Home SPORTS NEWS Μπροστά …φωτιές και πίσω «τον σταυρό μας»!

Μπροστά …φωτιές και πίσω «τον σταυρό μας»!


Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησε η τελευταία και πιο δύσκολη πρόβα του Ολυμπιακού πριν από τις επίσημες υποχρεώσεις. Το αμυντικό ναυάγιο του πρώτου μέρους διαδέχθηκε η αισιοδοξία για την επίθεση της ομάδας που δείχνει να είναι η πιο δυνατή της γραμμή. Κάκιστος αμυντικά στο πρώτο μέρος, αισθητή βελτίωση στο δεύτερο και πολλές φάσεις συνέθεσαν την ήττα από την Βαλένθια με 2-1. Σκόρερ o Φουστέρ (όπως έδειξαν οι διοργανωτές) και καλύτερος ο Ολαϊτάν, ο οποίος παίρνει δικαιωματικά τον τίτλο του παίκτη αποκάλυψη της προετοιμασίας. Στο 89′ κακώς ακυρώθηκε γκολ του Νιγηριανού ως οφ σάιντ.

Με διάταξη 4-4-1-1 παρέταξε ο Μίτσελ τον Ολυμπιακό στο τελευταίο και πλέον δυνατό τεστ απέναντι σε μία από τις πιο καυτές ομάδες των φιλικών του καλοκαιριού.Ο Ρομπέρτο ήταν στο τέρμα, αριστερά στην άμυνα ο Χολέμπας, δεξιά ο Παπάζογλου και στόπερ οι Μεντζανί και Σιόβας, Αμυντικά χαφ οι Μανιάτης και Φέισα, Βάις και Κάμπελ στα άκρα μπροστά τους ο Τσόρι και μοναδικός προωθημένος ο Μήτρογλου.

Από την αρχή το Μεστάγια κατηφόρισε. Αυτό ήταν πάνω-κάτω γνωστό εκ των προτέρων. Αυτό που δεν γνωρίζαμε ακόμα ήταν ότι ο Ολυμπιακός θα πίεζε με τον πρώτο παίχτη στην σέντρα (Μήτρογλου) και παρ’ όλα αυτά θα δεχόταν – φτηνές στην πλειοψηφία τους – φάσεις στα νώτα του. Στις περισσότερες επιθέσεις-τσουνάμι των νυχτερίδων συνωστίζονταν 20 παίκτες στο μισό γήπεδο. Κι όμως, οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα στην αναχαίτιση των περισσότερων εξ αυτών. Το λάθος του Παπάζογλου έδωσε την ευκαιρία στον Μπανέγα να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα σχεδόν σε άδειο τέρμα, ενώ είχε προηγηθεί η επέμβαση του Ρομπέρτο. Μόλις στο 5′ ο Ολυμπιακός ήταν υποχρεωμένος να κυνηγήσει.

Πέρα από το πρόβλημα της συνολικής αμυντικής λειτουργίας υπήρχε και το θέμα με τα αβίαστα λάθη που έδιναν δεύτερες και τρίτες επιθέσεις στην ομάδα του Ντζούκιτς από το πουθενά. Ελάχιστες φορές η μπάλα πέρασε από τα πόδια του Τσόρι Ντομίνκεζ, ο οποίος φανερά αδυνατούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Παρ’ όλα αυτά ο Αργεντινός είχε την καλύτερη φάση στο πρώτο μέρος όταν το πολύ δυνατό σουτ που επιχείρησε σταμάτησε ο Άλβες. Είχε προηγηθεί άλλη μία επέμβαση του κήπερ της Βαλένθια στο σουτ του Κάμπελ και το τακουνάκι του Μήτρογλου που κύλησε παράλληλα με την εστία, ενώ στο 6′ ο φορ του Ολυμπιακού έπιασε εξαιρετική κεφαλιά, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι. Φυσικά και θα μπορούσε να έχει πετύχει (τουλάχιστον) ένα τέρμα στο πρώτο μέρος και να καμουφλάρει κάπως το ναυάγιο στα μετόπισθεν. Ούτε αυτό έγινε.

Γενικά η ποιότητα από την μέση και μπροστά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εξ ού και οι 4-5 φάσεις, ωστόσο μία ομάδα κρίνεται συνολικά και συνολικά η Βαλένθια περνούσε ένα εύκολο βράδυ. Η δεύτερη μάλιστα κραυγαλέα ολιγωρία της άμυνας του Ολυμπιακού οδήγησε στο γκολ του Ποστίγκα από τη συρτή σέντρα του Μπανέγα (41′).

Στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός βελτίωσε κατά πολύ την εικόνα του. Για να συμβεί αυτό έπρεπε να γίνει η …πατροπαράδοτη βαβέλ των φιλικών παιχνιδιών. Εννέα παίκτες άλλαξε με την έναρξη ο Ντζούκιτς, ενώ ο Μίτσελ πέταξε στο ματς Μέγιερι, Μανωλά, Φουστέρ και Ολαϊτάν (στην θέση των Ρομπέρτο, Σιόβα, Τσόρι και Κάμπελ). Σειρά πήραν οι Σάμαρης και Φετφατζίδης (64′), ενώ ακολούθησαν οι Μασάντο και Σαβιόλα. Έπαιξε πιο ψηλά ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια την αντίπαλο του και αφού γλίτωσε το τρίτο γκολ (δοκάρι Ζόνας στο 62′) άρχισε να φτιάχνει φάσεις. Στο 85′ ο Φουστέρ έπιασε το σουτ και ο πιο κινητικός παίχτης της ερυθρόλευκης επίθεσης, Ολαϊταν προσπάθησε να κάνει συμμετοχή στη φάση. Τελικά το γκολ χρεώθηκε στον Ισπανό (μικρή σημασία έχει). Μάλιστα, οι παίκτες του Μίτσελ, θα μπορούσαν να είχαν φτάσει το ματς στα πέναλτι αν ο βοηθός δεν υποδείκνυε, κακώς, τον Ολαϊτάν, σε θέση οφ σάιντ στην φάση του 89′. Και αυτή την φάση, γκολ την έκανε ο νεοαποκτηθείς επιθετικός. Ο Μίτσελ που τον είδε, ξέρει ότι άλλαξε την ροή του παιχνιδιού.. Ο Ολαϊταν ήταν ο ποδοσφαιριστής που προσπάθησε πιο πολύ για τους ερυθρόλευκους και ακολούθησαν οι Φουστέρ, Μανωλάς, Φετφατζίδης και Μέγιερι.

Συμπερασματικά, χρειάζεται ανυπολόγιστη (γιατί το «πολλή» μοιάζει μικρό για να περιγράψει τη) δουλειά για να δέσει η αμυντική λειτουργία της ομάδας και να αποκτήσει περισσότερους αυτοματισμούς στην επίθεση. Η απόκτηση ενός αμυντικού μέσου μοιάζει εκ των ων ουκ άνευ για τον Ολυμπιακό που είδαμε όλο το καλοκαίρι. Όχι βέβαια ότι αυτή η προσθήκη από μόνη της είναι ικανή να μεταμορφώσει με μαγικό τρόπο τους ερυθρόλευκους. Είπαμε: ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ δουλειά, μέσα από τις προπονήσεις και τα ματς (πλέον). Ο Μίτσελ μοιάζει να μην έχει κατασταλάξει στα πρόσωπα σε όλες τις θέσεις της ενδεκάδας, αυτό ναι μεν βοηθάει τον ανταγωνισμό στους μνηστήρες των θέσεων από την άλλη αυτή η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τις μέτριες εμφανίσεις, «αγχώνει» ακόμη περισσότερο το κοινό. Αυτό που μοιάζει με βεβαιότητα είναι ότι στα ματς του πρωταθλήματος με θεωρητικά πιο αδύναμους αντιπάλους θα έχει show time, καθώς η ποιότητα στην επίθεση της ομάδας δεν αμφισβητείται. Καλό θα ήταν να προσέξουν όμως για να μην συμβεί το ανάποδο όταν ο Ολυμπιακός κληθεί να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ…

Βαλένθια: Ντιέγκο Άλβες (46′ Γκουαϊτα), Ραμί (46′ Μπαραγκάν), Ποστίγκα (63′ Τσούπι), Μπανέγα (46′ Ρουίθ), Περέιρα (46′ Οριόλ), Μπερνάτ (38′ λ.τρ. Α. Σισοκό, 68′ Γουαρδάρδο), Φουέγο (46′ Παρέχο), Βιέρα (46′ Ρόμπερτ), Ρικάρντο Κόστα (46′ Κανάλες), Μίτσελ (46′ Ζόνας), Φέδε (46′ Ματιέ).

Ολυμπιακός: Ρομπέρτο (46′ Μέγκιερι), Μανιάτης (60′ Μασάντο), Παπάζογλου (75′ Σαλίνο), Φέισα (66′ Σάμαρης), Μήτρογλου (60′ Σαβιόλα), Χολέμπας, Μετζανί, Σιόβας (46′ Μανωλάς), Κάμπελ (46′ Ολαϊτάν), Ντομίνγκες (46′ Φουστέρ), Βάις (66′ Φετφατζίδης).

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr