε ο ΑΠΟΕΛ, αλλά η ΕΠΑ επικράτησε με τέρματα των Γεωργιάδη, Χειμωνίδη.
Στους «κιτρινόμαυρους» ήταν αυτή την περίοδο οι Μαύρος, Ντικράν, Άριστος, Ποτονίδης, Παπιέν, Γεωργιάδης, Γρηγοριάδης, Ακόπ, Χειμωνίδης, Χαμπής, Μελετίου, Μιλτής, Χαμπής.