Home TOP NEWS Απούσα; Οιωνός… πρωταθλητισμού!

Απούσα; Οιωνός… πρωταθλητισμού!

 


Ύστερα από μια εφιαλτική σεζόν, στην οποία η Ομόνοια όχι μόνο δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάποιο τίτλο αλλά έμεινε και εκτός Ευρώπης μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, υπάρχει ένα στατιστικό στοιχείο που κάνει τους πράσινους να αισθάνονται αισιόδοξοι ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ποιο είναι αυτό; Το γεγονός πως το «τριφύλλι» σχεδόν πάντα κάνει πρωταθλητισμό κατά τη σεζόν που δεν λαμβάνει μέρος στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, goal.com.cy

Ανατρέξαμε στο αρχείο μας και εντοπίσαμε ότι από το 1971 που καθιερώθηκε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (μετέπειτα Γιουρόπα Λιγκ) αντικαθιστώντας το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, η Ομόνοια δεν εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο άλλες επτά φορές. Και για μαντέψτε τι έκανε στο εγχώριο πρωτάθλημα; Πέντε φορές κατέκτησε τον τίτλο, μία φορά τερμάτισε δεύτερη και μία φορά κατέλαβε την 3η θέση.

Η πρώτη φορά εντοπίζεται τη σεζόν 1971-72, όταν η Ομόνοια δεν έπαιξε στην Ευρώπη, όμως στο κυπριακό πρωτάθλημα κατέκτησε τον τίτλο και εξασφάλισε συμμετοχή στην Α’ Εθνική. Η παρουσία της στο ελληνικό πρωτάθλημα (1972-73), της στέρησε την έξοδο στα ευρωπαϊκά κύπελλα της σεζόν 1973-74, αλλά στην Κύπρο εκείνη την περίοδο στέφθηκε πρωταθλήτρια.

Μπορεί ο συγκεκριμένος τίτλος να της εξασφάλιζε έξοδο στην Ευρώπη, αλλά λόγω της τουρκικής εισβολής απέσυρε τη συμμετοχή της (το ίδιο και ο Πεζοπορικός και η ΕΝΠ). Έτσι, την επόμενη σεζόν (1974-75), χωρίς το… βάρος της Ευρώπης επανέλαβε εαυτόν και διέπρεψε ξανά στην Κύπρο «κλειδώνοντας» τον τίτλο.

Από τότε μέχρι και το 1992, συμμετείχε ανελλιπώς στα ευρωπαϊκά κύπελλα, όμως η 4η θέση που κατέλαβε τη σεζόν 1991-92, δεν της εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο για τη σεζόν 1992-93. Δεν χαλάστηκε, όμως, αφού κατάφερε να φορέσει και πάλι το στέμμα της πρωταθλήτριας. Ακολούθησαν δύο ανεπιτυχείς σερί σεζόν (1996-97 και 1997-98), όπου η Ομόνοια δεν έλαβε μέρος στην Ευρώπη, αφού στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 3η και 2η θέση αντίστοιχα, για να φτάσουμε στην πιο πρόσφατη σεζόν όπου οι πράσινοι δεν αγωνίστηκαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά πήραν το πρωτάθλημα (2002-03).

Σίγουρα το να μιλάμε από τώρα για πρωτάθλημα είναι τουλάχιστον υπερβολικό, αλλά με βάση τα πιο πάνω στατιστικά στοιχεία που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, αναμένεται ότι την επόμενη σεζόν η ομάδα της Λευκωσίας θα έχει να… παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κυπριακό πρωτάθλημα.