Home TOP NEWS «Εφικτή η επιστροφή στην ποδοσφαιρική δράση»

«Εφικτή η επιστροφή στην ποδοσφαιρική δράση»


Συνέντευξη στον αθλητικογράφο Ανδρέα Μαύρο της ιστοσελίδας goalnews παραχώρησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας και ιατρικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης. Είναι θετικές οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην ποδοσφαιρική δράση.

Αναλυτικά:

Την επιστροφή στις προπονήσεις, υπό περιορισμούς σε πρώτη φάση, προανήγγειλε ο Πέτρος Καραγιάννης. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας και ιατρικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μιλώντας στο «Goal», ανέφερε πως από τη στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα είναι ικανοποιητική, χαλαρώνουν σταδιακά και τα περιοριστικά μέτρα στο ποδόσφαιρο.

«Η προπόνηση μπορεί να αρχίσει από τον Μάιο, η αγωνιστική δράση τον αμέσως επόμενο μήνα, εάν οι ομάδες είναι έτοιμες», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως φτάνει ωστόσο να τηρηθούν οι ασφαλείς δικλίδες που θα τεθούν.

«Στο πρώτο στάδιο θα επιτραπεί η προπόνηση και σε δεύτερο στάδιο, θα ήταν δυνατή η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών», εκτίμησε. Αναφέρθηκε στο τι περιλαμβάνει το πλάνο επιστροφής, στα τεστ που πρέπει να υποβληθούν οι παίκτες πριν επιτρέψουν στις προπονήσεις (θα επαναλαμβάνονται ανά τακτά διαστήματα) και σε πολλά άλλα θέματα που απασχολούν, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο…

-Πώς κρίνετε την καμπύλη των κρουσμάτων; Είστε αισιόδοξος ότι σύντομα θα δούμε και μηδενικά κρούσματα;

«Μέχρι στιγμής, τα πράγματα αποτυπώνουν μία σταθερή κατάσταση. Φτάσαμε σε μονοψήφιους αριθμούς, κάτι που δεικνύει ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας που όλοι μιλάμε έχει πάει κάτω από το 1. Σημαίνει, δηλαδή, πως είναι ασφαλές να χαλαρώσουμε κάποια μέτρα. Για μηδενικά κρούσματα, ελπίζουμε μέσα στην εβδομάδα να έχουμε 1-2 μέρες που θα δούμε 0. Θα δούμε… Αν έχουμε 1-2 κρούσματα, δεν σημαίνει ότι θα ανασταλεί η χαλάρωση των μέτρων. Η χαλάρωση θα ανασταλεί εάν κι εφόσον ξαφνικά βλέπουμε 20, 30 κρούσματα την ημέρα».

-Την ερχόμενη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει τελικές αποφάσεις. Μπορείτε να μας πείτε, σύμφωνα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, πότε μπορούμε να μιλάμε για «ξεκλείδωμα» (και) του ποδοσφαίρου;

«Σε πρώτο στάδιο, όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε προπονήσεις και όχι αγώνες. Γιατί, τα παιχνίδια εμπεριέχουν σωματική επαφή μεταξύ των παικτών. Επομένως, στο πρώτο στάδιο θα επιτραπεί η προπόνηση και σε δεύτερο στάδιο, θα ήταν δυνατή η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών».

-Μπορείτε να γίνει πιο συγκεκριμένος;

«Η προπόνηση μπορεί να αρχίσει από τον Μάιο και ίσως, η αγωνιστική δράση από τον αμέσως επόμενο μήνα, εάν οι ομάδες είναι έτοιμες. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις πόσες εβδομάδες θα χρειαστούν για να προετοιμαστούν».

-Δηλαδή, είσαστε αισιόδοξος ότι το πρωτάθλημά μας, θα επαναρχίσει έτσι;

«Εάν κι εφόσον τηρηθούν οι ασφαλείς δικλίδες που θα μπουν με βάση τον σχεδιασμό, κάτι που θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τα σωματεία, τότε ναι. Δεν το θεωρώ ανέφικτο».

-Ενημερωνόμαστε ότι θα υπάρξουν στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων. Το ποδόσφαιρο σε ποιο από αυτά περιλαμβάνεται, για να καταλάβει και ο κόσμος κ. Καραγιάννη;

«Είτε στο πρώτο στάδιο, είτε στο δεύτερο στάδιο. Αυτό εξαρτάται πόσα πράγματα θα θέλει, με τη δική μας συμβολή, να δραστηριοποιήσει η κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι, τουλάχιστον, στην πρώτη φάση να μην ανοίξουμε αρκετά μέτωπα και μετά, να “τρέχουμε” για να τα περιορίσουμε. Δηλαδή, όσο πιο λίγα ανοίξουμε, τόσο πιο ελεγχόμενη θα είναι η κατάσταση. Ως εκ τούτου, εγώ δεν βλέπω μεγάλη διαφορά είτε είναι στις αρχές του Μαΐου είτε δύο εβδομάδες αργότερα για το τι θα ανοίξει και πότε».

-Αυτές οι εισηγήσεις έχουν τεθεί ενώπιον  του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας;

«Ασφαλώς. Ο ΠτΔ δεν εξέφρασε, όμως, άποψη. Ζήτησε, όπως κάθε τι να διέπεται από δικλίδες ασφαλείας».

-Θα πρέπει οι παίκτες να υποβληθούν, φανταζόμαστε, σε έλεγχο ώστε να επιστρέψουν στις προπονήσεις….

«Αυτό, ναι, πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένο. Όπως επιβεβλημένα θα είναι και τα τεστ ανά τακτά διαστήματα, για να ξέρουμε πως τα πράγματα δεν μας έχουν ξεφύγει. Τα τεστ και η επιτήρηση δεν θα εξαλειφτεί, δηλαδή. Θα γίνει πιο επιτακτική στις δύο εβδομάδες που θα μεσολαβούν μεταξύ των χαλαρώσεων. Θα είναι συνεχής με άλλα λόγια».

-Το σταδιακό πλάνο επιστροφής τι πρέπει να περιλαμβάνει, κατά την άποψή σας;

«Θεωρώ ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν οι προπονήσεις, χωρίς οι παίκτες να έρχονται αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλο. Δηλαδή, να κάνουν την εξάσκησή τους κρατώντας αποστάσεις. Θα μπορούσαν να αλλάξουν στις κερκίδες για παράδειγμα και όχι στα αποδυτήρια. Επίσης, για μπάνιο να κάνουν δύο-δύο ή τρεις-τρεις, ή ακόμη να αποχωρήσουν και να κάνουν μπάνιο σπίτι τους. Υπάρχουν, δηλαδή, τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο με ασφάλεια. Ο ΚΟΑ έκανε εισηγήσεις, τις οποίες βρίσκουμε πολύ λογικές. Θα συμπεριληφθούν όλα αυτά τα δεδομένα στις συζητήσεις που θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα. Και με την Υπουργική και με τη Συμβουλευτική Ομάδα, όταν συναντηθεί ο ΠτΔ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και τον ΠτΔ, την Τετάρτη».

Αποστάσεις ποδοσφαιριστών, χρήση μάσκας και καραντίνα

Στην Ιταλία, ο ιδιοκτήτης της Σαμπντόρια, Μάσιμο Φερέρο, έθεσε ερωτηματικά όσον αφορά στην επανέναρξη του πρωταθλήματος. Είχε πει: «Τι κάνουμε εάν ένας παίκτης μολυνθεί με τον ιό; Στέλνουμε τους άλλους σε καραντίνα ή το αντιμετωπίζουμε σαν να τραυματίστηκε; Ύστερα, πώς περιμένετε οι παίκτες σε καραντίνα να μείνουν σε ένα ξενοδοχείο για 30 ημέρες;».

Θέσαμε τα εν λόγω ερωτήματα στον Πέτρο Καραγιάννη και εξέφρασε την ακόλουθη άποψη: «Εάν κι εφόσον διατηρούνται οι αποστάσεις, τότε θα μπουν σε καραντίνα αυτοί που ήλθαν σε άμεση επαφή. Εδώ που τα λέμε, εάν γίνει μάθημα από τον προπονητή στους παίκτες, θα πρέπει να καθίσουν σε μία απόσταση ο ένας από τον άλλον. Επομένως, όταν κάθονται θα πρέπει να φορούν μάσκα. Είναι εκ των ων ουκ άνευ. Την ώρα που θα παίξουν, εννοείται πως δεν θα φορούν μάσκα. Επομένως, για να απαντήσω την ερώτησή σας, εάν υπάρξει κάποιο κρούσμα, η μισή ομάδα πιθανόν να μπει σε καραντίνα. Τίθενται πολλά πράγματα στο τραπέζι. Μπαίνουμε και σε καλοκαιρινούς μήνες, πάντως, οπότε η οποιαδήποτε εκροή μικροσταγονιδίων θα ξηραίνεται σε πολύ λιγότερη ώρα».

«Αγώνες με περιορισμένο αριθμό φιλάθλων, όταν…»

Ζητήσαμε από τον καθηγητή κ. Καραγιάννη επίσης, εάν μπορεί να οριοθετήσει και το πότε εκτιμά, ότι οι φίλαθλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν διά ζώσης αγώνες. Ξεκαθάρισε πως επί της παρούσης δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε βάθος χρόνου, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε θα μπορούν να διεξαχθούν παιχνίδια με περιορισμένο όμως κόσμο στην κερκίδα.

«Εάν όλα πάνε καλά και δεν παρατηρηθούν ιδιαίτερα προβλήματα με τη χαλάρωση των μέτρων έως το τέλος Μαΐου, θα μπορούν να διεξαχθούν αγώνες με περιορισμένο αριθμό φιλάθλων. Να κάθονται στις κερκίδες σε απόσταση ασφαλείας», τόνισε χαρακτηριστικά στο «Goal» ο κ. Καραγιάννης.

«Για παράδειγμα, σε μία κερκίδα που θα μπορούσαν να βρεθούν υπό κανονικές συνθήκες 4.000 κόσμος, θα μπουν 1.000. Αυτό, αποτελεί επαναλαμβάνω, ένα παράδειγμα. Επομένως, οι ομάδες θα μπορούσαν να έχουν και ένα εισόδημα», πρόσθεσε. «Αυτά τα πράγματα θα μπορούμε να τα επεξεργαστούμε όταν ληφθεί η απόφαση πως “ναι” θα υπάρξει αυτό. Το κάθε τι που δραστηριοποιείται, επαναλαμβάνω, θα έχει τις δικές του ασφαλιστικές δικλίδες. Αυτό, θα πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος», είπε καταλήγοντας.