Home SPORTS NEWS Γιορτές στα αγγλικά γήπεδα (vids)

Γιορτές στα αγγλικά γήπεδα (vids)


Μιχάλης Τσώχος

Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες. Άγιες ημέρες αυτές για να τις περάσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και μπαλλίτσα. Ας είναι καλά οι Αγγλοι, που μας κρατάνε ζεστούς. Ακολουθεί ένα αφιέρωμα στην BOXING DAΥ του Νησιού με σχετικά βίντεο και αναλύσεις. Απολαύστε το.

Η αγωνιστική της Boxing Day

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ισχύουν και στο ποδόσφαιρο. Είναι η ευκαιρία για τους παίκτες και τους προπονητές, να χαλαρώσουν και να περάσουν λίγες στιγμές ηρεμίας (ή όπως αλλιώς θέλουν τέλος πάντων) με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Στην Αγγλία, όμως είναι η χαρά του ποδοσφαιρόφιλου. 3 αγωνιστικές ημέρες από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι την Πρωτοχρονιά, και μια πραγματική γιορτή στα γήπεδα, αρχής γενομένης από την επόμενη των Χριστουγέννων. Καλά, μην φανταστείτε ότι οι περισσότεροι παίκτες τρελλαίνονται στην ιδέα, αλλά τι να κάνουν, που είναι μια παράδοση χρόνων…

Τι είναι η Boxing Day

Είναι επίσημη γιορτή και αργία για τις χώρες της Βρεττανικής Κοινοπολιτείας. Ακόμη και στις ΗΠΑ, που δεν είναι επίσημη, αρκετοί πληθυσμοί, που ζουν κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, την ακολουθούν. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πότε ξεκίνησε και από ποιον. Για κάποιους οι ρίζες ανάγονται ακόμη και στα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, ή στον Μεσαίωνα. Βασικά θεωρείται, ότι έχει σχέση με τα μικρά ξύλινα κουτιά (Box), στα οποία οι πλούσιοι έβαζαν δώρα ή φαγητά, για τους φτωχούς. Την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων, συνόδευε τα πλοία για καλή τύχη και το τοποθετούσε σε καθένα ο ιερέας. Τον 18ο αιώνα, έβαζαν την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων κάποια μικρά δώρα, αλλά συνήθως τα αποφάγια τους, οι πλούσιοι και τα τοποθετούσαν στις εκκλησίες, ώστε να τα πάρουν οι φτωχοί υπήκοοι τους, του χωριού ή της πόλης. Επίσης τον 19ο αιώνα, την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας, έγινε έθιμο για τους εμπόρους, να ανταλλάσουν δώρα, μέσα σε αυτά τα κουτάκια, για καλή τύχη. Και το έθιμο συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας, οπότε και συνήθως ανταλλάσουν τα δώρα και τις ευχές όλες οι οικογένειες.

Σπορ και Boxing Day

Εκτός από το ποδόσφαιρο, που θα δούμε αναλυτικά παρακάτω, δεν είναι η μόνη αθλητική δραστηριότητα της ημέρας. Για τους πολύ πλούσιους, είναι η παραδοσιακή ημέρα, για να λάβουν μέρος στο κυνήγι της αλεπούς. Επίσης στο Σόρεϊ, στο Κέμπτον Παρκ, διεξάγεται η ιπποδρομία του Βασιλιά Γεωργίου του 6ου, από τις πιο δημοφιλείς της χώρας. Υπάρχει ακόμη πλήρης αγωνιστική στο ράγκμπυ. Στην Αυστραλία επίσης, υπάρχει τουρνουά κρίκετ στην Μελβούρνη και ιστιοπλοϊκός αγώνας στο Σύδνεϋ (καλοκαίρι γαρ…).

Ποδόσφαιρο στις 26 Δεκεμβρίου

Ασφαλώς όμως, η διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου, είναι το κύριο γεγονός, που χαρακτηρίζει την ημέρα, και αποτελεί μέρος της ποδοσφαιρικής κουλτούρας των Βρεττανών. Αρχικά διεξάγονταν δύο αγώνες, «κολλητά», 25 και 26/12, και συνήθως έπαιζαν μεταξύ τους, ομάδες της πόλης, ή γειτονικές, ώστε οι φίλαθλοι και οι σύλλογοι, να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις. Ήδη από τα τέλη του 1800, καταγράφονται επίσημες αναμετρήσεις: η Ντέρμπυ αντιμετώπισε την Λίβερπουλ και την Γκλόσοπ το διήμερο του 1899, κερδίζοντας μάλιστα 3-2 και 4-1. Η παράδοση αγώνων, ανήμερα τα Χριστούγεννα, συνεχίστηκε, μέχρι την δεκαετία του 1950, με τα γειτονικά ντέρμπυ να προσελκύουν και το μεγαλύτερο αριθμό θεατών της χρονιάς. Για τελευταία φορά, πλήρη αγωνιστική είχαμε το 1957 (στην Σκωτία το 1971). Ενώ αγώνας της Div 1, διεξήχθη για τελευταία φορά στις 25/12/1965, ανάμεσα στην Μπλάκπουλ και την Μπλάκμπερν. Όμως κάτι οι έντονες διαμαρτυρίες πια των ποδοσφαιριστών και των μελών των συλλόγων, που ήθελαν έστω μια μέρα ξεκούρασης με τις οικογένειες τους, κάτι και τα θέματα μεταφοράς των οπαδών, με τα Δημόσια Μέσα, διέκοψαν το έθιμο. Πλέον ποδόσφαιρο υπάρχει μόνο στις 26/12, μία ακόμη αγωνιστική στις 28 ή 29, και το «εορταστικό πρόγραμμα» ολοκληρώνεται την Πρωτοχρονιά. Τα τελευταία χρόνια πάντως το πρόγραμμα λόγω των τηλεοπτικών υποχρεώσεων έχει απλώσει αρκετά (όπως θα δείτε και στο τέλος)

Όπως και να χει πάντως, η «παράδοση» έχει εξελιχθεί σε τηλεοπτική συνήθεια ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (αυτό είναι το περυσινό promo του FOX).

http://www.youtube.com/watch?v=SIuiq21Y6z4

Μισό…πρωτάθλημα

Η αγωνιστική της Boxing Day, συνήθως σηματοδοτεί το μέσον του πρωταθλήματος. Πολλές φορές, υπάρχει τεράστιο αγωνιστικό ενδιαφέρον, ακόμη και αν απουσιάζουν παιχνίδια των Big Four. Η πιο παραγωγική αγωνιστική, έγινε το 1963, με 66 (!) γκολ στην Πρώτη (τότε) Κατηγορία και μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα: Μπάρνλεϊ-Μάντσεστερ Γ. 6-1, Φούλαμ-Ιπσουιτς 10-1, Γουεστ Χαμ-Μπλάκμπερν 2-8. Δύο μέρες μετά, που έγινε η επόμενη αγωνιστική, και τα ζευγάρια ήταν τα ίδια, με ανεστραμμένες έδρες (τακτική, που ακολουθήθηκε συχνά, ώστε να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός για τους συλλόγους και λιγότερη καταπόνηση), και τα αποτελέσματα ήταν «ανάποδα»: Μπλάκμπερν-Γουέστ Χαμ 1-3, Μάντσεστερ Γ.-Μπάρνλεϊ 5-1, Φούλαμ-Ιπσουιτς 2-4.

Πάντως ο τίτλος του «πρωταθλητή χειμώνα», δεν σημαίνει και πολλά πράγματα στην Αγγλία, μάλλον με «κατάρα» μοιάζει. Μόνον 8 φορές η ομάδα, που ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας τα Χριστούγεννα, πήρε και τον τίτλο: Μάντσεστερ Γ. (1993-94, 2000-01, 2006-07, 2010-2011), Μπλάκμπερν (1994-95), Τσέλσι (2004-05, 2005-06) και Μάντσεστερ Σίτυ (2011-12 ισόβαθμη με Γιουνάιτεντ).

(Απολαύστε ένα ακόμη διαφημιστικό, από το Canal+, με «γαλλική φινέτσα», ειδικά αφιερωμένο στην Boxing Day πριν δύο χρόνια)

http://youtu.be/IcoLXlFuTpc

Όπως και να χει, οι φίλαθλοι περιμένουν αγωνιώντας κάθε καλοκαίρι στην κλήρωση, το πρόγραμμα της Boxing Day. Είτε υπάρχει μεγάλο ντέρμπυ, είτε όχι, έχουν μάθει, ότι την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων θα την διασκεδάσουν με τον καλύτερο τρόπο, με τα ψώνια στα μαγαζιά και παρακολουθώντας με τα παιδιά τους, την αγαπημένη τους ομάδα. Ακόμη όμως και αν επαναληφθεί η «μεγάλη Ψύχρα» του 1962, όταν ουσιαστικά ο χιονιάς παρέλυσε από το Χριστούγεννα μέχρι τον Μάρτιο, όλα τα πρωταθλήματα, η παράδοση της Boxing Day, θα διατηρηθεί, κόντρα στην υπόλοιπη «προοδευτική ποδοσφαιρική Ευρώπη.

(και για του λόγου το αληθές, ένα ακόμη παλιότερο διαφημιστικό της Boxing Day για τους τηλεθεατές στην Β. Ευρώπη)

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19η αγωνιστική
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 Δεκεμβρίου

Εβερτον-Ουίγκαν 17:00 (ω.Ε)
Φούλαμ-Σαουθάμπτον 17:00
Μάντσεστερ Γ.-Νιούκασλ 17:00
Νοριτς-Τσέλσι 17:00
ΚΠΡ-Ουέστ Μπρομ 17:00
Ρέντινγκ-Σουόνσι 17:00
Σάντερλαντ-Μάντσεστερ Σ. 17:00
Αστον Βίλα-Τότεναμ 19:30
Στόουκ Σ.-Λίβερπουλ 21:45

Δείτε εδώ την προαναγγελία των εφετινών αγώνων.

Και για τους φίλους του στοιχήματος, οι προβλέψεις του Μαρκ Λόρενσον στο BBC.

http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/20789688

20η αγωνιστική
ΣΑΒΑΤΟ 29 Δεκεμβρίου

Σάντερλαντ-Τότεναμ 14:45
Αστον Βίλα-Ουίγκαν 17:00
Φούλαμ-Σουόνσι 17:00
Μάντσεστερ Γ.-Ουέστ Μπρομ17:00
Νόριτς-Μάντσεστερ Σίτυ 17:00
Ρέντινγκ-Ουέστ Χαμ 17:00
Στόουκ Σ.-Σαουθαμπτον 17:00
Αρσεναλ-Νιουκασλ 19:30

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 Δεκεμβρίου

Εβερτον-Τσέλσι 15:30
ΚΠΡ-Λίβερπουλ 18:00

21η αγωνιστική
ΤΡΙΤΗ 1 Ιανουαρίου

Ουέστ Μπρομ-Φουλαμ 14:45
Μάντσεστερ Σίτυ-Στόουκ Σ. 17:00
Σουόνσι-Αστον Βίλα 17:00
Τότεναμ-Ρέντινγκ 17:00
Ουεστ Χαμ-Νόριτς 17:00
Ουίγκαν-Μάντσεστερ Γ. 17:00
Σαουθάμπτον-Αρσεναλ 19:30

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 Ιανουαρίου

Τσέλσι-ΚΠΡ 21:45
Λίβερπουλ-Σάντερλαντ 21:45
Νιούκασλ-Εβερτον 22:00

Καλή διασκέδαση και χρόνια πολλά! Και για τους φίλους του αγγλικού ποδοσφαίρου το νέο σήμα (σεζόν 2012-13) της θρυλικής «Αθλητικής Κυριακής» της αγγλικής τηλεόρασης, το Match of the Day στο BBC, μαζί με ένα υπέροχο τρέιλερ που παρουσιάζει ο Γκάρι Λίνεκερ.

 

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr